Laikmaa muuseumis avas näituse Tiiu Pallo–Vaik

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Tiiu Pallo-Vaik näituse avamisel. Foto: Arvo Tarmula
Tiiu Pallo-Vaik näituse avamisel. Foto: Arvo Tarmula

Täna avas Laikmaa majamuuseumis näituse Eesti vanema põlvkonna kunstnik Tiiu Pallo–Vaik, kes eksponeerib õlimaale ja kollaaže.

„Minu õpetaja oli Johannes Võerahansu, tema õpetaja omakorda oli Ants Laikmaa,” sõnas Pallo–Vaik.

Võerahansu delikaatselt suunavat, maalitehniliselt tundlikku ja tervikut hoomavat õpetamisstiili hindab Pallo–Vaik senini.

Ise on Pallo–Vaik ennast iseloomustanud värvimeelsena, kes kasutab värve äärmusest äärmuseni: nii jõulist koloriiti kui ka õhkõrna, vaevuaimatavat peente nüansside värelust. Mõlemaid pooli saab Laikmaa muuseumis ka näha.

Kunstniku sõnul on Laikmaa maja oma aura ja kultuuriloolisusega nõudlik näitusepaik.

„Võtsin punaseid toone ja maastikke, mis võiksid sobida selle maja hinge ning Laikmaa jõulise loome– ja eluteega,” sõnas Pallo–Vaik.

Kokku on Laikmaa muuseumis väljas 13 eri formaadis 2000. aastatel loodud tööd:  luuleklassika aineil kollaže ning Mohni saare ja Ahvenamaa vaadetest inspireeritud värvilisi maastikke.

Kollaažides on kunstnik kasutanud kaht luuleteksti, mis on värvisse kraabitud: üks kuulub Jaan Kaplinskile, teine Artur Alliksaarele, keda kunstnik omal ajal hästi tundis. Kollaažina on teostatud ka natüürmort lillega ja mõned maastikud.

Maastikumaalid on loodud Ahvenamaa ja Mohni saare ainetel.

„Olen Ahvenamaal palju käinud. See paik on ammendamatu,” sõnas Pallo–Vaik.

Ohtrate kunstiauhindadega pärjatud, julgelt eksperimenteeriva akvarellistina ja akvarellitehnika jõulise arendajana tuntud Tiiu Pallo–Vaik on sündinud 1941. aastal, lõpetanud Tartu kujutava kunsti kooli ja riikliku kunstiinstituudi ning osalenud näitustel alates 1964. aastast. Ta on kunstnike liidu ja maalikunstnike liidu liige ning akvarellistide ühenduse esimees.

Pallo–Vaik kuulus noorte kunstnike ühendusse ANK 64 koos Marju Mutsu, Malle Leisi, Aili Vindi, Jüri Arraku, Tõnis Vindi ja teistega. 1960. aastate kunstiloos kujunes rühmitus oma ajastu mõttemallide julge intellektuaalse muutjana vaimse ja loomingulise vabanemise keskseks fenomeniks. ANK 64 juhendajaks oli kunstiajaloo õppejõud Leo Soonpää.

Tiiu Pallo–Vaigu näitus on muuseumis 12. septembrini, seejärel vahetab selle välja Uno Roosvaldi looming.

„Siis on selleks hooajaks lõpp. 5. mail hakkame jälle peale,” sõnas Ants Laikmaa majamuuseumi klienditeenindaja Eha Nõmm.

Koos Roosvaldiga on suvehooajal pakutud vaatajale viit näitust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments