0

Vanamuusikafestival toob Haapsallu vanamuusika maailmanimed

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Hetk eelmiselt vanamuusikafestivalilt. Foto: Arvo Tarmula
Hetk eelmiselt vanamuusikafestivalilt. Foto: Arvo Tarmula

Kolmapäeval algab 19. Haapsalu vanamuusikafestival, mis toob kuulajateni maailma ühe tipu, Eric Ericsoni kammerkoori Rootsist.

Festival algab kolmapäeval toomkirikus Bachi kantaatidega, mida esitavad solistid Anna Dennis, Teele Jõks, Simon Wall ja Uku Joller, ansambel Studio Vocale ja Tallinna barokkorkester. Kontserti juhatab festivali kunstiline juht Toomas Siitan.

Kavasse on valitud neli teost Bachi Leipzigi ametiaja esimestest aastatest. 1723. aastal, kui Bach Leipzigi Tooma-kooli kantoriks kinnitati, väljendas raad selgelt pettumust, sest sel ametikohal loodeti näha mõnd „keskpärasest“ Bachist tuntumat heliloojat nagu Telemann või Graupner. Püüdes raehärrade suhtumist muuta, lõi Bach mõne aastaga sadakond kantaati, et kaunistada tähtsamaid pühi tavatult suurejoonelise muusikaga.

Neljapäeval kõlab Haapsalu Jaani kirikus imeline pill lüüra-gamba ja muusika Shakespeare’i ajastu lõpust.

Reedel pakub festival võimalust kuulata legendaarse Rootsi dirigendi Eric Ericsoni loodud kammerkoori, mis on püsinud üle poole sajandi maailma muusikaelu absoluutses kõrgliigas, ning galantset ja üllatusterohket rokokoomuusikat Põhjalast.

Laupäeval kuuleb „keskaja viimast vaatust“, kus ansambel Pentagole viib kuulajad hiliskeskaja meistrite kristalse polüfoonia müstilisse maailma.

Festival lõpeb pühapäeval barokkmuusikapeoga, kus Eesti tippsolistide ja Tallinna barokkorkestri esituses kuuleb Händeli aariaid ja orelikontserte.

Haapsalu vanamuusikafestival on täiuslik vanamuusikapidu, kus väärikat muusikat raamib vana linnuse müüride vahel kulgev saladuslik teekond Haaspalu toomkiriku kõrgete puhaste võlvide vahele ning kõrvu hellitab vanade pillide mahe kõla.

Festivali kava leiab: www.studiovocale.ee

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz