Bõliina avas oma ruumides vene käsitöö väljapaneku

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu sai eile rikkamaks väikese käsitöömuuseumi võrra, kui Natalja Jampolskaja avas Vene kultuuriseltsi Bõliina ja Eesti–Vene rahvakultuurikeskuse Bereginja ruumides väljapaneku “Vene tare”.

Peamiselt Bõliina juhi Jampolskaja enda ja tema ema Rosalie Lepa valmistatud käterätid, rahvariided, vaibad ja tikitud kotid, aga ka Ljudmila Jampolskaja juhendatava pühapäevakooli Drevo laste tehtud nukud mahuvad kahte tuppa, kuid uudistamist jagub pikaks ajaks.

“Tahan väljapanekuga näidata, et käsitöö on tähtsaim osa meie kultuurist,” ütles Natalja Jampolskaja muuseumitubade avamisel.

Kõige rohkem elevust tekitas kohaletulnuis “kolme näoga” nukk, kelle abil jutustas Natalja Jampolskaja muinasjutu Punamütsikesest, näidates kord tüdruku näo ja kehaga nukku, kord nukku pahupidi pöörates räti ja krunniga vanaema, kord memme rätti kuklast üles tõstes hoopis hundi koonu.

Muuseumis selgub, et nukud ongi vene peres üldse väga tähtsal kohal. Nende abil antakse lastele edasi õpetussõnu, nukud pärandatakse põlvest põlve.

Väljapanekut “Vene tare” saab Jalaka 1a keldris vaadata igal esmaspäeval kell 13–17 või Natalja Jampolskajaga kokku leppides.

Fotodel: Arvo Tarmula püüdis piltidele Natalja Jampolskaja jutustuse Punamütsikesest ja sellesama ringipööratava nuku abil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments