Vormsi kaotab osa omavalitsusliidu liikme hüvesid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Omavalitsusliidust välja astunud Vormsi vald jääb infosulgu, kuid saab edasi kasutada ühist ehitusinspektorit.

Märtsikuu Läänemaa omavalitsusliidu istungil pakkus liidu esimees Ülle Erman välja, et liidust välja astunud Vormsi vald hakkab ühisettevõtmiste osalustasu maksma 1,2kordse koefitsendiga.

Erman pakkus, et Vormsi ei saaks enam kasutada ka ehitusinspektori teenust, kes on palgatud omavalitsusliidu kaudu mitme peale.

Lisaks arvataks Vormsi välja omavalitsusliidu meililistist ja EMT ning Elioni lühinumbritest.

Rangeid piiranguid toetas Hanila vallavanem ja eelmine omavalitsusliidu juht Arno Peksar. “Ehitusinspektori töögraafik on pingeline, ta ei jõua praegu kaheksatunnise tööpäevaga oma tööd ära teha,” ütles Peksar.

Leebet kohtlemist pooldas Nõva vallavanem Aldo Tamm. “Mina jätaks nad listidesse küll. Ehk ei peaks ka ehitusinspektorist neid ilma jätma. Koefitsent sai ka liiga karm,” ütles ta.

“Kui me sidemed katkestame, siis on pärast palju raskem jälle kokku saada kui siis, kui käime edasi oma sissetallatud rada,” põhjendas Tamm. “Pakun sõbralikku lahendust: jätame Vormsi igale poole sisse ja kunagi tulevikus läheme koos edasi.”

“Kui Vormsi saab omavalitsusliidu hüvesid edasi ilma liikmeks olemata, siis paneb Hanila ka lahkumisavalduse lauale,” hoiatas Peksar. “Igal teenusel on hind ja kõrgem kui välja paistab. Ilma liidu bürookuluta neid hüvesid ei saa. Mul võttis liidu juhtimine kaks päeva nädalas ära. Olen täitsa kindel, et ka Üllel. Lisaks on veel täiskohaga direktor, nii et 1,2kordne koefitsent on veel leebe.”

Kui liikmeksolek on vabatahtlik, peab see pakkuma hüvesid, millest muidu ilma jääks. Ka lühinumbrite kasutamine on üks selliseid. Tänu telefonide soodushinnaga lühinumbrite teenusele hoiab näiteks Hanila kuus kokku umbes 175 eurot, lisas Peksar.

Ülle Ermani sõnul on koefitsent tegelikult liiga leebe, kui kõiki kulusid arvestada.

Vormsi vallavanem Urmas Pau sõnas, et on nõus maksma ühiste ettevõtmiste osamaksu kõrgema koefitsendiga, kuid ei ole nõus ehitusinspektorist ilmajäämisega. Samuti ei mõista ta, miks peaks piirama Vormsi jaoks infosaamist. “Listi kuulumine liidule kulu ei tekita. Andke andeks, sellest ilmajätmine on lapsik suhtumine. Ega Vormsi Läänemaalt ära ei lähe,” ütles ta.

Kulud, mida Vormsi on vallavanema sõnul valmis otse maksma: Läänemaa Arenduskeskuse omavalitsuskonsultant, Läänemaa haigla, üritused, festivalid jms. Samuti kõigi teiste ettevõtmiste osamaks, millest satub osa võtma mõni vormsilane.

Omavalitsusliit otsustas nõuda Vormsilt ühisettevõtmiste tasu edaspidi 1,2 korda suuremana ja arvata saarvald välja nii postiloendist kui ka lühinumbrite seast.

Vastu tuli liit aga ehitusinspektori osas, kelle teenust saab Vormsi esialgu aasta lõpuni kasutada 1,2kordse hinnaga.

“Vormsi on juba välja astunud Eesti maaomavalitsuste liidust ega saa sealtkaudu infot. Nüüd jäävad välja meie listist ja kuigi igaüks võib kirju Vormsile edasi saata, on see ikkagi juhuslik. Kohati jääb Vormsi infosulgu,” ütles Läänemaa omavalitsuste liidu tegevjuhi kohusetäitja Tiit Koel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Randlane
11 aastat tagasi

Kas see on aprilli nali?
Tundub, et see liit on siis nii jõuetu punt, et peab oma olemasolu tõestama karmi käe poliitika kaudu. Iseasi, mis tohutut infot sellel liidul jagada on, mida mujalt ei saa. Ma arvan, et see infosulu jutt pigem enese upitamine, tänapäeval pole sellist asja olemas.

Stiilis, kui sa ei ole meie poolt, siis järelikult oled meie vastu 🙂