Palivere ööjooks oli üllatavalt osavõturohke

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Paarkümmend inimest trotsis eile õhtul Paliveres pimedat, külma ja vihmamärga metsa, kui läks orienteerumisklubi Okase korraldatud öisele orienteerumisvõistlusele. Rajameister Aivar Leht oli valmistanud põneva ja täis ootamatusi raja, mis kulges ümber koolimaja ja viis võistlejad Palivere liivaküngastele.

Ümber koolimaja sagisid halogeenlampe proovivad orienteerujad — kas on ikka piisavalt valgust, kas seljas olev akuvest ei häiri jooksmist, kuidas valgust reguleerida, et kaarti ja maastikku oleks hea jälgida. Öises metsas on nähtavus piiratud ja kui satud veel tihedasse kuusenoorendikku, on pinnavormidest raske aru saada. Et kaardimõõt oli ka veel harjumatu, 1:5000, võiski ennast leida Palivere tehase aia tagant, kontrollpunkt kuusenoorendikus künka tipul jäi mõnisada meetrit eemale.

Kiiresti ots ümber ja õigele rajale ning juba vilguvad kaasvõistlejate lambid tihnikus, okste vahelt helgib kontrollpunkti tähistav helkuriga tähis. Kontrollpunktis kiire pilk kompassile, et kontrollida, kas suund on õige, ja ongi jalge all vaevumärgatav rada, mis viib järsust künkanõlvast üles järgmisse kontrollpunkti.

Künkal asuvalt radade ristmikult paremale, läbi lohu vasakule, täie hooga üles mäkke ja punkti tähis künka tipus helgibki vastu. Enne kui SI–pulk su viibimise kontrollpunktis piiksuga ära märgib, nobe pilk kaardile, et otsustada, mis suunas punktist välja joosta. Uuesti rajal, jõuan eeljooksjale järele, kes miskipärast keerab nõlvast alla paremale, kuigi punkt peab olema otse ees. Jooksen otse edasi ja juba vilksatab põõsastes punkti tähis. SI–pulk teeb piiksu ja jälle jalgadele valu. Peagi paistavad Palivere tuled. Viimane piiks finišis ja ongi jooks joostud.

Aivar Lehe sõnul oli osavõtjaid paarikümne ringis, kõige nooremad olid algklassiealised.

„Kõik, kes metsa läksid, tulid ise metsast välja ka,” ütles Aivar Leht. „Paistis, et nad olid rahul.”

Öise jooksu raskem rada oli umbes 3,1 km ja lihtsam 1,6 km pikk. Võistlus algas ja lõppes Palivere koolimaja juures.

Okase klubi tahab ühe öise jooksu korraldada ka kevadel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments