Noorsoopolitseinik: Läbimõtlemata peo tagajärjed võivad olla valusad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Hiljuti küsisin ühelt põhikooli lõpetajalt, mis on tema suveplaanid. Üheksandik mõtles natuke ja pakkus siis vastuseks, et suurt nagu midagi. “Pidutseme, käime rannas ja oleme niisama toredad!” ütles ta.

Üheks tähtsamaks hetkeks tema jaoks on kooli lõpupidu. Loomulikult, põhikooli lõpetatakse üks kord elus ja ikka tahetakse, et see päev oleks meeldejääv. Paraku ei saa ka sellel kordumatul päeval endale kõike lubada. On teatud reeglid ja piirid, millest tuleb kinni pidada.

Pärast koolitunnistuse kättesaamist suundutakse tavaliselt lõpetamist tähistama. Millegipärast aga kaovad selle tähistamisega tavaliselt kõik piirid ja reeglid. Peo arenedes minnakse ülemeelikuks, lärmatakse, tarvitatakse meelemürke ja selle tagajärjel kaob nii mõnelgi mõistus. Tekivad probleemid ja õigusrikkumised.

Kui pidu organiseeritakse, arutatakse omavahel küll, mida igaüks kaasa võtab, mida keegi selga paneb, kus pidu peetakse jne, ent millegipärast ei arutata, kuidas pidu probleemideta mööda saata. Läbimõtlemata peo tagajärjed võivad paraku olla väga valusad.

Lapsevanemad! Just teie olete need, kes saavad oma lastele selgitada, millised ohud neid varitsevad. Kui selgitustöö pole noorteni jõudnud, siis politsei saab likvideerida ainult tagajärgi, millele järgneb karistus. Tundke oma laste tegemiste-olemiste vastu kindlasti huvi. Julgustage oma lapsi alati endaga ühendust võtma, isegi siis, kui nad ise on korda saatnud midagi halba.
Paljusid noorte väärtegusid saab ennetada ja ära hoida, kui meie, täiskasvanud seda vähegi tahame. Selleks peab nii õpetaja kui ka lapsevanem sekkuma noorte tegemistesse ja pöörama tähelepanu õiguskuulekale käitumisele. Lõbus ja seltskondlik saab olla ka kainena ja seadust rikkumata.

Õpetajad! Kui plaanite klassidega lõpureise, siis pange eelnevalt paika kokkulepped, millest kõik peavad kinni pidama. Samuti olge veendunud, et lapsevanemad on üritusest informeeritud ja lapsevanem on andnud oma lapsele loa teiega reisile minekuks.

Kõik me saame olla noortele eeskujuks ja hoolitseda selle eest, et nad ei satuks olukorda, mille lõppu nad ette näha ei oska või ei taha. Lõppu, mis võib alatiseks muuta nende käekäiku.

Soovin kõigile noortele turvalist suve!

Anneli Katkosilt,
Haapsalu politseijaoskonna noorsoopolitseinik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
televisioon
11 aastat tagasi

reklaamige edasi igasugust läbu ja joomapidusid, spordivõistluste sponsorit SAKU ÕLU ja verd, tapmist ning laipu täispikitud filme. võtame mõnuga.