Telefonitsi küttepuid ostnud said petta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Heli Gumen näitab puuriita, milles peaks olema kümme ruumimeetrit puid. "Õhuvahed on niigi suured, oleks tihedamini laotud, tuleks number veel väiksem," ütles Gumen. Foto: Arvo Tarmula
Heli Gumen näitab puuriita, milles peaks olema kümme ruumimeetrit puid. "Õhuvahed on niigi suured, oleks tihedamini laotud, tuleks number veel väiksem," ütles Gumen. Foto: Arvo Tarmula

Kolm läänlast said telefoni teel küttepuid ostes petta — müüja tõi kohapeale ligi kolmandiku vähem puid ja eitas hiljem müüki.

Lääne Elu kuulutuste rubriigis ilmus mai lõpus ja juuni alguses mitu küttepuude müügi kuulutust, kõigil ühesugune telefoninumber (vt alt).

Ühe sellise kuulutuse peale helistas juuni alguses pensionär Hans Rudissaar ja tellis 3,5 ruumimeetrit puid. Puud toodi kohale ja Rudissaar maksis sularahas 90 eurot, 26 eurot ruumimeetrist. Puud laotud, mõõtis Rudissaar riida üle ja sai vaid 2,1 rm.

„Helistasime kohe tagasi, mees lubas läbi tulla ja üle mõõta,” ütles Rudissaar eile. „Täna saab kaks nädalat, pärast seda pole ta enam telefonigi võtnud. Kruvikeeraja võttis ka endale — lubas tagasi tuua, aga pole toonud.”

Sama lugu juhtus Lääne Elule teadaolevalt veel kahe linnakodanikuga. Üks neist, Heli Gumen selgitas, et alguses ei olnud koorma järgi puudujääki näha. Hiljem riitu mõõtes selgus, et puid sai kolm ruumi vähem: tellitud oli 10, toodi 7 ruumi. Rahaline kaotus ligi 100 eurot.

Gumen ostis samalt inimeselt puid ka mullu ja siis oli samuti väike puudujääk, kuid Gumen arvas, et müüja eksis kogemata.

Tänavu mais helistas sama müüja talle ise ja pakkus puid.

„Kohe kui koorma maha pani, ütlesin — vähe,” sõnas kolmas petetu Rudolf–Meinard Aidu. „Ma olen aastaid metsa vedanud, ma tean.”

Rudissaar, Gumen ja Aidu teavad vaid puudemüüja eesnime — Kristjan. Kõik tehingud tehti sularahas ja ühtki dokumenti neil ei ole. „Kui vaja, võtame Tele2st telefoniväljavõtte,” ütles Gumen.

Kuulutuses avaldatud telefoninumber on nüüd välja lülitatud. Kuulutuse tellis naine, kelle nimi on toimetusele teada. Naine pani Lääne Ellu puudemüügi kuulutusi ka talvel, aga siis teise numbriga. Ka see telefon on välja lülitatud.

Rudissaar, Gumen ja Aidu on üritanud Kristjanit kätte saada, helistades numbrile, mida mees mullu Gumenile puid müües kasutas. Aidule on teada ka neljas number, millelt Kristjani–nimeline mees on varem puid müünud.

„Helistasin kaks korda, ütles, et tuleb üle vaatama — see oli ülemöödunud reedel,” ütles Aidu. „Nüüd oli Helile öelnud, et tuleb 26ndal — eks näis.” Rudissaarele vastati neljandalt numbrilt sootuks, et mingeid puid pole müüdud. „Aga hääl oli sama,” nentis Rudissaar.

Neljandalt numbrilt sai Kristjani (perekonnanimi on toimetusel teada) kätte ka Lääne Elu. Kristjan rääkis alguses, et ostis küll puid ja tahtis neid müüa, kuid äri ei tasunud end ära. „See tähendab, ei mäleta küll, et oleksin müünud. Oma teada ei müünud. Asi ei jõudnud nii kaugele,” ütles ta.

Paari tunni pärast ütles Kristjan samalt numbrilt, et ei ole kellelegi kunagi puid müünud, ja eitas kõike, mida oli esimeses kõnes Lääne Elule öelnud.

Haapsalu politseijaoskonna juht Margus Kaldma ütles, et politseisse pole sellise pettuse asjus avaldust tehtud. Kui tehakse, saab politsei lugu uurida ka ilma müügidokumentideta. „Saame kõneeristusi teha ja kontrollida puud toonud autot,” lisas Kaldma.

Lääne Elus mais ja juunis ilmunud kuulutused:

• Müüa pliidipuud 25 eurot/rm ja kase halupuud 35 eurot/rm. Tel 5199 7123
• Müüa kase halupuu35 eurot/rm, küttepinnud (mänd ja lepp) 26 eurot/rm ja kütteklotsid. Tel 5199 7123
• Müüa pliidipuud 26 eurot/rm. Tel 5199 7123
• Müüa küttepinnud, pikkus vastavalt soovile, 3 m küttepinnud (must lepp) ja kase halupuud. Tel 5199 7123
• Müüa küttepinnud, pikkus vastavalt soovile, ja 3 m küttepinnud (must lepp) ning kasehalupuud. 5199 7123

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meelis
11 aastat tagasi

Ega sellise hinnaga puudest midagi paremat saada olegi. Alla oma hinna müük ka ju. Eks peab autopeal olles ise alati mõõdulindiga üle mõõtma, siis asi kindel.

tupsu
11 aastat tagasi

See pr.Gumen ja hr.Rudissaar on isa ja tütar.Kolmas aga naabrimees.Ehk tegid puuduolevatest puudest jaanituld.Ei tohi usaldada tänapäeval kedagi.Las politsei uurib ja teeb oma tööd.

tupsule
11 aastat tagasi
Reply to  tupsu

Kui sa nii hästi neid inimesi tunned,eks olid ka ise osaline väidetavat jaanituld tegemas:)

Madiken
11 aastat tagasi

Politsei soovitas petetuil avaldus teha.

nohhhh
11 aastat tagasi

aga miks te varganäo kohta politseile avaldust ei tee. jobukari selline

Karin
11 aastat tagasi

Siin neljas läänlane, kes samuti tõenäoliselt samalt müüjalt petta sai:(
Lugu sama – kui puud laotud ja mõõdetud, sai tagasi helistud, kuid tulutult…