Veebis saab jälgida õhus lendleva õietolmu hulka

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Et puude ja taimede õitsemise ajal on välisõhus tavalisest rohkem õietolmu ja see võib tekitada tundlikele inimestele vaevusi, saab õhuseireveebis iga päev jälgida õietolmu taset Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Jõhvis, teatas keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi juhtimise osakonna juhataja Erik Teinema.

Eesti keskkonnauuringute keskus ja Eesti Allergialiit alustasid mullu keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel katseprojekti, mille käigus mõõdeti õietolmu hulka Tallinnas. Nüüd on õietolmu seiresse haaratud veel neli linna. Tulemusi mõõdetakse iga päev ja need on kõigile kättesaadavad EKUK õhuseire veebis siit.

„Oleme projektile saanud positiivset tagasisidet, paljudele inimestele on õietolmu info väga oluline – selle järgi ajastatakse isegi oma reisiplaane,” ütles EKUK keskkonnakeemia spetsialist Epp Volkov. „Igapäevased andmed õietolmu kontsentratsiooni kohta välisõhus on allergikuile oluline info.”

Õietolm on välisõhus leiduv allergeen, mis tungib koos sissehingatava õhuga bronhidesse ja põhjustab õietolmule tundlike inimeste seas allergilisi vaevusi, sh astmat ja heinapalavikku. Kevadest sügiseni, puude ja taimede õitsemise aegu on õhus palju õietolmu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments