Ühistu poed teenisid kasumit

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Konsumi kaubamajas on tööpäeviti lõunatundidel hulgaliselt rahvast. Foto Arvo Tarmula
Konsumi kaubamajas on tööpäeviti lõunatundidel hulgaliselt rahvast. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu tarbijate ühistu suutis 2011. aastal uue konkurendi Rimi saabumisele vaatamata käivet kasvatada, Aardemaa OÜ käive aga kahanes ja ettevõte jäi kahjumisse 40 000 euroga.

„Vaatamata Rimi turuletulekule suutsime säilitada 2010. aasta käibetaseme ja kasvatada käivet 6,1%,” seisab ühistu majandusaasta aruandes. „Rahuldav tulemus tänases majandussituatsioonis.”

2011. aasta lõppes tarbijate ühistul kasumiga 587 000 eurot.

Ühistu majandusaasta aruandest selgub, et konkurentsioludes korraldati klientide ja käibe säilitamiseks Haapsalu kaubamajas tavalisest rohkem sooduskampaaniaid ja kliendiüritusi, mis tõidki märkimisväärse ostjatevoo.

Konsumi kaubamärgi kauplustes täiendati kaupade sortimenti, Jaama ja Vanalinna A&O kauplustes värskendati tehnoloogilist skeemi ja vahetati välja riiulid. Kasutusse tuli uus Säästukaart, millega saab ostude eest tasuda.

Aardemaa OÜ käive aga kahanes 2010. aastaga võrreldes 6,5%. Ettevõte lõpetas 2011. aasta 40 000 euro suuruse kahjumiga. „2011. aasta üldine majanduslangus pidurdas ka meie firma arengut,” seisab Aardemaa OÜ majandusaasta aruandes. Ettevõtte juht Toivo Aardemaa ei soovinud majandusnäitajaid Lääne Elule kommenteerida.

Aardemaale kuuluvas Kastani ostukeskuses tehti 2011. aastal jooksvat remonti ja laiendati müügisaali kontoriruumide ümbertõstmisega.

Aardemaa keskmine töötajate arv jäi samaks — 63 töötajat nii 2010. kui ka 2011. aastal, töötajaile tehtud kulud aga vähenesid 5850 euro võrra.

Tarbijate ühistu keskmine töötajate arv vähenes — 2010. aastal oli ühistul 148 töötajat, 2011. aastal 140. Tööjõukulud suurenesid 8018 euro võrra.

2010. ehk Rannarootsi Selveri avamise aastal kahanes nii Haapsalu tarbijate ühistu kui ka Aardemaa OÜ käive, mõlemad tõid majandusaasta aruandes põhjuseks konkurendi lisandumise. Mõlemad suutsid siiski teenida kasumit.

Selle aasta jaanuaris kasvas konkurents veelgi: Haapsalus avati Maxima kauplus. Tarbijate ühistu ja Aardemaa tänavune eesmärk on hoida oma turupositsiooni.

Rimi Eesti Food AS kuulub Rimi Baltic ABle, mis omakorda kuulub Rootsi emafirmale ICA Baltic AB. Kuna ICA on börsiettevõte, ei saa Rimi poodide müügitulemusi kaupluspõhiselt avaldada. „Protsentuaalselt oleme muudatusi andnud, aga Haapsalu pood on nii noor, et ei ole veel võrdlust,” ütles Rimi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

Rimile kuuluvad ka Säästumarketi–nimelised odavmüügikauplused.

Ka Selveri majandusaasta aruandes on koos terve ettevõtte näitajad, kaupluseti neid esile ei tooda. Selveri kliendikommunikatsiooni spetsialist Triin Toome kirjutas Lääne Elule, et nad ei saagi veel 2010. ja 2011. aastat Haapsalus võrrelda, sest Rannarootsi Selver avati alles 2010. aasta märtsi lõpus.

Haapsalu tarbijate ühistul on Haapsalus neli kauplust — Kaubamaja ja Uuemõisa Konsum, A&O Jaama ja Vanalinna kauplus ning seitse kauplust mujal Läänemaal.

Aardemaa OÜl on Haapsalus kauplused Kastani ostukeskus, Lemmik ja Metsa.

Lihula ühistu maksis palgalisa
Lihula tarbijate ühistu müügitulu kasvas 2011. aastal 9,4%, aasta puhaskasum oli 149 800 eurot.

Keskmine töötajate arv oli 2010. ja 2011. aastal sama — 74 töötajat —, kuid tööjõukulu suurenes koguni
88 385 eurot.

Ühistu juhatuse esimehe Arvo Miilmetsa sõnul maksti 2011. aastal töötajatele preemiaid, näiteks jaanipäeval ja jõuludel. Sama praktikat jätkatakse ka tänavu.

Lihula tarbijate ühistu tegi 2011. aastal ka palju remonti.

Lihula tarbijate ühistul on 11 poodi Läänemaal, kaks poodi Pärnumaal ja kaks poodi Raplamaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
11 aastat tagasi

Rimi kohta räägiti kevadel, et läheb hoopis kinni ju.

elanik
11 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

millise poe kohta seda pole räägitud ? Enne paneb aardemaa pillid kotti

Raha
11 aastat tagasi

liikumine tänapäeval on üpris hoomamatu .Näiteks börsile või pensionifondi läinud raha investeerub kusagile Brasiiliasse , lapstööjõudu kurnama aasiasse vms.Kõige suurem nuhtlus ja kõigi nende rahandusprobleemide allikas ongi see börsi ja muud investeeringumängud.Liiga palju on maailma saanud neid kes rantjeena elada tahavad ,nüüd on nad poliitikud oma lõa otsa saand …kui alati on maailma hukas olemisest räägitud,siis see ei tähenda,et see ükskord tõesti juhtuda ei võiks-nüüd on see vist käes.

Kalle
11 aastat tagasi

Kogu raha läheb lääne maale

nok.le
11 aastat tagasi

Konsum on ühine brand mine kooli

NoKIA
11 aastat tagasi

Tarbijate Ühistu kasum jääb Läänemaale? Arvad et Konsum on Läänemaa oma? hahh=)))

kohalik
11 aastat tagasi

Rimi, Selver ja Maxima’ le edu. Me kõik Haapsalu ja Läänemaa elanikud oleme sellest võitnud. Nüüd on Haapsalus ka kätte jõudnud aeg, kus kauplused peavad vaeva nägema iga kliendi nimel.
Edu kõigile kauplustele.

bart
11 aastat tagasi

Väga hea vähemalt Tarbijate Ühistu kasum jääb Läänemaale(loodame).Rimi,Selveri ja Maxima kasumid lähevad siit minema.