Läänlane võistleb koduleivakonkursi finaalis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Järgmisel nädalal toimuva konkursi “Leiburi Leivategu 2012” finaalis võistleb parima koduse rukkileiva küpsetaja tiitlile ka läänlane Nele Laanemaa.

Augustis välja kuulutatud konkursile laekus üle Eesti rohkem kui 60 rukkileiva retsepti, millest professionaalne žürii valis välja kaheksa parimat. Finaalis võistleb seitse koduleivaküpsetajat, sest üks võistleja pääses finaali kahe retseptiga. Konkursile laekunud leibu hinnati anonüümselt ainult retseptide järgi, autorite nimed avaldati alles pärast otsuse langetamist.

Martnas elav Nele Laanemaa pääses “Leiburi Leivategu 2012” finaali tomati-ürdileiva retseptiga. “Ise mõtlesin retsepti välja, katsetasin,” ütles Laanemaa. Ta lisas, et kasutab leivas kuivatatud – mitte päikesekuivatatud – tomateid, mida müüakse harva ja vähestes kohtades. “Viimati sain Konsumist,” ütles ta. Konkursi finalist on tomati-ürdileiba oma perele küpsetanud pool aastat.

Veel võistlevad finaalis finaali Jõhvist pärit Eha Karus retseptidega “Küüslaugu koriandrileib” ja “Sibulaleib oliividega”; Karin Adelbert Türilt retseptiga “Lihtne ürdileib”; Maret Tobber Tartust retseptiga “Meie pere kodune rukkileib”; Triin Kuus Põltsamaalt retseptiga “Triinu rukkileib”; Natalia Bobina Tallinnast retseptiga “Tomati-sibula leib” ja Agne Kallas Tallinnast retseptiga “Kanepiseemne leib”.

“Retsepte valides lähtusime põhimõttest, et koduleiva idee ja sisu eristuks juba tootmises olevatest leibadest,” kommenteeris Leiburi žürii tööd Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka. “Samas on rõõm näha, et enamus konkursile laekunud originaalretseptidest on suures tootmises teostatavad.”

Žürii liige, ajakirja Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle ütes, et eriti populaarseteks koduleibadeks osutusid seemneleivad ja koriandriga leivad, üllatasid ka šokolaadi, marmelaadi, ploomide ja mustikatega leivad.

“Leiburi Leivategu 2012” finaal toimub 24. oktoobril restoranis Leib Resto ja Aed, kuhu peavad finalistid tooma kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud täpselt eelvoorus osalenud retsepti järgi. Lõppvõistluse žüriisse kuuluvad Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ja tootearendaja Heldi Käär, Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle ja kõik finalistid ise, kes üheskoos valivadki välja ühise lemmikleiva. Enda leiva eest finalistid hääletada ei tohi.

Võiduleib võtab Leibur 2013. aastal tootmisse, selle autorit premeeritakse 1500 euroga.

Konkursile laekunud retseptid leiab siit.

Koduleivakonkurss kuulutati välja Leiburi 250. sünnipäeva puhul.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
J.
10 aastat tagasi

Õige nimi on vist ikka Nele Laanemaa.