Raamat Noarootsi loodusväärtustest on kõigile tasuta lugemiseks

Madiken

madiken@le.ee

Marko Valker

Marko Valker tutvustas täna pärastlõunal Noarootsi loodusinfokeskuses äsja valminud kohalikku loodust tutvustavat raamatut “Noarootsi valla loodusväärtused”.

“Andmeid kogudes selgus, et 35 protsenti Noarootsist on looduskaitse all. Mida sügavale süübisin, seda raskem oli raamatut kokku panna – seda on lihtsalt nii palju!” rääkis autor. Valkeri sõnul on olemas ka tundlikud kohad, mis tuli raamatust välja jätta, et hoiduda ülearustest külastajatest kaitsealuses looduses.

Noarootsi looduslikku tähtsust illustreerib Valkeri sõnul hästi asjaolu, et iga kolmas Siberist Euroopasse lendav lind läbib Põõsaspea neeme.

Kuigi teose pealkiri viitab Noarootsi vallale, ei järgi selle sisu tegelikult omavalitsuse piire. Loodus selliseid piire ei tunne ja teatud objektid ulatuvad ka naabervaldade territooriumile.

Raamat sisaldab lisaks infole ja loodusfotodele hulgaliselt kaarte, sh ka 1798. aastal ilmunud “Liivimaa atlase” kaart, kus Noarootsi on veel mandrist eraldatud.

Üheks huvitavaimaks loodusväärtuslikuks paigaks Noarootsis peab Valker Hara küla, mis seekord raamatust välja jäi. “Kümne aasta pärast sama raamatut tehes oleks Hara küla sees. Šoti mägiveised on ära söönud sealse roo, alles on niidud ja see saab vahvaks lindude pesitsusalaks,” rääkis Valker.

Raamat on eesti keeles täistekstina internetis saadaval. Varsti lisanduvad ka inglis- ja rootsikeelne versioon. “See on hämmastav, kui palju välismaalased tegelikult meie loodusest teavad. Hiljuti tegi üks soome ajakirjanik Noarootsist loodusloo. Kõike, mida ma talle soovitasin, ta juba teadis. Läänest tullakse meie loodust imetlema muljetavaldavate teadmistega,” sõnas Valker.

Tulevikus saab internetis kuulata ka Noarootsi loodushelide häälsalvestisi ja vaadata videosid.

“Mul pole mitte midagi muud öelda kui aitäh. Loodan, et teistel valdadel on kade meel,” lõpetas raamatuesitluse Noarootsi vallavanem Annika Kapp.

Raamatu täisversiooni leiab siit.

Statistika Noarootsi valla looduskaitse kohta:

Valla pindala: 296 km2

Kaitsealade pindala maismaal: 8910 ha

Hoiualade pindala maismaal: 1070 ha

Püsielupaikade* arv: 10

Püsielupaikade* pindala: ca 350 ha

Kaitsealuste üksikobjektide arv: 13

Kaitsealuste parkide arv: 1

* Püsielupaik – väljaspool kaitsealasid või kaitsealade leebemate piirangutega aladel moodustatud kaitstav ala haruldaste seene-, taime- või loomaliikide elupaikade kaitseks. Noarootsis on enamik püsielupaiku moodustatud merikotka pesapaikade kaitsmiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
meenub
11 aastat tagasi

et tasuta lõunaid pole olemas