Lääne Elu portaal saab täna aastaseks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täpselt aasta tagasi, 1. septembril 2011 tegime avalikuks ja lugejaile kättesaadavaks Lääne Elu internetiportaali, mis hakkas pakkuma püsivat uudisvoogu Läänemaaga seotust ja läänlastele olulisest.

Muutus oli põhimõtteline Lääne Elu toimetuse jaoks. Sel ajal, kui terve Eesti ajakirjandus võistles oma lugude internetis tasuta jagamises, hoidsime meie end tagasi. Lääne Elu internetikülg peegeldas rangelt paberlehte, pakkudes lehe ilmumise päeva pärastlõunast paari paberleheuudist, juhtkirja ja kuulutusi. 2000. aastate algusest pärit keskkond oli tehtud nii, et isegi kui tahtsime, ei saanud me jooksvaid uudiseid internetiküljel avaldada. Olgu näiteks jaanuaritormi järgne üleujutus, kui ajakirjanikud terve pühapäeva uudiseid kirjutasid ja küljendaja pingutas mitu tundi, enne kui lõpuks meie kodulehe “ära pettis” ja leidis võimaluse värsked uudised internetti toimetada. Uudiseid oli aga vaja kiiresti, kui pooles linnas ulatus vesi põlvini.

Koos majanduskriisiga jõudis Eesti toimetusteni arusaam, et suure vaeva ja kuluga kirjutatud uudiste tasuta internetti panek vähendab paberajalehtede tiraaži sellises tempos, et majanduslikus mõttes hakkas see ohustama ajalehtede ellujäämist. Uudiste hulk ja maht internetis hakkas kiiresti kokku kuivama. Eesti Päevaleht ja Eesti Ekspress panustasid tasulisele tahvelarvutiversioonile. Postimehe internetilugejad peavad kõikide paberlehe lugude täispikkuses lugemiseks kasutama Postimees+ teenust ehk lugude eest maksma. Maakonnalehed kasutavad kas sama mudelit mis Postimees või pakuvad lihtsalt paberlehe lühitutvustust.

Vastuvoolu

Just sellises üldises õhkkonnas otsustas Lääne Elu oma internetiportaali ümber korraldada moodsaks uudisteportaaliks. Mis seal salata – tõuge tuli Lääne Elu endiselt peatoimetajalt Ivar Soopanilt, kellel oli uude meediasse nii palju usku, et ta lõi Eestis ainulaadse maakonnaportaali Läänlane, mis tegi originaaluudiseid ainult internetiväljaande tarvis ja mille sihtrühm oli selgelt ühe maakonna inimesed.

Lääne Elule oli auküsimus Läänlasele konkurentsi pakkuda. Suve jooksul lasime valmis teha keskkonna, töötasime välja esialgse kontseptsiooni ja õppisime uutmoodi internetiväljaannet lugude ja piltidega täitma. Augustis tuli just interneti-Lääne Elu tegemiseks tööle Riina Tobias ning algas katseperiood, mil panime uudiseid portaali, mida veel lugeda ei saanud – sisuliselt kirjutasime sahtlisse.

Lääne Elu portaali avapäev laiade lugejahulkade jaoks oli 1. september. See päev sobis internetiväljaande avamiseks hästi, sest just esimene koolipäev kipub olema sündmus, mille kajastamisega paberajaleht hätta jääb. Parimagi tahtmise juures ei mahu paberajalehe mõnele leheküljele korralikku ülevaadet Läänemaa koolide avaaktustest, rääkimata siis sellest, et paberlehel kulub vähemalt päev lugejateni jõudmiseks. Kutsusime üles lapsevanemaid ja õpetajaid, et nad saadaksid toimetusse fotosid esimesest koolipäevast, avaldasime pildid Lääne Elu Online’is ja vaatajaid oli tuhandeid.

Soomest Senegalini

Nüüd on Lääne Elu portaalil esimene tegutsemisaasta selja taga. Aasta jooksul oleme teinud netiküljele 3710 postitust ja nendele on lisandunud 3442 kommentaari. Lihtne rehkendus näitab, et postitusi on ühe päeva kohta keskmiselt pisut üle kümne.

Lugejaskonna üle ei saa kurta – 189 000 unikaalset külastust, mille jooksul on vaadatud 4,6 miljonit lehekülge.

Lõviosa külastajaid on Eestist – 93%. Teisel kohal on Soome 3,5 protsendiga. Üldse on Lääne Elu koduleheküljel käidud vähemalt 124 maalt, nii et lihtsam oleks üles lugeda riigid, mille territooriumilt ei ole kordagi Lääne Elu lugemas käidud. Isegi enamikust Aafrika riikidest on Lääne Elu lugemas käidud ja lausa populaarsed oleme Senegalis, sealt on käidud meie koduleheküljel paarkümmend korda.

Kõige rohkem loetakse Lääne Elu koduleheküljelt uudiseid õnnetuste kohta. Selles ei ole midagi üllatavat, sest internet on ju kõige operatiivsem info hankimise kanal, õnnetuste kohta on aga infot vaja kiiresti. Armastatud on fotogaleriid ja erakuulutused. Esmapilgul veidi üllataval kombel on üldse kõige loetum lugu olnud 21. detsembri paberlehe tutvustus. Airport Jami ärajäämine läks aga korda vist kogu Eesti noorsoole – ka selleteemalisi lugusid loeti väga palju. Aga oma lugejad on igal uudisel, mis üles pandud.

Nüüd, kui portaal on aasta tegutsenud, tuleb tunnistada, et ikka on keeruline jagada artikleid nii, et internetis oleks ning raha maksnud ajalehelugejad ennast petetuna ei tunne. Kindlasti me seda päevast päeva püüame.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments