EKRE soovib kehtestada riiklikku elektrihinda

Lääne Elu

info@le.ee

Siseminister Mart Helme (EKRE). Arvo Tarmula
Mart Helme (EKRE) esitas riigikogule ettepaneku muuta elektri hind riiklikuks. Foto: Arvo Tarmula

EKRE esitas eelnõu riikliku elektrihinna kehtestamiseks ning Eesti osalemise peatamiseks elektrituru börsil ja COkauplemissüsteemis

EKRE fraktsioon esitas riigikogule eelnõu, et valitsus peataks vähemalt aastaks Eesti osalemise elektrituru börsil, COkauplemissüsteemis ja kehtestaks riiklikult reguleeritud elektrihinna.

Riigikogule eelnõu üle andnud Mart Helme sõnul on Eestit tabanud viimase kahekümne aasta rängim hinnatõus, mis ähvardab paisata vaesusesse kümned tuhanded seni endaga toime tulnud pered.

„Hinnatõusu peamiseks vedajaks on kujunenud energiahindade enneolematu tõus. Kui gaasi ja naftasaaduste osas on Eesti sõltuv impordist ja maailmaturu hindadest, siis elektrit toodame me pea täies mahus oma vajaduste katmiseks ise ning valdav osa tootmisest toimub riigile kuuluvas äriühingus Eesti Energia,“ ütles Helme.

„Lisaks elanike sotsiaalmajanduslikule katastroofile toob elektrihinna tõus kaasa ettevõtete kulude järsu tõusu, mistõttu paljud ettevõtted kas lõpetavad tootmise või oma tegevuse. See omakorda toob kaasa tööpuuduse kasvu, maksulaekumiste vähenemise ning riigi ja omavalitsuse abi vajavate inimeste arvu suurenemise. On selge, et valitsus peab viivitamatult astuma konkreetseid ja mõjusaid samme elektri hinna alandamiseks.“

EKRE fraktsioon teeb valitsusele ettepaneku lõpetada viivitamatult elektriga kauplemine börsil ning kehtestada elektrile kui strateegilisele ja elanikkonna elutähtsa toimetuleku tagamiseks vältimatult vajaliku kauba osas riiklikult reguleeritud hind.

„Edasine osalemine NordPool elektrikauplemissüsteemis ei ole majanduslikult kuidagi põhjendatud ning sellega jätkamine toob kaasa katastroofilised tagajärjed nii elanikkonnale, ettevõtlusele kui lõpuks ka riigile ja omavalitsustele. Elektri tootmise kulu Narva jaamades on stabiilselt püsinud sama juba aastaid ning ei ületa oluliselt 20 eurot megavatt-tunnist. Tänaste niinimetatud turuhindadega võetakse tarbijatelt aga 10 kuni 50 korda suuremat hinda. Riigi ülesanne peaks olema odava ja stabiilse energiavarustatuse tagamine, mitte oma ettevõtete ja eraisikute pankrotistumise hinnaga riigiettevõttele ja riigieelarvele hõlptulu teenimine,“ ütles Helme.

Samuti teeb EKRE fraktsioon valitsusele ettepaneku viivitamatult peatada Eestis CO kauplemissüsteemi ehk ETS skeemi kasutamine.

„Nimetatud süsteem ei kujuta endast vähimalgi määral turupõhist mehhanismi COkoguste vähendamiseks, vaid on suvaotsustega loodud skeem, milles teeseldakse, et poliitikute poolt välja mõeldud kogus turule pakutud kaupa, mida pannakse üha laienev ring ettevõtteid riikliku sunniga ostma, omab mõju kliimale,“ ütles Helme.

„Viimastel aastatel on ka sellele niinimetatud turul toimunud regulatiivsed manipulatsioonid, kus pakutavat kaupa ehk COekvivalentkoguseid on oluliselt vähendatud ning selle kauba kohustuslike ostjate ringi on suurendatud. Taoline süsteem ei oma mingit pistmist turumehhanismidega, samuti ei ole ta kuidagi prognoositav. Küll aga on ta üks panustav faktor energiakriisi tekitamisel, kuna on suunanud riike ja ettevõtteid sulgema erinevaid elektritootmisvõimsusi ning peatanud investeeringud toimivate võimsuste pikendamisel või hoidmisel. Pole põhjendatud, et Eesti elanikud ja ettevõtted maksavad oma energiatarbimise kaudu seda kulu. Valitsuse esindajad on välja öelnud, et Euroopa Liidus toimuvad arutelud süsteemi reformimise osas. Teeme ettepaneku valitsusele senikaua, kuni ETS skeemi mõistlikumas, ennustatavamas ja majanduslikult soodsamas toimimises pole kokku lepitud, peatab Eesti oma osalemise selles skeemis.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
2 aastat tagasi

Kas EKRE on EKP lapselaps, et vanaisa traditsioone uuesti kehtestada soovib?

tomcat
2 aastat tagasi
Reply to  Mati

Sotsialism on ikka ETS ehk käsumajanduslik kvoodikaubandus.

Kallase kuritegelik valitsus
2 aastat tagasi

Väga selged ettepanekud, mis võiks viia riigi katastroofist välja. Aga võib ka kindel olla, et ”päikesevalitsus” ei tee midagi, sest nende globalistliku eesmärgiga – Eesti rahva likvideerimisega, see kokku ei lähe.

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

gut

Mati Põdra
2 aastat tagasi

Kui sellistel lasta veel liiga palju lõuata, tulebki varsti riiklik elektrihind. 2 kopikat kWh.

joodikule
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

Aga eks teata Kapole, need ehk lõpetavad EKRE ”lõugamise” ära!

Nimi
2 aastat tagasi

Jõudu EKRE-le!
Tore, et on üks erakond, kes suudab veel kainelt mõelda ja ka midagi ette võtab praeguses katastroofilises olukorras!

Aivar
2 aastat tagasi
Reply to  Nimi

Katastroof on kui ei osata elektrienergiat säästlikult kasutada sh elektriküte, maasoojuspump. Minu detsembri kuu elektrikulu arve 74 € ja ei nurise, köetav pind 170 m2 ning pelletiküte.

enn
2 aastat tagasi
Reply to  Aivar

pelletiküte e. puit? siis lähed esimeste seas seina äärde, kui järg co2 ning erasektori kätte jõuab!

tomcat
2 aastat tagasi
Reply to  Aivar

Katastroof on kõik need fikshinna ja elektrisäästu juttu tõukavad napakad. Eluvõõrast plära pole mõtet suust välja ajada, börsihinnad kajastuvad juba fikspakettide kiirelt kasvavates hindades. Ja inimestel mingeid müstilisi elektri säästmisreserve ilma elukvaliteedi olulise languseta enam pole.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Aivar

Ha- Haa, valetada peab ka oskama, muidu ei usu keegi!

Tsensor
2 aastat tagasi

Oluline on talvel remontida elektrijaama.

tomcat
2 aastat tagasi
Reply to  Tsensor

Kui on mida remontida. Refid pole pika valitsemisaja jooksul selle eest eriti hoolitsenud – 30 aastaga suudeti ainult Auvere valmis saada, sedagi käpardlikult. Aga Narvas energiaplokke vanarauda saatnud on nad kõvasti.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Nüüd alles hakkab nalja saama! Igasugu isamaad, kesikla, oravafarm ja ekreiidid!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Enamik EKRE algatustest nõretavad populismist ja ei kõlba kusagile, niisamuti kommunismimaiguline riiklik elektrihind, kuid elektrihinna lagi võiks kõne alla tulla küll.

2. kodanik
2 aastat tagasi

Riiklik elektrihind on kommunismimaiguline, aga riigi poolt kehtestatud elektrihinna lagi võiks olla küll. Ise ka aru said, mis kirja panid? 🙂

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Ja sina nagu ei saa millest aru?
Teatud piirini (laeni) määrab hinna turg, edasi riik – lihtne, efektiivne ja tarbijatele talutav.

2. kodanik
2 aastat tagasi

Unustasid lisada, et populismist pole siis haisugi. 🙂 Pole tänu väärt! 🙂

tomcat
2 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Kui põhiosa energiast toodab riik (EE Narva jaamades) monopolina, siis kuidas seda toimivaks turuks ümber vormistada? Siin polegi muud varianti kui konkurentsiameti poolt määratav hind. Leedus nii tehaksegi, eratarbijale müük toimub otse, ilma elektribörsi vahenduseta. Elektri hind tõusis neil aastaga ainult 10%, samas NordPooli börsihind 450%.

Oeh
2 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Vaata, asi on selles, et kui on EKRE algatus, siis on populistlik. Kui näiteks refid sellise asjaga välja tuleks (kahjuks ei tule muidugi), siis oleks see vastutulek rahvale. 😀

õige
2 aastat tagasi

meil on rahvale kuuluv EE ja elektrijaamad ning riigimets ning põlevkivi kaevandus, aga elame nagu venemaal, kus tsukktsid elavad nafta ja kulla otsas , aga tegelikult lumeonnis ja viimases vaesuses

Nii
2 aastat tagasi
Reply to  õige

on. Seda näeb hästi ka teede korrashoius ja ehituses. Sobrame könniteedel soola sees kui vöiks peenkruusa tänavatele puistata. Maal külavaheteed suurte kruusakividega kaetud. Karjääre avatakse, kive löhatakse. Mis toimub, et eestlane oma rikkal pölisel kodumaa vaese tsuktsina elama peab…

sest
2 aastat tagasi
Reply to  Nii

ärikatel ja spekulantidel on pohui eesti rahvast, peaasi , et papp jookseks, see nn. eliit on rahva seljas elavad parasiidid, kes kelnmuste , pettuste, avalike ja salajaste vargustega riigi raha tasku ajavad ja rikastuvad, nende sestjorkad riigikokutajad aga seda toompeal seadustavad. sisuliselt on praegu sõjaseisukord riigis, kus tegurite koond ehk kõik need negatiivsed protsessid tegutsevad riiki hävitavalt, aga valitsus tegutseb, nagu oleks kanaaridel puhkusel.