Haapsalu käis Peterburis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ettevõtja Raul Sas andis üle suveniirid ürituse toimumisele kaasa aidanud peakonsul Tiina Maibergile. Foto: Arvo Tarmula
Ettevõtja Raul Sas andis üle suveniirid ürituse toimumisele kaasa aidanud peakonsul Tiina Maibergile. Foto: Arvo Tarmula

Kolmapäeva õhtuks oli kaunisse ja pika ajalooga Peterburi riiklikusse Kapella kontserdisaali Haapsalut tutvustavale üritusele kogunenud ligi 400 külalist.

Organist Aare–Paul Lattik esitas orelil Pjotr Tšaikovski Haapsalus kirjutatud palade tsüklist „Mälestusi Haapsalust” osa „Naljand” ning seejärel Artur Kapi loomingut.

Kohaletulnuid tervitas ka Eesti peakonsul Peterburis Tiina Maiberg, kes rääkis Haapsalust kui pika ajalooga ning legendidega seotud linnast, kus saab ka tervist parandada.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles tutvustas Haapsalut vaikse kohana Balti mere kaldal, kus C. A. Hunnius avastas 19. sajandil, et määrivana näiv muda on raviva toimega.

„Haapsalu on olnud ravi– ja puhkusekohaks paljudele peterburglastele ning ka kunagistele tsaaridele ja tsaaripere liikmetele. Siin on puhanud kunstnikud, heliloojad ja paljud teised,” ütles Sukles.

Kapella peadirektorile Olga Homovale kingiti Haapsalu sall. „Haapsalu ja Peterburi suhted on juba paranenud, sest haapsallased tõid ka sooja meile kaasa,” naljatas ta.

Seejärel astus lavale Tõnis Mägi, kes esitas nii uuemaid kui ka vanemaid lugusid, nii eesti kui ka vene keeles. Vene keeles kõlanud „Peatage muusika” pani venelased kaasa ümisema ega jätnud ka eestlasi külmaks. Tõnis Mägi tutvustas lavalt ka Augustibluusi ning lavale kutsutud kitarristi abiga anti paarile loole bluusivärve. Tuli mängida ka lisalugusid.

Fotonäitus saab tähelepanu

Pärast kontserti avati Kapella galeriis Tõnis Padu koostatud fotonäitus „Haapsalu — keiserlik kuurort”, mis esialgsete plaanide kohaselt pidi pärast avamist viidama Roerichi muuseumi, kuid otsustati siiski veel mõneks ajaks Kapellasse jätta. Haapsalu kultuurikeskuse juhi Gülnar Murumäe sõnul on see suurepärane. „Näitus saab siin palju tähelepanu. Siin on iga päev üritused, nädalavahetusel mitu tükki päevas. See on väga hea,” ütles ta.

Sama meelt oli Sukles, kelle sõnul hakkab näitus Peterburis nüüd oma elu elama.

Kontserdijärgsel vastuvõtul suheldi sundimatus õhkkonnas. Vahetati kontakte, viidi huvilisi õigete inimestega kokku. Jagati linna ning muuseume ja ettevõtteid tutvustavaid materjale.

Usaldus tuleb vahetu kontaktiga

Fra Mare müügiassistendi Mai Sarve sõnul on vaja selliseid üritusi ja neil füüsiliselt kohal olla. „Fra Mare on vene kliendi nimel kaua tööd teinud,” ütles ta.

„Algul käisin kohal, jälgisin, õppisin. Nad tahavad sind tundma õppida, vastastikune usaldus peab tekkima. Vene turist on hea turist, ta tuleb pikaks ajaks,” sõnas Sarv.

Eesti peakonsuli Peterburis Tiina Maibergi sõnul väljastasid nad 2012. aastal 52 533 viisat. „Selle aasta esimestel kuudel on kasv juba 10–15%. See pole ainult Schengeni viisa huvi, vaid konkreetne huvi ka Eesti vastu. See on palju kasvanud, Eesti spaad koguvad populaarsust,” ütles ta.

Maibergi sõnul on Vene ärimeeste huvi Eestisse investeerimise vastu veel väike, aga üht-teist liikumist siiski on.

„Ausalt. Ma kartsin. Ma ei uskunud, et selline huvi on,” ütles Urmas Sukles. „Saime kontakte, suhtlesime ärimeestega, kes on juba Eestisse investeerinud. On isegi mõned konkreetsed projektid juba.”

Rootsi klubi president Peterburis Vitali Emil Hasselblad on väga huvitatud koostööst Haapsaluga. „Meil on lapsed ja noored, kes tuleks suurest linnast välja puhkama saada,” ütles ta. „Inimene peab puhkama mujal, mitte omas kodus. Kõigil pole aga alati palju raha, et kuhugi sõita. Tahame neid Haapsallu palju tuua.”

Hasselbladi sõnul on Eestis puhkamas käinud lapsed juba paari aastaga muutunud. „Nad ütlevad juba tere ja lähevad üle tee rohelise tulega,” ütles ta. „Haapsalul on laste– ja noortesõbraliku linna kuulsus. Tahame sinna kindlasti tulla.”

Ettevõtja Marget Vatku sõnul õpetas Peterburis käik palju. „Õppisime, mis neid tegelikult huvitab ning kuidas Haapsalut seal veel paremini saaks müüa,” sõnas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalu tahab enda tutvustamise Peterburis harjumuseks muuta | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] käis Peterburis haapsallaste 44-liikmeline delegatsioon. Kapella kontserdimajas avati Haapsalut tutvustav fotonäitus ja võõrustati umbes […]

lenska
11 aastat tagasi

Huvitav, kes maksis kinni linnavalitsuse töötajate ja nende pereliikmete kaasasõidu ja milleks üldse oli vaja asjasse mitte puutuvaid ametnikke kaasavedada. Kas ainult selleks, et publikut rohkem oleks? Muuseas samal ajal külastas Haapsalut Bundestagi telegatsioon, kas neid ka keegi linnavõimu poolt tervitas. Isegi LE pole leidnud ridagi ruumi selle külaskäigu kajastamiseks. Piltidest rääkimata, Tarmula oli ju Piiteris.

urmasproovis
11 aastat tagasi

proovis panna nii paika oma meeskonna valimisteks, aga väike möödalask…

muulane
11 aastat tagasi

Tore, et käidi, ja seda enamuses EAS raha eest. Aga kui vaadata, kes kaasas olid siis paari erandiga tundub, et tegemist oli Suklese valimiskoosolekuga või mingi tänuüritusega. Mis põhjusel oli kaasas pea pool linnavalitsust, ka need ametnikud kellel turismiga pole nagu midagi pistmist. Samas mitmed ettevõtjad kuulsid asjast alles ajakirjandusest ja polnud enam võimalik kaasa minna. Ühesõnaga tore asi, aga halva maiguga.

kohalik
11 aastat tagasi

Kentsakas asi jah.

küll me oleme tublid
11 aastat tagasi

Käisime jah mis me seal tegime ? Mitte midagi ? Käisime foto näitust avamas ja Rootsi klubi president Peterburis Vitali Emil Hasselbladile haapsalu linna maha müümas ja Tõnis mäe kontserti kuulamas. Kõik olid rahul, maru vahva oli. Ärikoostöö projektideni ei jõudnud sest aega lihtsalt ei olnud. Igal juhul on tunne sellest reisist on nagu oleks Smolnõis vargil käinud ja Sukles tahtis ettevõtjatele EASi rahadega lihtsalt välja teha. Aga kuidas seda leningradi turismivoogu siin koos haldama hakata sellest pole ju sõnagi juttu olnud see ei huvita kedagi. Aga hallata saab seda väga lihtsalt Framaarele tuleb oksatraat aed ümber ehitada. Sassijaani Raul… Loe rohkem »