Maaleht: Kui palju on maasikates mürke?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maaleht selgitas välja, et kaks kilo päevas võib süüa ka kõige suurema nitraatidesisaldusega Belgia maasikaid.

Maaleht palus maasikate nitraatidesisaldust määrata Tartus veterinaar- ja toidulaboratooriumis, testimisele läksid kaheksa tootja marjad nii poest kui ka turult.

Välismaistest marjadest oli Poola maasikate nitraatidesisaldus Harju keskmisel tasemel – 55 mg/kg. Seevastu Belgia omad sisaldasid kaks korda rohkem nitraate, lausa 112 mg/kg, mis näitab, et neid on ohtralt lämmastikku sisaldava väetisega kosutatud.

Ka see tase pole aga veel ohtlik – kui 65kilone inimene ei tarvita muid aedvilju, võib ta nitraatide üledoosi kartmata süüa Belgia maasikaid lausa kaks kilo päevas, eestimaiseid marju aga tunduvalt rohkem.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments