3

Enam kui pooled Läänemaa koolid alustavad kooliaastat 3. septembril

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu linna algkooli 6. klassi tüdruk Marleen Võsa (esiplaanil) ja tema klassiõde Merilin Maass olid kooli eel abiks õpikuid sorteerimas. Foto: Katrin Pärnpuu
Haapsalu linna algkooli 6. klassi tüdruk Marleen Võsa (esiplaanil) ja tema klassiõde Merilin Maass olid kooli eel abiks õpikuid sorteerimas. Foto: Katrin Pärnpuu

Täna kell 11 marsivad Haapsalu linnakoolide õpilased linnusesse, et ühise avaaktusega juhatada sisse uus kooliaasta.

Peale Haapsalu alustavad tarkusepäeval, 1. septembril kooliaastat Ridala koolid, samuti Oru, Martna, Risti ja Vormsi kool. Enam kui pooled Läänemaa koolid peavad aga avaaktuse esmaspäeval, Noarootsi gümnasistid tulevad kooli pühapäeval, 2. septembril.

Maakonna haridusjuhi Anneli Vaarpuu sõnul said koolid ise otsustada, millal aastat alustada. Tema sõnul võib väiksemais kohtades transpordikorraldus või õpilaskodu avamine panna otsustama 3. septembri kasuks.

Suurimad muudatused Läänemaa koolikorralduses on, et Tuudi algkooli uksed jäävad suletuks, Kasari põhikool jätkab algkoolina ning Haapsalu gümnaasium ja Wiedemanni kool peavad hakkama saama ühe katuse all.

Linnakoolidest puudutab koolikorralduse muudatus kõige vähem Haapsalu algkooli. “Meie jätkame vana rada,” ütles direktor Malle Õiglas.

Reedel, kui puhanud ja rõõmsameelsed õpetajad algkoolis klasse õpilaste vastuvõtuks valmis seadsid ja õpilased raamatuid-töövihikuid saamas käisid, olid koolimajas ametis tuletõkkeuksi paigaldavad töömehed. Õiglase sõnul peaksid viimased uksed paika saama järgmise nädala jooksul.

Anneli Vaarpuu sõnul ongi Haapsalu algkooli tuletõkkeuste paigaldamine üks suuremaid remonditöid maakonna koolides.

Septembris algab katlamaja ehitus Kasari ja katusevahetus Vormsi koolis, kuid need õppetööd ei häiri.

Vormsi ja Kasari on Läänemaal ka need koolid, kes alustavad tööd uue juhi käe all.

Suvel Vormsi kooli direktoriks valitud Veikko Kõrv ütles, et kool on õpilaste vastuvõtuks valmis. Varem suurtes koolides töötanud Kõrv ütles, et suurim vahe linnakooli ja väikese saarekooli vahel on võimaluste rohkus ja paindlikkus saarekooli kasuks. “Saad kõike teha, mida üks pedagoog peaks tegema – ainete integratsioon, sõnalise hinnangu andmine – see on väga hea võimalus head tööd teha ja lapsi õigesti suunata,” ütles ta.

Anneli Vaarpuu sõnul pole haridusosakonnal praegu veel täpselt teada, kui mitu last sel aastal Läänemaal kooli läheb, sest täpsustunud andmed saab haridusosakond septembri keskpaigaks.

Kooliteed turvavad 14 vabatahtlikku

Kooliaasta alguse puhul aitab Läänemaal laste kooliteed ohutuks muuta 14 vabatahtlikku, kellest pooled on maavalitsuse töötajad.

“14 on päris suur hulk,” hindas Haapsalu politseijuht Margus Kaldma vabatahtlike hulka, kes reageerisid politsei üleskutsele tulla esimestel koolipäevadel ülekäiguradade juurde laste kooliteel ohutust tagama. Kaldma lisas, et tänavale on lubanud tulla ka maavanem, kes valvab esmapäeval liiklust Kuuse ja Mulla tänava ristmikul.

Vabatahtlikud on ülekäiguradade juures 1. ja 3. septembril. Peale Haapsalu, kus on kooliminejaid kõige rohkem, valvavad nad ka Uuemõisas ja Taeblas, kus tuleb kooliteel ületada tiheda liiklusega maantee.

Vabatahtlike ülesanne ülekäiguradade lähistel on tagada, et teele astunud jalakäijale on teeületus ohutu. Samuti jälgida, et jalakäijad ise tee ületamise reeglitest kinni peaks ja lastele liikluses head eeskuju näitaks.

Kõik ülekäiguradade aktsioonis osalevad vabatahtlikud kannavad helkurvesti.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Reha
Reha

Kõrv on ka nagu figaro. Paigal kuskil ei püsi.

Elar
Elar

“Anneli Vaarpuu sõnul ongi Haapsalu algkooli tuletõkkeuste paigaldamine üks suuremaid remonditöid maakonna koolides.”
Noarootsi Põhikoolil on lausa uus fassaad ja soojustus tehtud. Aga eks see on nii meretagune asi et kes seda tähele pani….
Lääne Elus on ikka täpne ja kontrollitud info olnud! Nii ka nüüd.

jah
jah

mingitel haigetel koolitädidel on ikka veres nõukogulikke paraade korraldada suure juhi ja õpetaja auks

wpDiscuz