Põhjavaldadel läheb ühinemisega kiireks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kas panna leivad ühte kappi? Nõva vallavolikogu liige Enn Laansoo ja Norootsi vallavanem Annika Kapp. Foto: Arvo Tarmula
Kas panna leivad ühte kappi? Nõva vallavolikogu liige Enn Laansoo ja Norootsi vallavanem Annika Kapp. Foto: Arvo Tarmula

Kui põhjavallad tahavad uutele valimistele vastu minna juba liitunult, peavad nad väga kiiresti otsustama, kes kellega täpselt ühineb.

Esmaspäeval Linnamäel peetud kaheksa omavalitsuse esimesel ühisel koosolekul selgus, et põhjavallad ei pruugigi liituda üheks omavalitsuseks. Esialgu on selgusetu, kuidas käitub Haapsalu linn.

Alates detsembrist on põhjavallad teinud üksteisele risti–rästi ettepanekuid võimaliku ühinemise asjus läbi rääkida.

Esmaspäeval Linnamäel tulid ühineda soovijad esimest korda ühise laua taha, kuid selgus, et Haapsalu esindus oli kohapeal pigem vaatlejana.

„Volikogu on meid volitanud läbi rääkima ainult Ridalaga,” selgitas Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

„Meie oleme seadnud fookuse Ridalaga ühinemisele, aga ei välista Põhja–Läänemaad, kui Ridala seab sellise tingimuse,” sõnas Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid.

Missuguse tingimuse Ridala seab, otsustab ta tänasel volikogu erakorralisel istungil.

Et asjalood pole selged, ei esitanudki Haapsalu oma kandidaati esmaspäeval moodustatud haridus–, majandus– ja sotsiaalkomisjoni. Juhtivkomisjoni liikmeks esitas Haapsalu Ingrid Danilovi, aga küsimärgiga.

Nõva vallavanem Aldo Tamm märkis, et ei pruugiks esialgu takerduda juriidikasse.

„Kõigil on ettepanekud tehtud piirinaabritele, aga silmas on peetud ka võimalikke teisi,” sõnas Tamm.

Ridala volikogu esimees Olev Peetris ütles, et kui Haapsalu alustab liitumisläbirääkimisi Ridalaga, siis peab ta ikkagi arvestama, et Taebla ja Oru on pundis.

„Taebla, Oru ja Ridala on üks tervik,” kinnitas Peetris.

Haapsalu volikogu erakorraline istung selle üle, kuidas edasi minna, peetakse homme. Homseks on Haapsallu kokku kutsutud ka kaheksa omavalitsuse uus ühine koosolek.

Seal peaks selguma, kas Haapsalu jääb ühinemisläbirääkimistest üldse kõrvale, jätkab koos Ridalaga või siiski kõigi põhjavaldadega.

„Laseme linnal oma volikogu ära pidada, siis nad otsustavad, kas tulevad või ei tule,” sõnas koosolekut juhatanud Risti volikogu esimees Andres Liiv.

Aega venitada ei ole, sest kõik dokumendid peavad olema valmis 19. aprilliks, toonitas korduvalt Linnamäel koosolekust osa võtnud Geomedia OÜ konsultant Rivo Noorkõiv.

Noorkõivu sõnul peab liitumise ajakava olema valmis selle nädala lõpuks.

„See tuleb ära klaarida, kes kellega ühineda tahab. Selleks, et massipulma pidada, peavad olema avaldused tehtud,” lisas Noorkõiv.

Taebla vallavanema Ülle Ermani sõnul pole välistatud, et sügiseks ei jõutagi liituda. See tähendaks erakorralisi valimisi ja see on olnud ka jutuks.

„Kas on üldse võimalik, et me sügiseks jõuame?” uuris koosolekul Erman.

„Kas on üldse mõistlik kiirustada?” küsis Sukles.

„On küll,” vastas Rivo Noorkõiv. „Aga kui tähtaega vaadata, siis tähendab see väga selget motivatsiooni ja väga kindlat usku.”

Risti valla esindaja Elvo Leppmaa tegi ettepaneku maakonna kaart ette võtta ja vaadata, kellel oleks mõistlik omavahel liituda. Ka arvas Leppmaa, et mõistlik oleks Kullamaa kampa võtta.

„Unustage ära, et te loote ideaalse maailma,” sõnas Noorkõiv.

Noorkõiv kutsus omavalitsusi üles tolerantsusele ja vastastikusele austusele.

„Nii ei saa, et laua taga räägitakse üht, minnakse siis koju ja räägitakse vastupidi,” sõnas Noorkõiv.

