Demograafilise draama peaosaline Kaido Nõva vallast: Kõik ei sobi maainimeseks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nõva vallavolikogu endine esimees Peeter Kallas juhatas Eesti Ekspressi ajakirjaniku Kirsti Vainküla “demograafilisesse kriisikoldesse” ehk vallalise mehe juurde, kes elab koos emaga.

Nõva vallas Nõmmemaa külas elav 37aastane Kaido Roosileht ütleb maal elamise kohta, et kes tööd ei karda, saab hakkama. Kaido töötab 20 kilomeetri kaugusel Seljakülas ekskavaatori peal.

Kui veel mõni aasta tagasi oli külas 40 suitsu, siis nüüd on 17, Kaido on oma kaheksast klassikaaslasest ainus, kes seal elab. Kõik jooksevad ära, sest maal raha ei liigu, selgitab Kaido.

Kaido ei lähe, sest kodukohas karjub kõik remondi järele ja emal on üksinda raske. Mees kinnitab, et temavanuseid naisi Nõval ei ole, aga kui inimene käib ringi nagu tema, leiab pruudi ikka. Iseasi, kas naine tema juurde elama tuleb – tööd ju pole ja kõik ei sobi maainimeseks. Nii läks Kaido juurest koos pojaga ka tema elukaaslane.

“Alguses on vaikus ja metsamühin ju tore, kuid kui sul pole arstipunkti, juuksurit või toidupoodi lähedal, on oht muutuda vaimselt asotsiaalseks,” ütleb Kaido.

2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse andmetest selgus, et enamikus Eesti omavalitsusüksustes on 20–34aastasi mehi rohkem kui sama vanu naisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
abc
11 aastat tagasi

Küll mees naise leiab.Selle,kes kodust hoolib ja ainult mööda baare -poode traalida ei taha. Mis aga koolide-päästekomandode jm.sulgemisse puutub,siis nii arendabki praegune võimuliit maaelu….

Johannes
11 aastat tagasi

Ilmselt on kommenteerija juhm, et tekstist aru ei saa!!!

ohoo
11 aastat tagasi

Nõva nii suur koht, et 2 volikogu esimeest – tubli! Kas ajakirjanik juhm või on Kallas nii tugevalt minevikus kinni?