Loodusturismi eriala lõputöö: Päevasaar ja põrunud parun

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Mai Maasing
Foto: Mai Maasing

5.–6. juunil toimus Haapsalu kutsehariduskeskuse loodusturismi korralduse eriala II kursuse õpilaste lõputööna reis Hiiumaale „Päevasaare pärlid: Ungern-Sternbergide jälgedes“.

Paeluv piraat

Mõttele korraldada oma reis just Hiiumaale tuli kamp kursusekaaslasi juba möödunud kevadel, tagasiteel Muhus toimunud looduslaagrist. Inspiratsiooni siduda Hiiumaa Ungrute teemaga andis Herman Sergo romaan „Näkimadalad“, kus on värvikalt kirjeldatud Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternbergi piraadimõõtu tegusid Hiiumaa eri paigus.

Ungern-Sternbergid on baltisaksa aadlisuguvõsa, kellele on läbi aegade kuulunud suured valdused Hiiumaal ja mujalgi Eestis. Enamik legende Hiiumaal on seotud “röövelparun” O. R. L. von Ungern-Sternbergiga, kes kuulu järgi ehitas valemajaka, et laevu madalikule meelitada, laevade lastid röövida ja ellujäänud meremehed tappa.

Ülesanded koolist

Õpilaste ülesandeks oli kahepäevase reisi korraldamine vabalt valitud teemal ja kohas, mis sisaldab nii bussitransporti, giidi- ja reisisaatjateenust, majutust kui ka toitlustust. Kursusekaaslaste vahel jagati nii reisi ettevalmistustööd kui ka giiditekstid reisi ajal.

Kuna loodusturismi korralduse õpilaste lõputöö üheks kriteeriumiks oli looduslike objektide tutvustamine reisil, pikiti reisikavasse ka üksikuid pärleid, mis otseselt küll Ungern-Sternbergidega ei seostu, ent Päevasaareks kutsutud Hiiumaal kindlasti vaatamist väärivad. Kahe päeva jooksul külastati Suuremõisat ja Suursadamat, Kõput, Kassarit, Kärdlat, Kõrgessaaret ja palju muud. Märkimist väärivad põhilise leppe kivid, Vanajõe org, Kurisu neeluauk, Kukka kivi, Reigi ja Pühalepa kirik ning Kallaste pank.

Traditsioon

Taolised lõpureisid on toimunud ka eelnevatel aastatel, ent kunagi varem pole loodusturismi õpilased oma reisi klientidele välja müünud. Seekord tehti see aga teoks ning tagasiside reisijailt oli väga positiivne. „Kõik rääkisid peast! Suurepärane! Reis sujus! Vahvad üllatused: loosimine, viktoriin, õhtune vein,“ kirjutas näiteks üks reisijatest tagasisidelehele.

Ka korraldajad ise jäid oma tööga väga rahule ning võivad 22. juunil julge südamega lõputunnistuse vastu võtta – hakkama on saadud reisi korraldamisega, mis on hea stardipunkt edasisteks kokkupuudeteks erialaga.

Velli Kivi

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments