Korteriühisus vaidleb puude üle

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tallinna maantee 4 elanikud vaidlevad haljastuse üle, taamal puud, mille saatus on vaekausil. Foto: Tarmo Õuemaa
Tallinna maantee 4 elanikud vaidlevad haljastuse üle, taamal puud, mille saatus on vaekausil. Foto: Tarmo Õuemaa

 

Õuel kasvad puud on löönud kahte leeri Haapsalu Tallinna maantee 4 kortermaja elanikud.

Kui Haapsalu Haljastuse töömehed 11. aprilli hommikul saagidega maja ette puid maha võtma jõudsid, ootas neid seal kümmekond majaelanikku – ühed valmis puid kaitsma, teised mahavõtmise pooldajad.

“Muud ei ole, kui saaks ainult puid maha võtta,” pahandas majaelanik Voldemar Madisson. “Eelmisel aastal ühe juba lasime võtta ja teiste oksi harvendada, et inimestel rohkem valgust tuppa paistaks. Ikka on vähe, ikka tahetakse veel.”

Korteriühisuse esinaine Maret Tsänkmanni sõnul tuleks maja eest 4–5 puud siiski maha võtta, sest need on haiged ja ohtlikud, sest võivad murduda. “Tellisime linnavalitsuselt ekspertiisi, mis seisus puud on. Linnavalitsuse haljastusspetsialist soovitas puud maha võtta,” ütles ta.

Rohelist on linnas niigi vähe. Need, kes tahavad õuelt puid maha võtta, tahavad lihtsalt autodele parkimisruumi, leidsid õuele kogunenud kaitsjad.

Puulangetuse soosijate sõnul kaitsevad puid need, kelle aknad on teisele poole ja kes ei tea, mis tunne see on, kui päevavalgust läbi puuvõra õieti tuppa ei jõuagi.

“Majakoosolekul ju leppisime puude mahavõtmise kokku,” ütles Tsänkmann.

“Koosolekul leppisime kokku, et ei hakka kohe midagi maha võtma, vaid laseme kindlaks teha, mis olukorras puud on,” vaidles Madisson.

“Aga nii ju tegimegi ja eksperdid ütlesid, et kõik need puud tuleks maha võtta,” ütles Tsänkmann.

Haljastusspetsialist: puud on majale liiga lähedal

Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna peaspetsialisti Triin Tarvi sõnul ei ole vaidlusalused puud küll lootusetus olukorras, ent targem oleks osa neist maha võtta.

Tarvi soovitus on maja eest likvideerida Haapsalu gümnaasiumi poolne kask ja vaher ning vahtra kõrvalt teine kask ja pihlakas. “Nende likvideerimine annab suvel ka oluliselt valgust juurde ja toob esile teisel pool teed oleva papli,” kirjutab ta.

“Maja ees olev kask on üsnagi ohtlikult kaldu, tema tüve välimus viitab sellele, et puu ei ole terve ja võib igal hetkel tuulega langeda. Tema kõrval kasvava vahtra tüve ja võra vaadates järeldasin, et ka see puu on haige,” seisab Tarvi kirjas ühistule. “Mõlemad puud on halvas seisundis, kuna kasvutingimused ei ole head.”

“Teisel pool vahtra puud kasvav noor kask ja pihlakas on üsnagi kidurad ning samuti halbades kasvutingimustes (suur vaher ja taamal olev kask võtavad neilt elujõu). Tulevikus võivad need puud tekitada samu probleeme,” lisab Tarv.

Kortermaja taga kasvab kaks rida puid. Need read on üksteisele liiga lähedale istutatud ja suhteliselt lähedal kortermajale. Esimene rida puid on kasvades veninud ja on vähe elujõulised, kuna istutamisel ei ole arvestatud puude kasvuruumiga. Ka pügatud kasel ei ole pikka eluiga. “Soovitan jätta alles teine rida puid, mis jäävad ka majast parajalt kaugele ja saavad hakata elujõulisemalt kasvama,” kirjutab Tarv.

Likvideeritud puude asemele võiks istutada sirelipõõsaid, mis osaliselt ka juba esimese rea lõpus olemas. Sirelid on madalad ega varja ka valgust korteri akendesse.

Kui osa puid maha võtta, paraneb allesjäävate puude elujõud ja muudab maja ümbruse kõrghaljastuslikult paremaks, soovitab spetsialist.

Kuna ühistuliikmed üksmeelele ei jõudnud, pakkisid töömehed oma riistad kokku ja jätsid puud kasvama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

I appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Want more.

giay da cao cap
10 aastat tagasi

Really informative blog.Much thanks again. Much obliged.

Driver license in Virginia
10 aastat tagasi

This is one awesome article. Keep writing.

fx range trader scam
10 aastat tagasi

Great blog article. Great.

network racks
10 aastat tagasi

Im grateful for the blog.Thanks Again.

universal life insurance
10 aastat tagasi

Say, you got a nice article post.Thanks Again. Want more.

Options Mastery
10 aastat tagasi

Great, thanks for sharing this article post. Much obliged.

Fb Echo
10 aastat tagasi

Really appreciate you sharing this article post.Really thank you! Want more.

make money online
10 aastat tagasi

Fantastic blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.