Nüüdistantsu festival vallutab Haapsalu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

"Materjali vastupanus" rauast kiigel trikitav Tanel V Kulla ei saanud kätt kipsi mitte proovides ega etendusel juhtunud õnnetuse tõttu, vaid duši all kukkudes. Foto: Helen Viispert
"Materjali vastupanus" rauast kiigel trikitav Tanel V Kulla ei saanud kätt kipsi mitte proovides ega etendusel juhtunud õnnetuse tõttu, vaid duši all kukkudes. Foto: Helen Viispert

Neljapäevast laupäevani on Haapsalu tantsurahva päralt – ülevaatefestival “Uus tants” toob publikuni kahe aasta valitud lavastused.

Festivali juhatab juba täna õhtul sisse kunstnike Erik Alalooga ja Andreas W “Materjali vastupanu” Haapsalu vanas kinos.

“Materjali vastupanu algas veel enne, kui majja sisse pääsesime,” sõnas Alalooga, viidates vana kinomaja jääga kinnikiilunud ustele.

“Kui tavaliselt peavad inimesed esemete purunemist negatiivseks, siis meie oleme selle fookusesse asetanud,” rääkis Andreas W etendusest, mida saab näha ka neljapäeva õhtul. “Üritame lõhkumist aeglustades näidata, kuidas mingi asi katki läheb.”

Masinate uurimise ja leiutamisega tegelev Alalooga lisas, et etenduses toimub analüütiline lammutamine. “Me ei otsi tähendusi,” rõhutas ta.

Lavastuse valgus- ja helikujundus sünnib toimuvast – kui keegi laval midagi teeb, kajastub see ka helis ja valguses.

Kokku näeb kolme päeva jooksul Haapsalu kultuurikeskuses, vanas kinos ja Iloni Imedemaal kuut tantsulavastust täiskasvanuile ning üht lastetükki. Ka näitavad tantsukunstnikud paari tööprotsessi lavastustest, mis saavad sel aastal näitamisküpseks.

Festivali korraldaja Raido Bergstein rääkis, et üks festivalile valitud tükkide mõõdupuid oli ‘kohaloleku pitser’: siin etenduvad tantsulavastused, mis kunstilise juhi Henri Hüti ja žürii arvates kannavad mingit erilist kohaloleku märki. Bergsteini sõnul on need lavastused, kus kunstniku ja tema mõtte väljendus laval on väga hästi läbi mõeldud ja põhjendatud. “Seda sõnadesse panna ei olegi võimalik – kõige kergem on tulla kohale, vaadata ja ise tajuda,” ütles Bergstein.

Korraldaja julgustas Haapsalu inimesi tulema tantsuetendusi vaatama. Näiteks pakub pakub Bergsteini arvates kõigile äratundmist Renate Valme ja Kompanii Nii “Pung” – puhas füüsiline teater hästi arusaadavate karakteritega, elav ja vaimukas tükk, millega suudab samastuda ka see, kes ei ole varem tantsulavastustega kokku puutunud.

Korraldaja tõstis esile veel esteetiliselt põnevat “The Drone of Monk Nestor” (“Munk Nestori burdoon”), mille autor Karl Saks on tüki algusest lõpuni üksi valmis teinud ja üksi ka laval.

Lasteaialastele ja algklasside lastele sobib Zuga ühendatud tantsijate “Võluvärk”, iva leiavad tükist ka vanemad.

Pärast päeva viimast etendust võivad kõik ükskõik millise etenduse pääsme ostnud minna festivali klubisse Ehte kohvikus, kus astuvad üles muusikud. “Argo Vals, Taavet Jansen, Hugo Murutar, Algorütmid,” loetles Bergstein. Igal õhtul keerutab plaate eri DJ, koreograaf Karl Saks näiteks neljapäeval.

Haapsallu tulevad kokku ka Baltikumi ja Venemaa tantsukriitikud, kes peavad siin oma seminari. “Pluss kirjutavad jooksvalt lavastustest, mida nad näevad,” lisas Bergstein.

Reedel ja laupäeval toimuvad kultuurikeskuses avatud vestlusringid, kuhu on lisaks tantsurahvale oodatud kõik linnainimesed, kes soovivad tantsust ja kunstist kuulda ja kaasa rääkida.

1997. aastast Tallinnas peetud “Uus tants” kolis Haapsallu tunamullu. “Kevadine Haapsalu on kena kohtumispaik, kuhu on hea kogu Eesti tantsurahvas kokku saada,” ütles Bergstein.

Festivali programmi näeb siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaerajaan
10 aastat tagasi

Olen nõus, ei oska tõesti selliste tegevuste kunstiks nimetamise tagamaid näha. Selgitad ehk paari sõnaga

Kaerajaan
10 aastat tagasi

Taldrikute lõhkumine on tants ja purki sittumine on kunst aga riigi toetus kunst nikkudele on puudulik

Jaana Kaer
10 aastat tagasi
Reply to  Kaerajaan

Kahju, et kodanik kannatab kultuuripuuduse all. Kui võtaksid vaevaks taldrikute lõhkumise ja purki s…se tagamaid näha, oleks su enda elu ka rahuldavam ja mitmekülgsem. Võiksid siis isegi ilma toetuseta kaasa lüüa!