Nädalavahetuse talvine aialinnuvaatlus sobib ka algajale huvilisele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Urvalind. Foto: Aivar Veide
Urvalind. Foto: Aivar Veide

Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki osalema laupäeval ja pühapäeval toimuval talvisel aialinnuvaatlusel.

Vaatlusel osalemine on lihtne: tuleb leida sobiv vaatluskoht koduaias või pargis – soovitavalt lindude toitmiskoha läheduses – ning panna tunni jooksul kirja kõik kohatud linnuliigid, igal liigil vaid suurim korraga kohatud isendite arv.

Läänemaa linnuklubi juhi Tarvo Valkeri sõnul on talvine aialinnuvaatlus kõigile jõukohane, sest praegu on vähe Eestisse jäänud linnuliike. “Aprillis-mais on liike nii palju, et määranguga eksimise võimalused on oluliselt suuremad,” selgitas Valker.

Praegu võib koduaeda või -parki sattuda 25–30 linnuliiki.

“Algajale huvilisele on see suurepärane võimalus tavalisemaid aialinde tundma õppida,” julgustas Valker.

Liikide määramiseks soovitas Valker kasutada “Linnusõbra taskuraamatut”, “Euroopa linde” või “Väikest talilinnumäärajat”.

Head määramisabi saab ornitoloogiaühingu spetsiaalselt leheküljelt, kus on tähelepanu juhitud ka sagedamini segi minevaile liikidele.

Kahtluste korral võib pilte postitada ornitoloogiaühingu Facebooki leheküljele, kus kogenud linnuvaatlejad määravad linnu liigi ka kaugelt tehtud foto järgi.
“Ei pea üldse kartma, et pilt ei ole superhea,” julgustas Valker.

Kuidas vaatlusel osaleda, saab täpsemalt lugeda ornitoloogiaühingu leheküljelt, samas on ka vaatlusandmete saatmiseks vajalik ankeet.

Nädalavahetusel vaadeldakse aialinde Euroopas paljudes riikides. Eestis on talvisest aialinnuvaatlusest on kujunenud kõige populaarsem linnuvaatlusüritus. Eelmisel talvel esitas oma andmed 2050 linnusõpra 1439 paigast üle Eesti ehk pea kaks korda rohkem kui kahel esimesel aastal, kokku vaadeldi 45 686 lindu 54 liigist. Arvukaim liik oli kõigil eelnevail aastail rasvatihane.

Valker ütles, et loodab tänavuselt vaatluselt taas aktiivset osavõttu. Ta tõi näite, et väga tugevate vaatlustraditsioonidega Suurbritannias osales esimesel talvisel aialinnuvaatlusel 30 aastat tagasi 2000 inimest, nüüd on osavõtjate arv kasvanud poole miljonini. Kuna Eestis ei ole vaatlusel pikaajalist traditsiooni, siis võib arvata, et osavõtjate hulk kasvab oluliselt.

“Loomulikult ei kasva meil vaatlejate hulk sadade tuhandeteni, aga viie ja miks mitte kümne tuhande osavõtjani võib tõusta küll,” ütles Valker, kelle sõnul on huvi lindude vastu tõusuteel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments