Politsei tabas Läänemaal kahe tunniga seitse joobes juhti

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

9. veebruari hommikul tabas Haapsalu politseijaoskond kahe tunniga seitse alkoholi tarvitanud roolikeerajat.

Politseinikud koos abipolitseinikega kontrollisid politseioperatsiooni käigus autojuhtide joovet Haapsalus Tallinna maanteel ja Kiltsi teel ning Valgeväljal, teatas Haapsalu politseijuht Margus Kaldma. Kontrolliti 882 juhti, kellest seitsme puhul fikseeriti alkoholi tarvitamine. Neist kuus olid mehed ja üks naine. Kõikide rikkujate suhtes algatati väärteomenetlus.

Peale selle, et alkoholi tarvitanud liikleja on potentsiaalne oht kõigile teistele liikluses osalejatele, tuleks siinkohal meelde tuletada, et selline rikkumine võib „heal juhul“ kaasa tuua karistusena rahatrahvi, juhtimisõiguse äravõtmise või aresti kandmise. Antud rikkumisele karistuse määramisel on politsei karm, sest kui alkoholi tarvitanud sõidukijuht muud moodi ei teadvusta oma teo võimalikke tagajärgi nii endale kui ka teistele liiklejatele, peaks seda tegema ametniku range otsus.

Olgu siinjuures liiklejate tähelepanu pööratud alkoholi tarvitanud roolikeerajate karistustele. Mootorsõiduki või maastikusõiduki juhtimise eest isiku poolt, kelle ühes grammis veres on alkoholisisaldus 0,20–0,49 milligrammi või kelle ühes liitris väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,10–0,24 milligrammi, karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kuue kuuni.

Sama teo eest isiku poolt, kelle ühes grammis veres on alkoholisisaldus 0,50–1,49 milligrammi või kelle ühes liitris väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,25–0,74 milligrammi, karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut, arestiga või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kaheteistkümne kuuni. Mootorsõiduki või maastikusõiduki juhtimise eest joobeseisundis karistatakse kriminaalkorras rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Joobeseisundiks loetakse seisundit, kus mootorsõidukijuhi väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,75 mg/l või rohkem või tema veres on alkoholisisaldus 1,5 mg või rohkem. Üks trahviühik võrdub nelja euro suuruse summaga.

Joobes juhtide liiklusest kõrvaldamine on aastaid olnud politsei prioriteediks. Vaatamata kõrgetele karistusmääradele ja pidevale järelevalvele jääb arusaamatuks sõidukijuhtide vastutustundetu käitumine, millega seatakse ohtu nii iseennast kui ka kaasliiklejaid.

2012. aastal tabati Läänemaa teedel 60 isikut, kes juhtisid sõidukit joobeseisundis ja 109 alkoholi piirmäära ületanuna.

2013. aasta esimese kuue nädala jooksul on tabatud kümme alkoholi piirmäära ületajat ja seitse joobes juhti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kurb küll,aga
11 aastat tagasi

…kui politsei julgeks patrullida värvimata autoga,oleks numbrid veel suuremad….

jah
11 aastat tagasi
Reply to  Kurb küll,aga

pole need politseiautod ilma värvita paremad hakkaks veelrohkem silma