Nurmkana on üllatuslikult nähtud ka Vormsis, oodatakse teateid kõikide leidude kohta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nurmkanad Ridala kiriku lähedal. Foto: Tarvo Valker
Nurmkanad Ridala kiriku lähedal. Foto: Tarvo Valker

Möödunud nädalal selgus, et Vormsis on eelnevail aastail korduvalt näinud nurmkana, kelle kohta saarelt seni teated puudusid, vahendab Eesti ornitoloogiaühingu aasta linnu koduleht.

Läänemaa linnuklubi juhi Tarvo Valkeri sõnul polnud teateid nurmkana leidudest varem üheltki saarelt peale Saaremaa, kus lind on väga haruldane. Viimasel kümnendil pole nurmkana nähtud Hiiumaal; nurmkana kohta Vormsis seni teated puudusid. Vormsis pole nurmkana teadaolevalt kohatud ka tänavu.

Tänavune aasta lind nurmkana on üks kiiremini langeva arvukusega kultuurmaastiku linnuliike – näiteks Suurbritannias on viimase nurmkana arvukus 30 aastaga langenud 70%, linnu arvukus langeb kiiresti ka Eestis.

Nurmkana (rahva seas tuntud ka põldpüü nime all) arvukuse languse põhjusteks on Valkeri sõnul esiteks põllumajandusmürkide kasutamine (kahjurputukate tõrjeks), teiseks looduslike rohumaade kadumine – üha rohkem on rapsi- ja viljapõlde, mis talle pesitsemiseks ei sobi – ja kolmandaks metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine, mis on oluliselt tõstnud rebaste ja kährikute arvukust, viimased on just nurmkanale kui maas pesitsevale linnule ohtlikud.

Ornitoloogiaühing ootab teateid nurmkana leidude kohta kõigilt inimestelt. “Et ta on peidulise eluviisiga lind, ei leia vaatlejad kõiki kanu üles,” ütles Valker.

Nurmkana võibki kõige sagedamini kohata just talvel, mil ta võib tulla lausa taluhoovi; linde võib näha ka teeäärtes lumevabadel aladel, kuhu nad kogunevad salkadena toitu otsima.

Nurmkana leidudest saab teatada aasta linnu kodulehel, nutitelefoni rakenduse abil, meiliga eoy@eoy.ee või ka saata kirjaga ornitoloogiaühingule: Veski 4, 51005 Tartu.

Kogu Eestis võib hinnanguliselt olla 4000–8000 nurmkanapaari.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
tore
11 aastat tagasi

25. dedsember 2012 a. üritasid punt nurmkanu meie auto alla joosta. Esimese hooga ei saanud aru, kes need üle tee sibavad aga lähemale jõudes olid need ümarad pallikesed täitsa püüd, mis püüd 😀 Sibasid nad üle tee, Ridala babtistikoguduse poole – olid vist jõulumissale hilinemas 😉