Tigu tuli Tallinnast Haapsallu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Möödunud reedest töötab Haapsalus Grand Holm Marinas seni Tallinnas Vahemere-pärast bistrootoitu pakkunud restoran Tigu.

Tigu pälvis oma tegutsemise ajal pealinnas toidu- ja veinisõprade tähelepanu sellega, et iga päev kujunes menüü selle järgi, millised mereannid ja liha parajasti Prantsusmaalt saabusid.

Tigu perenaine ja kokk Kristel Randrüüt ütles, et jätkab Haapsalus samamoodi. “Teeme oma klassikat,” ütles ta. “Külmutatud toorainet me ei kasuta.”

“Meripoisur, merikeel, merikurat, väikesuulest,” loetles Randrüüt kalu, keda on Haapsallu oodata. Kui ei ole just just ära söödud, on kogu aeg saadaval austrid, huntahvel ja kuldmerikoger, beebi-kaheksajalad ja foie gras, peagi ka sinimerekarbid.

Värske tooraine saabub Prantsusmaalt kaks korda nädalas. “Haapsalu saab mereannid ja liha kätte varem kui Tallinna restoranid,” ütles Randrüüt.

Et klientidel ja kokalgi oleks põnevam, on plaanis tellida võimalikult erinevat toorainet. “Tallinnas pakkusime tihti vasika harknääret, proovime Haapsalus ka,” nimetas Randrüüt. Ta lubas, et menüüsse lisanduvad ka lihtsad päevapraed.

Tigu Haapsalus tegutsemise esimestel päevadel tulid oma lemmikut tervitama ka
lojaalsed püsikliendid Tallinnast ning kolmapäevani vastu pidama mõeldud tooraine oli pühapäeva pärastlõunaks otsas.

“Rohkem me niisugust tarneapsu sisse ei lase,” lubas Randrüüt. “See oli meie kogenematuse viga.”

Tigu soovib toitu teha ka Eesti vete saadustest. “Kui keegi tuleb oma püütud kala pakkuma – miks mitte,” ütles perenaine. “Juulis, kui kohalikel saavad valmis kartulid ja tomatid, püüame maksimaalselt neilt osta,” lisas ta.

Desserte valmistatakse kohapeal, koogid tuuakse praegu pealinna kondiitrilt Heidi Pargilt.

Haapsalus tegutseb Tigu pere koostöös restoraniga Dominic, kelle poolt on juhtimine, teenindus ja veinid. “Majavein on Tigu oma – meie kuulus Picpoul de Pinet, mida Tallinnas pakuti vaid meil,” ütles perenaine. “Nüüd saab seda vaid Haapsalus.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments