Haapsalu ühinemiskomisjon pidas esimese istungi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Eile pärastlõunal pidas Haapsalu linnavolikogu ühinemisläbirääkimisteks moodustatud komisjon esimese istungi, kuhu kutsuti ka Ridala vallavanem Toomas Schmidt ja volikogu esimees Olev Peetris.

„Komisjon jagas ülesandeid ja hakkame ühinemistingimusi paberile panema,” loetles komisjoni ja linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid vajalikke töid. Komisjon peab ette valmistama materjali volikogu erakorralise istungi tarvis, mis tuleb 8. veebruaril.

“Üritame viia läbirääkimised võimalikult konkreetseks,” ütles Karilaid. “Aega on ju vaid 1,5 kuud.”

Karilaiu sõnul peaks ühinemine teoks saama sel sügisel, kuid Ridala volikogu ei ole ajalist otsust langetanud.

Et aega on vähe, on räägitud võimalusest, et kui sügiseks ühineda, võiksid omavalitsuste praegused struktuurid aastaks alles jääda. Kui sügisel on valitud uus volikogu, saab uus koosseis põhjalikumalt analüüsida, kuidas edasi minna.

4. veebruaril osaleb linna ühinemiskomisjon Linnamäel, kus arutatakse n–ö põhjavaldade ühinemist. Olev Peetrise sõnul peaks siis selguma, kes kellega ühineda soovib.

Teisi omavalitsusi võib hirmutada linna suur laenukoormus. Selle kohta ütles Karilaid, et laenuga on loodud hüvesid ja rikkust kogu maakonnale: “Ühtki laenusenti pole niisama välja antud.”

„On variant A ja variant B,” ütles Karilaid ühinemise võimalike variantide kohta. Üks tähendaks ühinemist ainult Ridalaga, teine tähendaks Suur–Läänemaa moodustamist.

„Kui üks kahest variandistki õnnestub, oleme edasi liikunud,” sõnas Karilaid. „Kui keegi paneb Haapsaluga liitumisele veto, ei tule Suur–Läänemaast midagi välja.”

Praegu on ühinemisprotsessist huvitatud seitse omavalitsust: Haapsalu, Oru, Noarootsi, Nõva, Risti, Taebla ja Ridala. Martna volikogu arutab ühinemist täna erakorralisel istungil. Vormsi volikogu otsustas esmaspäeval jääda protsessist kõrvale.

“4. veebruaril Linnamäel selgub, mis saab edasi,” ütles Olev Peetris.

Ridala volikogu moodustatud ühinemiskomisjonis tuleb teha muudatus, sest Kalju Hepner loobus komisjoni töös osalemast. Peetrise sõnul leidis Hepner, et tööd on ühinemiskomisjonis palju ja see hakkab segama põhitööd.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments