Konservatiivne Rahvaerakond valis juhiks Mart Helme

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Konservatiivse Rahvaerakonna kongressil Tallinnas Mustpeade Majas valiti erakonna esimeheks endine suursaadik Venemaal, Martna valla Suure-Lähtru mõisa omanik Mart Helme. Tema poolt hääletas 257 kongressi delegaadist 253.

Mart Helme ütles oma programmilises kõnes, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ongi see uus jõud, mida kõik on oodanud. „Kõik, kes te unistate paremast Eestist, kõik, kes te jagate meie programmilisi vaateid, ärge vaevake ennast sektantlusega, ärge otsige tühiseid erimeelsusi vaid otsige koosmeelt – ja ühinege meiega. Kõik, kes te olete oma vanades erakondades pettunud – tulge meiega. Ja kõik, kes te ei taha enam anda oma häält jõududele, kes teid on lakkamatult alt vedanud – toetage meid.“

Oma kõnes ütles Helme, et möödunud aasta jooksul alates eelmisest kongressist on välja joonistunud erakonna poliitiline profiil. „Täna me teame, keda me esindame ja kelle huvide eest seisame. Nii nagu meie liikmeskonna moodustavad inimesed, kes hindavad traditsioone ja ajahambale vastu pidanud püsiväärtusi, kellele on tähtsad rahvuslikud pidepunktid –  meie imeilus emakeel, meie kaunis kodumaa ja meie eripäraselt mitmekihiline rahvuskultuur, nii on meie toetajad ja potentsiaalsed valijadki eelkõige lihtsad eesti inimesed, kellede identiteedireas on esikohal määratlus „eestlane” ja alles seejärel „eurooplane” või mis iganes muu. Uskuge mind, niisugused inimesed moodustavad meie rahva enamuse ja just need inimesed tunnetavad üha teravamalt pinda jalge alt kadumas. Oleme loomupäraseks poliitiliseks koduks kõigile neile inimestele, kellele on aastaid lubatud ettevõtjasõbralikku majanduskeskkonda, tegelikult saadud aga kasvav bürokraatia, suurenev maksukoormus ning üha upsakam riigivõim. Oleme ainus erakond Eestis, kes seisab tõsimeeli traditsiooniliste pereväärtuste eest, nii selle pärast, et mõistame perekonna tähtsust iibekriisist väljumisel kui ka selle pärast, et teame: ükski ühiskond ei jää püsima ilma kõlbluse ja moraalita. Oleme erakond, kes näeb Eestit tervikuna ja teab, et väikelinnad ja maakohad on meie rahvuse maa sool. Just seal elavad inimesed, kellel pole poliitilisel areenil enam usaldusväärset eestkõnelejat.”

Kongress kinnitas ka uue põhikirja, mis viib erakonna struktuuri kattuma riigikogu valimiste ringkondadega, kehtestab valimisnimekirjadele sisevalimised ning annab hääletamis- ja kandideerimisõiguse vaid liikmetele, kellel puudub liikmemaksu võlg.

Konservatiivne Rahvaerakond tekkis 2012. aastal, kui ühinesid Eesti Rahvuslik Liikumine ja Eestimaa Rahvaliit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments