Saaremaal peetakse suuremahulist reostustõrjeõppust

Madiken

madiken@le.ee

Kolmapäevast tänaseni korraldab päästeamet Saaremaal Kihelkonna vallas õppust, mille legendi kohaselt jõuab Undva küla rannikule laiaulatuslik raskenaftareostus.

Madalikule sõitnud laevast Tersus Mare lekkis 9. augusti õhtul välja ligikaudu 20 tonni raskenaftat, mis esialgu rannikureostusohtu ei kujutanud, seisab legendis. Täna hommikul valminud prognoosi kohaselt jõuab reostus tänu muutunud tuule suunale rannikule täna kell 11, eelnevalt on spetsiaalsete poomide abil merel piiratud õlireostuse levik ning loodud valmisolek reostuse eemaldamiseks.

Õppusele on kaasatud rohkelt eritehnikat nii Saaremaalt kui mandrilt. Kohal on õlikonteiner, milles on õlireostuse kogumiseks vajalik varustus, poomikonteiner raskenaftalaigu leviku tõkestamiseks mõeldud vahenditega, paadid, päästeameti töölaev, ATVd. Eestimaa looduse fond ja keskkonnaamet püstitasid õppuse alale linnuhaigla telgi, kus reaalse sündmuse korral oleks võimalik reostuse tagajärjel kannatada saanud linde pesta ja ravida.

Naftareostusõppuse peakorraldaja Juri Zabellevitš ütles, et õppusel on kaks peamist eesmärki. Esiteks anda Saaremaa päästjatele võimalus harjutada reostustõrje erivarustuse kasutamist ning teiseks harjutada erinevate ametkondade omavahelist koostööd.

„Õppuse teeb eriliseks ka asukoht, kuhu tuleb erivarustust kohale tuua mandrilt,“ selgitas Zabellevitš. Peale õppust on päästetööde tegijatel olemas kogemus, kui kaua liigub erivarustus mandrilt Saaremaa teise otsa, kaua võtab aega baaslaagri püstitamine ning mil moel teevad koostööd erinevad ametkonnad.

Õppusele on päästeamet kaasanud politsei- ja piirvalveameti, keskkonnainspektsiooni, keskkonnaameti, kaitseliidu, Eestimaa looduse fondi, kohalikud omavalitsused ja vabatahtlikud. Õppusel osaleb üle saja inimese, kelle käsutuses on staabikonteiner, olmekonteiner ja spetsiaalne välivooditega telklaager.

Läänemaalt on kohal Haapsalu poomikonteiner, Haapsalu päästekomando reserv-põhiauto, Haapsalu multilift, Lihula ATV ja haagis ning Haapsalu päästekomando töölaev, edastas Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink. Sündmuskohal on ka Haapsalu komandopealik, Lihula komandopealik ja Läänemaa päästepiirkonnajuht.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments