Kodukakk Klaaral on koorunud kolm tibu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Veebikaamera ülesvõte eile õhtust, kui Klaara paariks minutiks pesast lahkus.
Veebikaamera ülesvõte eile õhtust, kui Klaara paariks minutiks pesast lahkus.

Eilseks oli Läänemaal pesitsevate kodukakkude Klausi ja Klaara pesas koorunud kolm tibu.

Kaamerast jälgitava kodukakupaari esimese muna munes Klaara 19. märtsil, 24. märtsi õhtuks oli pesas kolmas muna. Viimane, viies muna lisandus kurna 29. märtsil. Neljanädalase haudumisajaga alustas emaslind enne kõikide munade munemist ehk rehkenduslikult 22. märtsil.

Kodukakk oli Eesti ornitoloogiaühingu 2009. aasta lind ning kodukaku pesaõõnsusesse paigaldati siis Eestis ja lähiriikides esmakordselt veebikaamera.

Toona munes emaslind esimese muna juba 1. märtsil, mis on tavapärasest kolm nädalat varasem. Pesaõõnsusest pilti edastav looduskaamera osutus väga populaarseks ja seetõttu avati kaamera ka järgmisel aastal. 2010. aasta külmal varakevadel munes emaslind esimese muna alles 6. aprillil. Kodukakupaar sai Looduskalendri foorumis omale nimed: Klaara ja Klaus.

Mullu sügisel murdis torm kodukakkude pesapuu. Keskkonnaameti ja RMK töötajad meisterdasid samast õõnsast puust Klausile ja Klaarale pesapaku, mis paigaldati vana pesapuu lähedale. Tänavu 1. märtsil paigaldas Eesti ornitoloogiaühing pesapakku väikese Mobotixi infrapunakaamera (Eesti esindaja Beta Grupp OÜ) ja õõnsusesse sobiva infrapunavalgusti komplekteeris Videovalve.

Kodukakud Klaara ja Klaus võtsid uue pesapaku omaks ja alustasid pesitsemist 19. märtsil, enne kui kaamerapilt avalikuks sai.

Klaara ja Klausi pesaelu saab jälgida siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments