Endine vallavanem Kirimäe mõisa müüki ei mäleta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kirimäe mõis. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kolmapäevane Eesti Ekspress avaldas pika loo sellest, kuidas siseminister Mart Helme Kirimäe mõisa ostu ja müügiga enam kui miljon krooni vahelt teenis.

Helme ostis Kirimäe mõisa 2003. aasta augustis Taebla vallalt 40 000 krooni eest ja müüs selle 2007. aasta jaanuaris edasi 1,5 miljoni krooni eest.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Bellanoot
3 aastat tagasi

Vanaisa näitas mulle lagunenud maja, uksed-aknad lõhutud. See nägi välja nagu oleks tarvis mehekätt, korda oleks teha vaja. Nii kurb on see, raha tal ei ole. Selles majas, mis praegu ahervare vanaisa lõbutses, kui oli veel noor. Sellest majast saab jälle lõbutare, kus hõljumas on minevikulood. Ning ma kuulen juba hääli….

Ehh
3 aastat tagasi

Vägisi üritavad mingitki uudist kokku soperdada. Haiglaseks hakkab see juba minema.

vana lugu
3 aastat tagasi

Juba 27.10.2016 Lääne Elus ilmus Kaie Ilvese sulest Kirimäe mõisast lugu (Digarist leitav). Helme tehingu taust ja summad kõik välja toodud. Vallale kahju tekitamisest ei rääkinud keegi. Vedler on Lääne Elu loost mõned lõigud lausa sõna-sõnalt kopeerinud.

Aga töökohad!
3 aastat tagasi
Reply to  vana lugu

Kas ostu-müügi lepinguga lubatud kaheksa töökohta siis tulid? Ja see ei olegi valla lüpsmine, kui võetud kohustusi ei täideta?

Oijah
3 aastat tagasi

ajutised töökohad olid ju, egas terveks igavikuks ei olnud kohustus seda teha. Mõelge ka ikka natukene!

Saage aru !
3 aastat tagasi

Ei ole siin teemat laimamiseks , Mitte kopika eest ei ole ju.

Olev Peetris
3 aastat tagasi

Kirimäe mõis müüdi omal ajal enampakkumisel.

Oot-oot
3 aastat tagasi
Reply to  Olev Peetris

Nii see oligi. Tol ajal jahiti rohkem riigi poolt väljapakutud metsa- ja põllumaid, neid oli palju. Selliste rääbakil mõisakeste, mille juurde maadki näpuotsatäis, vastu erilist huvi ei olnud.

Siim Kallas jällegi
3 aastat tagasi

ei mäleta midagi 10 000 000 dollariafäärist. Aga näed, istub nagu aus mees Riigikogus

Pliuhkam
3 aastat tagasi

Vaat siin on asi vast selles, et see 10 miljonit käis ka uurimise alt läbi ja mingit omastamist ei tuvastatud. Jäänud on ainult plää, plää ja ei muud midagi. Helme aga tegi äri.

asi asjas
3 aastat tagasi
Reply to  Pliuhkam

uurisid tulnukad, nii siimu , feb fondi, autorollerit, kiilvaterit, armat ja kolmekrossi ooperit, kilekotte, kõik on prillikivi

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Pliuhkam

Kui võrrelda sellega, kuidas Haapsalu Rimi alune Suur auk uue omaniku leidis ja viimane selle ‘heausklikule ostjale’ nipsust edasi müüs, võib Helme poolt avalikul konkursil omandatud Kirimäe mõisaga seonduvat tõesti suht ausaks äriks pidada. Kirimäe mõisa ei õnnestu ju tänini kasumit tootma panna. Võib olla oli 3-4 aastat selle tarkuseni jõudmiseks ka Mardile piisav aeg? Kasutu häärberi edasimüüki rumalale(?) või krooni üliodavnemisest meeleheitel investeerijale ei saa pahaks panna. Kas Helme poolt majutuskohtade mitteloomine olnuks karistatav, mina ei tea. Kui ta võtnuks loomiseks überlaenu, mille hiljem valitsuse abiga kustutada lasknuks, olnuks küll kuri karjas.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Eesti eurorahale üleminek toimus alates 2011. a. jaanuarist. Äripäev on oma artiklis kirjutanud selle kohta järgmist: “See, et liialt kiire hinnatõus ei võimalda Eestil siiski 2007. aasta algusest eurole üle minna, sai selgeks 2006. aasta kevadel. Hinnastabiilsuse kriteeriumi täitmine sai hiljem võimalikuks kümnendi lõpul alanud majanduskriisi tõttu, mis liialt kõrgele hinnatõusule lõpu tegi.” /Tsitaadi lõpp/. Lihtsalt huvitav oleks teada, mitmekordset kasu Helme tegelikult Kirimäe mõisa müügist sai? Ehk tuleb krooni tegelik ostujõud 2002 ja 2007 aastal rehkendada bensiini või keskmise korteriüüri hinna järgi? Aga olgu, ära hakkab juba tüütama peavoolumeedia igale poolvalele reageerida. Kes jälgib pimesi päevalehti ja ERR-i, see… Loe rohkem »

Oot-oot
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Sulevike ikka sõpru aitas.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Pliuhkam

kuidas ei tuvastatud? Tuvastati ja seejärel otsustati salastada 75 aastaks!

Tõde ja õigus
3 aastat tagasi

Endisel vallavanemal seisab ees kriminaaluurimine tänu vasakäärmuslaste pastakast imetud loole? Inimese maine saab rikutud, kuid asi lõppeb ilma süüd tuvastamata ja läheb nagu Kuusikul? Kuusiku juhtum on muidugi veel lõpetamata, kuid ilmselt võib teha juba eeldused lõpptulemuse osas.

mida luulet
3 aastat tagasi

Kus kohas on vallavanema suhtes kriminaaluurimine käimas?

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  mida luulet

Eestis on kõik võimalik. Kuusiku loos ei olnud ametlikult kannatanutki aga ikka sai krimiasja algatada. Kirimäe mõisa müügiga seonduv võib olla aegunud, kuid isehakanud kohtumõistjaid ei takista kella löömast keegi, umbes nagu Martin Helme erafirma kontole sattunud vale ostutšeki üle, mis arvepidamisest läbi käinuna põhjustas riigile ehk paarieurose käibemaksutagastuskahju. Kunagine Taebla vallavanem võib varsti ise paluda, et ta kohtu alla pandaks. Sest solk on Ekspressi poolt juba välja kallatud ning kuidagi peab ju oma süütust tõestada saama.

no misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mis jama te kirjutate, mis solk. Midagi pole ju valesti tehtud. Igast solki ei maksa hoopis lugeda. Olematu uudis

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  mida luulet

seisab ees oli kirjutatud!!!

väljamõeldis
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ka kusagil ees ei seisa.

keegi
3 aastat tagasi

tahab usinasti sitast saia teha, pöörduge veel selgeltnägijate poole, ehk mõni kutsub välja eelmised mõisa surnud omanikud, huvitav oleks teada , mis need asjast arvavad ja keda laimama hakkavad

Khm..
3 aastat tagasi
Reply to  keegi

Mis parata, mõnele kohe maitseb sitast tehtud sai nii väga! Söövad ja matsutavad ning kiidavad veel takkagi, et nii nämma on! Ja isu muudkui kasvab..

Elanik
3 aastat tagasi

Ma ka ei mäletaks, kui leivaraha eest ära kinkinud!

Põnev lugemine!
3 aastat tagasi

Mart on ikkagi oma, Suure-Lähtru küla mees! Tema tegemised lähevad paljudele korda!

Sa e usu, aga
3 aastat tagasi

Mart tegutseb ja petab riiki palju kavalamalt kui Siimpoiss.

no misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Sa e usu, aga

oma sõnade tõestuseks tooge palun konkreetne näide! Muidu läheb see laimamise paragrahvi alla!

juss
3 aastat tagasi
Reply to  no misasja

Seda me ootamegi, millal Mart need laimajad lõpuks kohtusse annab, aga neetu ju, niisama ajab sooja õhku!

No mis
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Kes te?

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Kui ta üritaks igat laimajat kohtusse kaevata, ei jääks millekski muuks elus (k.a. poliitiliseks tegevuseks) enam ei aega ega raha. Mistõttu laimataksegi teda julgelt. Pakun, et 2-3 kohtuasja, mis kestavad aastaid ja kaevatakse ühe astme kohtust teise aina edasi, neelaksid kümneid tuhandeid eurosid, hävitaks närve ja oleks 70 aastasele mehele, isegi kui ta lõpuks võidab, Pyrrhose võit. Vaenlane teab seda juba ette. Helme ka.

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  juss

ei aja ju, hagi on koostatud. Hetkel on vaja oodata, aga teie sellest keeldute aru saamast!