Politsei hoiatab libakõnesid tegevate kelmide eest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne prefektuurile on viimase kahe nädala jooksul saabunud suur hulk teateid selle kohta, et vene keelt kõnelevatele vanematele inimestele teevad libakõnesid raha nõudvad kelmid, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammeleht.

Skeem on tuttav aastatetagusest ajast: helistajale teatatakse, et lähedane on sattunud liiklusõnnetusse ning ametliku asjaajamise vältimiseks tuleb maksta teatav summa raha.

Tammelehe teatel on Lääne prefektuuri juhtimiskeskusele sellistest juhtumitest teatatud viimase kahe nädala jooksul 70 korral. Olukorra muudab keerukaks see, et kahjuks on toimunud ka neljal korral kelmidele raha maksmine. Petistele makstud summad on erinevad ja küündinud lausa mitme tuhande euroni.

Ühel juhul õnnestus politseil kelmide tegevus ka peatada. 2. aprillil tabas politseipatrull Pärnu linnas kaks Leedu kodanikku, kes olid vanainimeselt raha vastu võtmas käinud. Kaks nooremapoolset leedukat on Pärnu maakohtu määrusega kuueks kuuks võetud vahi alla ja neile on esitatud kahtlustus kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Kelmide jätkuv tegutsemine annab tunnistust sellest, et võrgustik on tunduvalt laiahaardelisem ja inimesed peavad olema valvsad.

Politsei soovitab tungivalt inimestel analoogsete kõnede korral raha mitte maksta ja teatada sellisest kõnedest kohe lühinumbril 110.

Lääne prefektuuri haldusalas on kelmid praegu aktiivsed Pärnu ja Sindi linna piirkonnas. Politsei tegutseb järjepidevalt kelmide tabamisega ning inimeste hoiatamisega. Tänasest võib nii Pärnu linna poodides, liinibussides kui ka muudes käidavamates kohtades näha politsei vastavasisulisi hoiatussilte, et tõsta inimeste teadlikkust.

Teateid sellistest juhtumitest on politseile saabunud ka Lõuna ja Põhja prefektuuri territooriumilt.

Lõuna prefektuuri territooriumil on sarnase skeemi järgi tegutsevad kelmid sel nädalal politsei huviorbiiti sattunud Viljandi- ja Võrumaal, kokku pea kümmekonnal juhul. Kui enamus kelmidega kokku puutunutest on juhtunust viivitamatult politseid teavitanud, siis üks Viljandi vanaproua jõudis ohtu aimamata ja heauskselt ukse taha ilmunud kelmile 500€ loovutada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments