Eesti tipp-pianist esitleb Haapsalu esindusklaverit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Irina Zahharenkova. Foto: Eesti Kontsert
Irina Zahharenkova. Foto: Eesti Kontsert

Järgmisel laupäeval Haapsalus toimuv kontsert on eriline nii kultuurikeskuse klaveri jaoks kui ka siinsele publikule.

Haapsalu kultuurikeskuse vast renoveeritud Estonia kontsertklaveril annab pilli esimese kontserdi üks Eesti noorema põlvkonna silmapaistvamaid pianiste Irina Zahharenkova.

Haapsalu muusikakooli klaveriõpetaja Mart Kuus nimetab Zahharenkova esinemist eriliseks sündmuseks Haapsalus. “See on selle hooaja suursündmus ka minu jaoks,” ütles Kuus. Muusikakooli õppealajuhatajana tegi ta kontserdi vanema astme klaveriõpilastele kohustuslikuks.

Irina Zahharenkova on Kuusi sõnul tõenäoliselt kõige rohkem rahvusvahelisi konkursse võitnud Eesti pianist, kuuludes kindlalt meie pianistide esikümnesse.

Soolopianisti täiemõõduline kontsert saab üle pikkade aastate Haapsalus võimalikuks tänu detsembri lõpus restaureerijate käe alt tulnud Estonia kontsertklaverile.

“Hetkel on see ilmselt parim klaver Haapsalus,” ütles Kuus. Seni parimaks pidas ta muusikakooli saali Estoniat, mis ei ole aga kontsert-, vaid kabinetklaver.

Järge ootavad teisedki klaverid

Estonia renoveerimiseks koguti muuhulgas raha ka annetustega; kevadel andsid pilli taastamise heaks kontserdi Margus Kappel ja Mihkel Mattisen.

Esialgu välja hõigatud 10 050 euro asemel läks pilli taastamine maksma 8097 eurot, sest OÜ Stok tegi odavama pakkumise. Kultuurkapitalilt saadi toetust 6000 eurot, inimeste annetustest ja kahe kontserdi tulust koguti 618 eurot, ülejäänu kaeti omafinantseeringuga.

1975. aastast kultuurimaja teeninud Estonia kontsertklaveril parandasid pillimeistrid nii akustikat, mehhanismi, klaviatuuri kui ka korpust. Aasta algusest on klaver teatrisaali laval uue paigaga kohanenud.

Direktor Gülnar Murumägi ütles, et kultuurikeskus tahab korda teha oma teisedki pillid. Meistrikätt ootavad rõdusaali kontsertklaver ja kohvikus seisev kabinetklaver. Kumb on järgmine, otsustavad spetsialistid.

“Praegu oleme väga rõõmsad, et meil on üks korras kontsertklaver,” ütles Murumägi.

Murumägi soovib kultuurikeskuse külastajailt suuremat austust pillide vastu. “Klaver ei ole nõude toetamise koht,” ütles ta kohviku ja rõdusaali pilli kaanele tasse-klaase jätvatele inimestele.

Irina Zahharenkova mängib Haapsalus C. P. E. Bachi, Scarlatti ja Chopini teoseid.

“Soovin, et see rada ei rohtuks,” ütles Mart Kuus. “Sarnast kontserti võiksid haapsallased nautida lausa kaks korda aastas.”

Täismõõduliste klaverikontsertide toimumine sõltub muidugi siinsest publikuhuvist. “Aga publik tuleb ka nii-öelda sisse töötada,” arutles Kuus.

16. veebruaril kell 19 algav kontsert on publikule tasuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments