Merehätta sattuvad väikelaevad teevad piirivalvuritele muret

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Viimase viie päeva jooksul on Lääne prefektuuri tööpiirkonnas merehätta sattunud või madalikule sõitnud kuus väikelaeva.

Nädalavahetusel sattus Pärnu lahes mootoririkke tõttu merehätta kaater kümne inimesega pardal. Esmaspäeva ja teisipäeva jooksul sõitsid neli jahti madalikule, kolmapäeval üks. Eelmisel aastal oli madalikele sõite kokku üksteist.

Jahikaptenite endi sõnul on hätta sattumise peamiseks põhjuseks navigatsiooniseadmete vigased andmed.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juhi Margus Toomsalu sõnul ei tasu navigeerimisel loota ainult moodsatele seadmetele. „Nende kõrval tuleks turvalisuse tagamiseks kasutada ka traditsioonilisi merekaarte,“ soovitas ta.

Toomsalu lisas, et alused peaksid hoidma raadiojaama sisselülitatuna ja vastama merevalvekeskuse kutsetele. „Nii mõnigi madalikule sõit oleks selle abil kindlasti ära hoitud,“ oli Toomsalu raadioside vajalikkuses kindel.

Kõige sagedamini sõidetakse madalikule Väinameres, eriti Vormsi ja Haapsalu piirkonnas ja sadamatesse sissesõidul. Kui mullu sattusid merehätta peamiselt välismaa lipu all sõitvad jahid, siis tänavu on kohalike ja välismaa väikelaevade suhe võrdne.

Kristi Kais

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments