Kullamaa tänas oma Soome sõpru

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Tunnustusmedaliga autasustatud koos Ants Leedjärvega. Foto: Mari-Kaarina Hiltunen
Tunnustusmedaliga autasustatud koos Ants Leedjärvega. Foto: Mari-Kaarina Hiltunen

Kullamaa ja Lääne–Nigula koguduse esindus külastas 4. ja 5. augustil sõpruskogudust Soomes Raahes, et tänada koostöö eest ja tähistada Pattijoe kiriku 100. aastapäeva.

Lääne–Nigula ja Raahe ning Kullamaa ja Pattijoe koguduste vahelised sõprussuhted said alguse 1989. aastal.

„Mõlemal pool on välja kujunenud ustav sõprade ring, kes on aastaid neid suhteid hoidnud ja arendanud,” ütles kevadel pensionile jäänud Kullamaa kirikuõpetaja Ants Leedjärv.  „Selline käik ei ole enam reis välismaale, see on külaskäik heade sõprade juurde, kellega on palju ühist.”

Kullamaa kogudust esindasid peale Leedjärve veel juhatuse esimees Margus Jehe ja juhatuse liige Ants Lipu ning kauane sõprussuhete arendaja ja hoidja, Kullamaa vallavalitsuse liige Hannes Smitt.  Lääne–Nigula kogudusest olid juhatuse esimees Tiina Võsu ja Taebla valla sotsiaalnõunik Leili Mutso.

Pühapäeval oli puupüsti täis Pattijoe kirikus kiriku valmimise 100. aastapäeva tänujumalateenistus. Kullamaa rahvas andis sellele järgnenud koosviibimisel tublimatele kaastöölistele üle EELK ja Kullamaa valla tunnustuse ning tänu pikaajalise koostöö eest.
EELK tunnustusmedali pälvisid Sakari Männistö, Terttu Nivala, Mauri Nivala ja Mari–Kaarina Hiltunen. Kullamaa vald avaldas tänu Pattijoe koguduse kaheksale liikmele, andes neile  20 aasta jooksul osutatud abi ja toetuse eest Kullamaa valla medali ja vapimärgi.

Koosviibimisele järgnes ligi kahetunnine näidend Pattijoe kiriku ehitamise loost ja koguduse ajaloost. Leedjärve sõnul on mõlemal kogudusel ja selle liikmetel nii mõndagi ühist. Kui 1908 põles Raahe kirik, hakati arutama, kuhu kirik ehitada. Et Pattijoe on vaid 5 km Raahest, kaaluti mõlemale ühise kiriku ehitamist. Sellest ei saanud asja — Pattijoele ehitati oma kirik ja ka Raahe kirik taastati.

Haldusreformi käigus on nüüd Pattijoe liidetud Raahe linnaga. Soomes tähendab see, et kui kaob omavalitsus, liidetaks ka kogudused. Nüüd ongi üks Raahe kogudus, kuhu kuulub  seitse kirikut.

Kogudused ühinemisest ei kannata, ainult juhtimine koondub. Ühinenud kogudusi juhib kirkkoherrä, teised õpetajad on kappalaised ehk abiõpetajad, selgitas Leedjärv.

Leedjärve sõnul lubas Pattijoe sõpruskogudus toetada Kullamaa kogudusemaja remonti ja akende vahetust, kuid Raahe kui emakogudus peab selle otsuse heaks kiitma.

Oulu lähedal asuv mereäärne Raahe on Kullamaa sõprusvald. Linnas elab 26 000 inimest, ühinemise järel on vallas elanikke 34 700.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments