Lääne Elu paberleht 26. jaanuaril

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Läänemaa haigla sotsiaaltöötajale Tiina Rohile sobib elektriauto, sest enamik sõite teeb ta Haapsalus ja seetõttu väga palju külmetama ei pea. Foto: Arvo Tarmula
Läänemaa haigla sotsiaaltöötajale Tiina Rohile sobib elektriauto, sest enamik sõite teeb ta Haapsalus ja seetõttu väga palju külmetama ei pea. Foto: Arvo Tarmula

Lipstok sai Haapsalu aukodanikuks

Haapsalu linnavolikogu valis reedel Haapsalu aukodanikuks Andres Lipstoki, kuigi volikogu esimees Jaanus Karilaid pakkus, et Lipstoki esitanud Raimond Lunev võiks oma ettepaneku tagasi võtta.

Aus saab olla ka tiitlita ja aukodaniku küsimuse juurde võiks tagasi tulla 2014. aastal, pakkus Karilaid. Selleks ajaks on kired vaibunud ja selgust rohkem.

Haapsalu läheb ühinemislainega kaasa

Haapsalu linnavolikogu on valmis alustama läbirääkimisi nii Ridala valla kui ka teiste ühinemislainesse haaratud põhjavaldadega.

Esialgu saab Haapsalu läbirääkimisi pidada siiski vaid Ridala vallaga, sest teistega  ei ole linnal ühist piiri. Seetõttu ei saa linn vastu võtta ka Noarootsi ettepanekut alustada kõnelusi. Siiski on linn valmis mitteformaalseteks läbirääkimisteks.

Lihula saab veebruarist piirkonnapolitseiniku

Lihula politseinikupõud on leevendumas — pärast ebaõnnestunud konkursse on leitud Lõuna–Läänemaale piirkonnapolitseinik, kes asub ametisse veebruarist.

Haapsalu politseijaoskonna juhi Margus Kaldma sõnul ei hakka küll vastne konstaabel kohe Lihulas üksi oma ülesandeid täitma, vaid teeb seda teiste Risti konstaablijaoskonna töötajate abiga.

„Ta on tulnud teisest süsteemist — riigiametist — ja vajab kõigepealt väljaõpet. Samuti peab ta hakkama Lihula kandi inimesi tundma õppima,” ütles Kaldma.

Politseijuhi sõnul ei ole piirkonnapolitseinik iga päev kell 8–17 Lihulas.

Martna valla piimafarm lõpetas tegevuse

Üle kümne aasta Martnas tegutsenud piimakarjakasvatus Kirjak OÜ vahetas omanikku ja tegevusala, töötajaid koondatakse.

Senise ühe omaniku Viivi Salumetsa sõnul jääb tööta kokku üheksa inimest.

Jaanuari alguses müüs Kirjaku OÜ uus omanik Kulno Rehkalt piimakarja maha.

Rehkalt ütles, et tal on plaan hakata tegelema lihaveisekasvatusega. Täpsemalt ei soostunud ta oma plaanidest rääkima. Ka ei välistanud ta mõnda muud tegevusala.

Virtsu mehed ehitavad jäälinnust

Virtsu arenguselts plaanib kahe nädala pärast ehitada Virtsu sadamahoone taha parkimisplatsile jäälinnuse.

Linnus tuleb suuruses 5×5 m. Linnuse jää tuuakse merest. Ehitus hakkab pihta juba tuleval nädalavahetusel.

Läänlaste teenistus jõudis masueelsele tasemele

Läänlastel, kel oli mullu tööd, jõudis tulu masueelse aja ehk 2008. aasta tasemele.

Tulu– ja sotsiaalmaksuga maksustatav teenistus kerkis peaaegu kõigis Läänemaa omavalitsustes masueelsele tasemele või isegi ületas seda.

Kõige hoogsamalt kasvas tulu Martnas, Vormsis, Noarootsis, Kullamaal ja Lihulas.

Elektriauto talvised katsejänesed

Lääne Elu võttis uurida, kuidas sotsiaaltöötajad talvel elektriautodega hakkama saavad. Põgus küsitlus näitas, et sotsiaaltöötajad on ühed vaprad naised, kes võtsid suvel saadud elektriauto kiiresti omaks. Praegu teevad nad külma autot trotsides ja tervist ohtu pannes rõõmsal meelel oma tööd.

Lehte Ilves leiab, et elektriauto tootjad võiksid neile vapraile naistele, kes Eesti talves katsejänestena autot testivad, ausamba püstitada.

Nädala päevik

Nädala päevikut pidas Taebla gümnaasiumi direktor Jaanus Mägi.

Haapsalu fotoklubi taaselustab tegevuse

Haapsalu fotoklubi soovib koondada Läänemaa pildistamishuvilised ja hakata fotoelu endendamiseks korraldama ühisnäitusi, kursusi ja õppepäevi.

Fotoklubi esimees aastail 1972–88 Arvo Tarmula ütles, et klubi taaselustamise mõte tuli nii endistelt liikmetelt kui ka teistelt piltnikelt. „Paljud, eriti noored on huvitatud koos käimisest, et fotoelusse rohkem sisse elada,” ütles Tarmula.

Risti fotokonkursi võitis Ahto Viigipuu

Risti valla fotokonkursil osales 13 inimest 83 fotoga, võitjaks valis žürii Ahto Viigipuu foto.

Ühe žüriiliikme Arvo Tarmula sõnul iseloomustab võidupilt kõige rohkem kohalikku olustikku.

„Pilt on hea nii kompositsiooniliselt kui ka tehniliselt,” ütles Tarmula, kes seadis võidupildi ka oma eelistustes kõrgeimale kohale.

Tarmula kiitis Risti konkursi taset.

Läinud aasta oli politseile narkoaasta

Mullu avastas politsei varasemast mitu korda rohkem narkokuritegusid, kuid kriminaalteenistuse juhi Andrei Taratuhini sõnul on see pigem hea kui halb näitaja. Raskeid kuritegusid nagu tapmine ja röövimine Läänemaal ei olnud.

Läänemaa õigustab järjest enam turvalise pesapaiga nime, sest kuritegevus on viimased paar–kolm aastat langenud — 2009. aastast 300 võrra.

Lugu saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments