Gert Virroja: Haapsalu põhikool on jäänud vaeslapse ossa

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsalu linnavolikogu liige tunneb muret Haapsalu põhikooli aruteludest kõrvale jäämise pärast. Küsimusi pole tõstatanud ka tulevase kooli nimi.

Sügisel ülelinnalisel haridusfoorumil oli diskussiooni teravik suunatud riigigümnaasiumi poole, mis on ka mõistetav. Praegu käib gümnaasiumis agar töö, et sügiseks oleksid asjad korras. Oli sümboolikakonkurss, õpetajad ja õppesuunad on valitud. Tegevus käib.

Haapsalu põhikool on aga algusest peale jäänud kuidagi kõrvale. Ma ei ole näinud, et keegi linnajuhtidest selle pärast väga oma südant valutaks. Kõlama on jäänud arvamus: „Küll loksub kõik paika.”

See hinnang on kujunenud osalt meedia, osalt linna haridusosakonna tegevuse(tu)se põhjal. Meedias on esiplaanil just gümnaasiumi temaatika.

Põhikool, nn progümnaasium on see kasvulava, see stardipakk, mis peaks andma järelkasvu sellelesamale uuele Läänemaa ühisgümnaasiumile. Kui me kasutame ära kogu energia ainult gümnaasiumi peale, kannatab tõsiselt põhihariduse kvaliteet ja selle kaudu õpilaste väljavaated õppida uues gümnaasiumis.

Kui ühisgümnaasiumi asjus on enam–vähem teada, mida õpetajaid ja õpilasi ees ootab, siis tulevase põhikooli asjus valitseb teadmatus. Üks tuntud kooliõpetaja on öelnud: „Gümnaasium võtab koore, põhikool peab leppima lõssiga.”

Minu meelest on juba selline suhtumine märk, et asjad põhikooliga ei ole korras. See, et koolid on lahutatud ja et ka koolide valitsejad on nüüd erinevad, ei tohiks koolide võimekust ja tugevaid külgi lõhkuda.

Haapsalu linnavolikogu veebruariistungi päevakorras on Haapsalu põhikooli põhimääruse kinnitamine. See on oma olemuselt stampdokument, selliseid on Eestis sadu.

Eelnõu on ka volikogu kultuurikomisjoni laual. Mind kui kultuurikomisjoni liiget pani imestama, et uue põhikooli nimeks on määratud Haapsalu Põhikool. Mitte et see poleks loogiline nimi – imestama pani, miks pole olnud mitte mingit arutelu nimevaliku üle. Kui praegu ei ole nimevalik võib–olla nii aktuaalne, siis miks ei ole kuskil sõnakestki poetatud, et see nimi on ajutine, et tulevikus on kavas teha nimekonkurss, nagu on omane demokraatlikule ühiskonnale.

Kardan väga, et kui volikogu võtab vastu selle põhimääruse, siis jääbki kooli nimeks konveierlik Haapsalu Põhikool ja tulevikus ei tule kellelgi pähe korraldada nime– või kuvandikonkurssi. Elu on näidanud, et juba paika loksunud ja pealtnäha tühiste asjadega nagu nimi ei viitsi tulevikus enam mitte keegi tegelda.

Ometi on nimi see, mis jääb aastaiks!

Kirjutasin sellest probleemist nii linnapea Urmas Suklesele, linna haridusjuhile Mari–Epp Tähele kui ka Haapsalu gümnaasiumi juhile Anne Mahonile. Anne Mahoni oli päri, et tulevikus võiks nimekonkursi teha. Mari–Epp Täht ei osanud aga vastata, miks asjad on läinud nii, nagu on. Seda on linna haridusjuhilt äärmiselt kahetsusväärne kuulda. Heidan talle ette sisulist tegevusetust uue põhikooli loomisel.

Kultuurikomisjoni liikmena kannan vastutust Haapsalu koolivõrgu tuleviku üle, mistõttu oli ka minu kriitika eesmärk juhtida tähelepanu gümnaasiumilt põhikoolile, mille kohta teame kahetsusväärselt vähe. Nimekonkursi ettepanekuga ei taha ma uuele koolile, õpilastele ega õpetajatele peale panna mingit sundi koos tähtaegadega. Jah, mulle ei meeldi nimi Haapsalu Põhikool, aga kui see nimi sobib enamikule Haapsalu inimestele, siis olgu nii. Seda me aga enne ei tea, kui pole rahva käest küsinud!

Igasuguse uue organisatsiooni loomisel või vana lammutamisel, liitmisel ja jagamisel, eriti kui tegemist on nii avaliku asutusega nagu kool, peab ilmtingimata küsima üldsuse arvamust, mitte et 4–5 inimest linnavalitsuses otsustavad asja ära ja nii jääb.
Kavatsen esitada otsuse eelnõu, mis annab linnavalitsusele ülesande korraldada mõistliku aja jooksul põhikooli nime/kuvandikonkurss. Kas sellest midagi välja tuleb, otsustab volikogu.

Gert Virroja,
Haapsalu linnavolikogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
11 aastat tagasi

tundub et austet volikogu liikmele Gert Virrojale on siin hulk põnevat lugemist. Väike ämber, või mis?

nii
11 aastat tagasi
Reply to  kodanik

juhtub, kui pelgalt parteilane volikokku valitakse ja veel mingisugusesse tundmatusse komisjoni portselani tallama

Linnakodanik
11 aastat tagasi

Kahjuks hääletasid just HG esindajad Haapsalu Ühisgümnaasiumi nime poolt, ilmutades äärmist sallimatust J.F.Wiedemanni nime säilitamise/edasikandmise osas. Olin ise seal koosolekul ja nägin, millise innuga HG omad HWG-le “ära tegid.” Kuigi HG tolleaegsed õpilaste esindajad uues riigigümnaasiumis kunagi õppima ei hakka (kool selleks ajaks neil ju ammu läbi), ilmnes see rivaalitsemine/kahjurõõm vägagi tuntavalt. Situatsiooni ilmestas ka see, et koosolekul viibinud linnapeal oli sügavalt ükskõik, mis nimi uuele koolile saab.
Las see Kuuse tn kool siis ollagi Haapsalu Põhikool – saavad kõik aru, millega tegemist. Mis erinime siin ikka vaja.

Tiina
11 aastat tagasi
Reply to  Linnakodanik

No lugupeetud linnakodanik, HG esindajad ja õpetajad nüüd küll mingist “ärategemise” või kahjurõõmumutsemise pinnal pole miskit teinud. Ja miks ei võinud õpilased oma arvamust avaldada? Mille üle siin üldse kahjurõõmutseda- mõlemad koolid ju kannatavad sekelduste ja segaduse tõttu? Nime küsimuse üle arutleti mõlemas koolis, veel miskites linnavalitsuse kokku kutsutud komisjonides-koosolekutel- millest see tigedus? Praeguse nimeni jõuti kompromissina, et kumbki kool end nö. puudutatuna ei tunneks. Ja muuseas-enne, kui üldse sõna võtta, tuleks ikka teada, millest jutt. Mitte Haapsalu, vaid Läänemaa Ühisgümnaasium on uue kooli nimi. Mis aga puudutab põhikooli nime, siis Haapsalu Põhikool on ju igati loogiline nimi? Mida siis… Loe rohkem »

Johannes
11 aastat tagasi

Näha jah, et lp linnavolikogu liige pole meediakoolitust saanud ja “haugub” kommentaatoritega. Enne avalikult sõnavõtmist võiks või peaks lugupeetud pedagoog end harima või tänapäevaselt öeldes koolitama.
Lugupeetud Haapsalu linna haridusjuhile pole linna hariduselu juhtimine ilmselt jõukohane olnud ja sestap mitmed linna hariduselu puutuvad probleemid lahendamata.

To Johannes
11 aastat tagasi
Reply to  Johannes

ei mõista, kas oled loll või ainult teeskled?

Kunde
11 aastat tagasi

Kaarel, kellele valimistel hääl anda? Soovita kedagi!

Kundele
11 aastat tagasi
Reply to  Kunde

Vaat mul on üks ilus nimi, aga nii lihtsal ma sulle seda ka ei ütle…

Kaarel Virroja
11 aastat tagasi

See oli mõeldud muidugi Kommentaatoritele.

Kivipallurile
11 aastat tagasi
Reply to  Kaarel Virroja

Nii et et kulla volinikul tõmbab paar kommi jub harja punaseks. Asi pole veel korralikult leili peale saanudku juba hakkab siin surema. Aga meie peamse sinu suguste tegematajätmisi siin taluma küll ja veel. Tead mis, mine oma erakonnakaaslase Tiit Moori juurde säästumarketisse turvameheks. Seal võid oma seina lehte hakata välja andma et kõiki pikalt saata.

Kaarlile
11 aastat tagasi
Reply to  Kivipallurile

näha jah, et kõvasti sai mõeldud. Kodanik Virroja võiks Riigikokku kandideerida, üks kuldrahaga tola on seal ees ootamas

Kaarel Virroja
11 aastat tagasi

Kui teil pole midagi tarka kirjutada, siis paluks jätta oma mõttetud arvamused endale. Respect ;).

valija
11 aastat tagasi
Reply to  Kaarel Virroja

valimistel näeme

En.
11 aastat tagasi

Nime üle arutlemine on groteskne, kuna hävitati sisuliselt hästi toimiv, 70-e aastaga sissetöötatud Haapsalu keskkool – kunagise Haapsalu Gümnaasiumi, Haapsalu Progümnaasiumi ja Läänemaa Ühisgümnaasiumi otsene järeltulija. Muuseas, viimatimainitud kolmel koolil olnud 1937- aastal ühine õppenõukogu, õppehoone ja õppekorraldus (“Kajakalend” 2008, lk.24).

Kui üldse nimepanekutest rääkida, siis Wiedemanni tänava maja saab endale piltlikult öeldes Haapsalu I Keskkooli tiitli ja Läänemaa Ühisgümnaasiumi vaimu, Kuuse tänava koolimaja aga Haaspalu 8-klassilise kooli tiitli ja vaimu, mille kohta ei oska ennustadagi. Parimal juhul tuleb ta’st äralõigatud ladvaga ‘keskkool’, halvimal juhul kõurikute mammutkool, millesarnast pole Läänemaal veel nähtudki.

hehe
11 aastat tagasi

Linna haridusjuht ei ole Täht, selleks peaks olema ju pulmavanem Rahuvarm, kultuura ja hariduse abilinnapea. Aga Sukles ei julge teda ju tähtsate asjade juurde lasta… Ilmselt arvab, et ei saa hakkama.

Pump
11 aastat tagasi

Sest kohe tuleb suvi ja kõigil siis on savi.

"Ühendajad"
11 aastat tagasi

Ooda ,need valimised on ju mingi oktoobris ju alles. Miks kõik nii vara lolliks minem hakavad