Vormsil tänati pärandihoidjaid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vormsi traditsioonilisel kevadisel kultuuripäeval tunnustati eile neid, kel suured teened saare kultuuripärandi säilitamisel.

Pärandihoidja tiitliga pärjati pärimusmuusikut Sofia Joonsi, Vormsi lasteaia juhatajat Jana Kokki ja käsitööedendajat Kristina Rajandot.

Sofia Joons pälvis tunnustuse Vormsi muusikapärandi säilitamise ja edendamise eest. Joonsi eestvõttel on taas ausse tõusnud omal ajal Vormsil populaarse rahvapilli hiiu kandle ehk talharpa mängimine, samuti on ta populariseerinud eestirootslaste laulupärandit.

Jana Kokk sai pärandihoidja tiitli väikestele vormsilastele kodukandi kultuuri õpetamise eest. Nii on ta koos lasteialastega andnud välja mitu Vormsi-teemalist aabitsat, õpitakse saare vanu tantse ja laule jms.

Kristina Rajando eestvõttel on Vormsi naised hakanud taaselustama traditsioonilist käsitööd ja valmistanud endale saare rahvariided. Vormsi koolis on traditsioon, et põhikooli lõpuks teevad kõik tüdrukud endale Vormsi rahvarõivaste komplekti.

Tänavu kuuendat korda toimunud Vormsi kultuuripäev on igakevadine üritus, kus räägitakse saare kultuurist ja ajaloost. Tänavu oli peateema haridus. Räägiti saare sõjaeelsest koolidest, aga kooliskäimisest nõukogude ajal ja tänapäeval; Vormsi kooli tulevikust ja sellest, kuidas püsivad elus väikekoolid Soome saarestikus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Vormsi on
11 aastat tagasi

…väga ilus saar. Loodan,et sinna jääb alatiseks kohalik omavalitsus ja kultuur. Või kui juba liitmiseks läheb,siis Rootsi riigiga. Enne venelasi oli seal püsielanikke u. 3000. Ka minu tädi elas kogu elu seal. Mis kohalikust otsustusõigusest saab juttu olla,kui kaob vallavalitsus? Ühel päeval tuleb mõnele hullule pähe,et kaotame kooli ja arstikeskuse. Aga valimised on lähedal. Kardan,et valla kaotamise jutuga kandideerijad saavad lihtsalt peksa. Mis on ka õige.