Urmas Sukles ütles, et kui tahetakse liituda juba enne valimisi, tuleks minna nagu siga rukkisse. „Kell on viis ja me istume siin. Me võiks teha kodus ajakava,” märkis Sukles.

Liitumise ajakava lubasid lõpuks valmis teha konsultandid Noorkõiv ja tehnikaülikooli avaliku halduse doktor Mikk Lõhmus.

Koosolekul valitud juhtkomisjoni õlule jäi rahvaküsitluse aluste väljatöötamine.

Juhtkomisjon
Aldo Tamm (Nõva, esimees)
Tiiu Aavik (Martna)
Olev Peetris (Ridala)
Rein Vatku (Noarootsi)
Arno Kelnik (Oru)
Andres Liiv (Risti)
Ingrid Danilov (Haapsalu ?)
Mati Kallemets (Taebla)

Majanduskomisjon
Toomas Schmidt (esimees, Ridala)
Taivo Kaus (Taebla)
Hardi Rehkalt (Martna)
Enn Laansoo (Nõva)
Andres Kampmann (Oru)
Elvo Leppmaa (Risti)
Vladimir Belovas ja Marika Meister (Noarootsi)

Hariduskomisjon
Andres Kampmann (esimees, Oru)
Reimo Nebokat (Ridala)
Peeter Kallas (Nõva)
Jaanus Mägi (Taebla)
Annika Kapp ja Ülo Kalm (Noarootsi)
Õnne Pool (Oru)
Rein Kaljuvee (Risti)
Kaie Talving (Martna)

Sotsiaalkomisjon
Annika Kapp (esimees, Noarootsi)
Elvo Leppmaa (Risti)
Varje Paaliste (Oru)
Kalle Saar (Nõva)
Tiiu Aavik (Martna)
Ülle Erman (Taebla)

Olev Peetris, Ridala volikogu esimees:

“Enne volikogu istungit ei oska ma midagi öelda. Eks me seal aruta, kuidas edasi minna. Vaidleme omavahel asjad selgeks. Oleme isegi kaalunud võimalust kuulutada istung kinniseks.

Volikogu liikmeil on kahtlemata eri seisukohti. Sadat protsenti üksmeelt kindlasti ei tule. Aga mine sa tea, võib–olla tuleb ka.

Praegust segast aega arvestades oli esmaspäevase ühiskoosoleku meelsus suhteliselt hea ja koosistumine jättis hea mulje. Kui on lootust ja usaldust, siis asjad toimivad. Teiste eest ei tea öelda, aga minul isiklikult on see lootus ja usaldus.

Haapsalu ilmutas ettevaatust, aga praegu peavad ettevaatlikud olema kõik. Olen Haapsalu meeste–naistega varem rääkinud, ja Haapsalu hoiakus ei olnud midagi üllatavat. Pigem oli linna meelsus ikkagi positiivne ja Haapsalu suhtes olen positiivne ka mina.”

Jaanus Karilaid, Haapsalu volikogu esimees:

“Praegu on kõik keskendunud neljapäevale ja reedele, kui peavad erakorralise istungi Ridala ja Haapsalu volikogu.

Edasine oleneb Ridala otsusest. Me loodame, et Ridala ei hakka lahkhelisid võimendama. Praegu tundub, et seal on kaks leeri: üks mõtleb Läänemaa peale kümne aasta perspektiivis, teine selle peale, kas ametikoht pärast valimisi säilib või mitte.

On ilmselge, et liitumisega tiheneb konkurents, Läänemaa muutub dünaamilisemaks ja ametikohad mängitakse ringi. Liitumisotsust tehes ei saa mõelda persoonikeskselt.

Loodame igal juhul, et Ridalal piisab selget mõistust, ja volikogu annab selge mandaadi, et liitumine tuleb enne sügisesi kohaliku omavalitsuse valimisi.

Meie oleme valmis minema edasi. Kui Ridala seab tingimuse, et 2013. valimistele minnakse koos kõikide põhjavaldadega, siis meie taha asi ei jää. Kui aga minnakse välja nii suure üksuse peale, on selge, et peab säilima Haapsalu nimi ja jääma üks valimisringkond.

Ootan põnevusega neljapäeva ja reedet, siis on pilt selgem.”

Eero Plamus, Märjamaa vallavanem:

“Märjamaa vallal sai ühinemisest kümme aastat. Pidasime aastapäeva.

Mina olen kahe käega ühinemise poolt. Kõikidel juhtudel pole ta muidugi mõistlik.

Meil oli tegemist rõngasvallaga nagu Ridala vald Haapsalu ümbergi. Sellise ühinemisega on mul kogemus. Kui Haapsalu võtab juhtohjad, siis andku minna.

Kui on rühm pisikesi, väikese tulubaasiga valdu, siis selle kandi pealt ei oska ma öelda. Kogemust ei ole.

Meie valmistasime ühinemist ette poolteist aastat, meil oli kolm omavalitsust (Märjamaa alev, Märjamaa vald ja Loodna vald — toim) ja meie võtsime palgale projektijuhi. Seda soovitaksin ma ka Läänemaale, sest põhitöö kõrvalt on ikkagi keeruline kõike ette valmistada.

Praeguseks aga on ühinenud valdu juba hulk, Läänemaal on võimalik võtta igalt poolt just positiivne kogemus. Peaasi on omavahel kokkuleppele jõuda, rahvaküsitlust jõuab alati teha.

Mõistlik oleks siiski ühineda enne valimisi. Valimiste vahelisel ajal on see palju keerulisem.”

Nõva vallavanem Aldo Tamm:

“Koosolek täitis oma ülesande selles asjas, et teadvustasime eesmärgi ja moodustasime komisjonid.

Koosoleku meeleolu oli ehk mõnevõrra ettevaatlik, aga mõistev, nii et kokkuvõttes olen rahul.

Haapsalu hoiakust ma ei heituks. Ega Haapsalu esindajad saanudki midagi rohkemat lubada, kui neil oli voli.

Ridala järgmine volikogu on ehk rohkemgi suunda andev, sest Ridala peab oma istungi enne kui Haapsalu. Ridalal on ka selline positsioon, et tal on kahele poole tee lahti. Ta on endiselt siduv lüli.

Ootame Ridala volikogu tänast otsust Haapsalu suhtes samamoodi, nagu me ootasime nende otsust Oru, Taebla ja Nõva suhtes.

Kahjuks ei tule, kui õnnestuks sügiseks ühineda. Igal juhul tasub proovida. Kui ma arvaksin teisiti, ei oleks ma endale seda ülesannet võtnud. Meie aja kõige suurem puudus on ajapuudus, nii et ühinemist teadmatusse jätta pole ehk hea.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader review
9 aastat tagasi

Really informative blog. Really Cool.

girls leather shoes
10 aastat tagasi

wow, awesome blog.Thanks Again. Really Great.

affordable health insurance
10 aastat tagasi

I cannot thank you enough for the blog article.Really looking forward to read more.

5 dollars
10 aastat tagasi

Really enjoyed this blog post. Really Great.

Oli
11 aastat tagasi

hea aktsioon endale tähelepanu tõmbamiseks enne valimisi-juba teatasid,et jääb jälle seekord ära…kuni järgmise korrani.

pontu laikovits
11 aastat tagasi

Mis pagana ühinemine. See on komissaaride värk. Täna ühineme , homme
taastame kolhoosi. Ja siis võiks veel olla ka ühised naised.

Suur kiire
11 aastat tagasi

…tuleb mööda lasta. Sest lolle otsuseid tagasi pöörata on väga raske. Riigi tasandil on iseseisvus juba läinud.Uuesti.Ka iga hundi laskmiseks tuleb Brüsseli isandatelt kvoote paluda. Nüüd tahab mõni valla asjad ka kaelast ära saada. Aga tundub,et surve on siiski rohkem väljaspoolt. E.maakeeli-ka kohalikul tasandil liigub riigihangetes päris ilus kopikas. Ning mida vähem otsustajaid,seda rasvasem lobi….

Lemvald
11 aastat tagasi

Üksi omaette on ikka parem nahistada.
Parem pihu pille kui haapsalu malle.

Ahto
11 aastat tagasi

Tsirkus Barcelona! Kui põhjavallad tahavad uutele valimistele vastu minna juba liitunult, peavad nad väga kiiresti otsustama, kes kellega täpselt ühineb.

Tore -tore . Pulmade eelõhtul peaks ikka otsustama ,kellega üldse abielluda .Kas naabri Mariga või hoopis Mardiga või teeks grupiabielu :))) Või elaks siiski rahulikult omaette edasi .

Ahto
11 aastat tagasi

Nõva vallavanem Aldo Tamm märkis, et ei pruugiks esialgu takerduda juriidikasse.

No kuda krt ? Kui vaja ,siis rakendame juriidikat ,kui pole vaja ,siis rikume seadust ?!