Kutsehariduskeskus laiendab täiskasvanute õppimisvõimalusi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täiskasvanud õppijatele huvi pakkuvaid erialasid on Haapsalu kutsehariduskeskus avanud mitmel aastal järjest. Ka sel sügisel laieneb erialade valik kolme uue eriala – sadulsepa, hooldustöötaja ja maaturismi ettevõtluse – võrra.

Täiskasvanud õppijate õppekorraldus Haapsalu kutsehariduskeskuses on tsükliõppe vormis – koolis tuleb käia viis päeva kuus, ülejäänud ajal toimub iseseisev õppetöö. Õppimine kutsekoolis on tasuta, kaugemalt pärit õppijad saavad majutuse kooli õpilaskodus ja toetuse transpordikulude hüvitamiseks. Tublimatele õpilastele on ette nähtud õppetoetus. Vanusepiirangut kutseõppes pole – oled sa 16 või 60, vajalikud oskused võid sa omandada igas eas.

Hooldustöötaja eriala õpetamine toimub sõltuvalt piirkonna hooldus- ja rehabilitatsiooniasutuste vajadustest. Õppima võivad asuda inimesed, kes juba töötavad nimetatud asutustes või plaanivad leida selles valdkonnas tööd. Õppetöö käigus õpitakse tundma inimese arengut ja psühholoogiat, tervishoiu aluseid, eakate ja erivajadustega inimeste hoolekannet ning lastekaitset.

Sadulsepa kutse sisaldab endas oskusi valmistada või restaureerida pehmet mööblit. Sadulsepatöö oskused on heaks täienduseks neile, kes soovivad arendada oma eelnevaid puidutööoskusi või vajavad väljaõpet töötamiseks pehmet mööblit valmistavates ettevõtetes. Õpitakse tundma pehmendusmaterjalide töötlemist, karkasside ettevalmistamist, vedrustus- ja polsterdustöid.

Need, kellel on varasem õpi- või töökogemus antud valdkonnas, võivad taotleda õppeainete ülekandmist. Õppima asujatel peaks olema eelnevalt keskharidus, põhihariduse korral vanust vähemalt 25 aastat.

Maaturismi ettevõtluse eriala annab teadmised töötamiseks iseseisva ettevõtjana maaturismi valdkonnas. Erialale saab asuda õppima ainult keskhariduse olemasolul. Õppekavasse kuuluvad maaturismi ja maamajutuse, klienditeeninduse, majanduse ja ettevõtluse, aga ka personali-, projekti- ja kvaliteedijuhtimisega seotud õppeained.

Haapsalu Kutsehariduskeskuses on võimalik õppida kokku 19 alal. Täiskasvanutele pakume lisaks eelpool nimetatutele veel majutusteenuste korralduse, toitlustusteeninduse, mööblirestauraatori, puit- ja kiviehitiste restauraatori, kinnisvarahoolduse, tekstiilitöö, arvutite ja arvutivõrkude, majandusarvestuse ning loodusturismi korralduse kutseõpet.

Põhikooli lõpetanud õpilasi ootame õppima arvuteid ja arvutivõrke, ehitusviimistlust, majutusteenindust, tisleritööd, üldehitust ja kokandust. Lihtsustatud õppekavaga ja lõpetamata põhihariduseta noored saavad õppida kodumajandust, üldehitust ja abikokaks.

Aile Nõupuu,
HKHK arendusdirektor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments