Eesti soovib rohkem osaleda ÜRO rahuvalveoperatsioonidel

Kylaline

info@le.ee

dsdfs
Välisminister Urmas Paet kohtus üleeile New Yorgis ka ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga. Foto: Eesti välisministeerium

Eesti on huvitatud lähiaastatel ÜRO rahuvalveoperatsioonidel osalemise laiendamisest, ütles välisminister Urmas Paet üleeile New Yorgis kohtumisel ÜRO rahuvalveoperatsioonide ülema Hervé Ladsousiga. „Eestil on pikaajaline kogemus Euroopa Liidu ja NATO operatsioonidel osalemisel, sooviksime lähiaastatel mõnevõrra laiendada osalust ka ÜRO missioonidel,“ edastas välisministeeriumi pressiteade Paeti sõnu.

Paeti sõnul on Eesti osalenud ÜRO rahuvalvemissioonidel 1997. aastast ning hetkel panustatakse kahe sõjalise vaatlejaga. „Osaleme praegu ÜRO sõjalisel Lähis-Ida vaatlusmissioonil UNTSO ning Süüria vaatlusmissioonil UNSMIS,“ lausus Paet. „Kuid 2016. aastaks soovime suurendada vaatlejate arvu viieni osalusega kuni kolmel erineval operatsioonil,“ lisas ta.

Paet ja Ladsous rääkisid kohtumisel ka üha halvenevast olukorrast Süürias. ÜRO rahuvalveoperatsioonide ülem andis ülevaate oma äsjasest visiidist Süüriasse. „Olukord Süürias on äärmiselt murettekitav, vajalik on poliitiline lahendus,“ ütles Ladsous.

Ladsous tänas Eestit panustamise eest Süüria vaatlusmissiooni UNSMIS.

Välisminister Paet rõhutas ÜRO juhtivat rolli ja vastutust lahenduse leidmisel vägivalla lõpetamiseks Süürias. „Kuriteod rahva vastu tuleb peatada, konflikt puudutab praeguseks juba kaht miljonit inimest,“ ütles Paet. „Toetame ÜRO ja Araabia Liiga pingutusi kodusõja lõpetamiseks,“ lisas ta.

Paeti sõnul jätkab Eesti Süüria vaatlusmissiooni UNSMIS panustamist ühe sõjaväelasega vastavalt kehtivale ÜRO julgeolekunõukogu mandaadile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments