Täna selgub Tuudi kooli saatus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tuudi koolimajja koliks pärast kooli sulgemist raamatukogu. Foto: Arvo Tarmula
Tuudi koolimajja koliks pärast kooli sulgemist raamatukogu. Foto: Arvo Tarmula

Lihula vallavolikogu otsustab täna kell kolm Tuudi algkooli sulgemise, sama istungi päevakorras on Kasari kooli kolmanda kooliastme kinnipanek.

Vallavalitsuse eelnõu järgi liidetakse Tuudi kool Lihula gümnaasiumiga. Kooli tegevus lõpeb hiljemalt 1. augustiks.

“Tuudi kooli vara ja personal läheb Lihula gümnaasiumi koosseisu,” ütles Lihula vallavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Kersti Ajaots.

Ajaots selgitas, et sel õppeaastal käib Tuudi koolis 13 last. “Koolijuhi prognoosi järgi on neid sügisest üheksa,” ütles Ajaots ja lisas, et esimesse klassi peaks tulema üks laps, aga tõenäoliselt ei tule. 1. klassi ei ole Tuudil ka praegu.

Veebruari alguses allkirjastasid valla kõik koolidirektorid kokkuleppe, et algkooli jätkusuutlikkuse piir on 12 õpilast, kommenteeris sulgemise eelnõu vallavolikogu esimees Tiina Lobja. “Lapsi kuskilt juurde tulemas ei ole,” lisas ta.

Kokkuhoidu ei tule

Kui Tuudi kooli lapsed hakkavad sügisest koolis käima mõne kilomeetri kaugusel Lihulas, siis õpetajate puhul otsustab gümnaasiumi direktor, kelle jätab tööle, kelle koondab, rääkis Kersti Ajaots.

Ajaots ütles, et Tuudi koolis töötab viis õpetajat, kuid mitte täiskohaga, ja neil on töökoht ka mujal. “Päris tööta jääb ainult koolijuht,” ütles Ajaots.

Ajaots lisas, et majanduslikku kokkuhoidu kooli sulgemine vallale ei anna.
“Asi pole kokkuhoius. See pole kool, kus on alla kümne lapse, sest sotsiaalsed oskused jäävad omandamata,” ütles ta. Tiina Lobja sõnul saab Tuudi kooli hoonest külakeskus. Sinna kolib praegu korrusmaja kahes kokkuehitatud korteris asuv raamatukogu. “Raamatukogust vabaneva korteri müüb vald maha,” ütles ta. “Külaseltsil on seal nagunii oma ruumid, nii et hoone jääb piirkonna elanike käsutusse,” ütles Kersti Ajaots.

Kasari kool jätkab eelnõu järgi tulevast sügisest kuueklassilisena, kuid säilitab põhikooli nimetuse. “Kolmandas kooliastmes lihtsalt enam ei õpetata,” ütles Ajaots.

“Kurb, aga mis teha, kui ei ole lapsi,” ütles Kasari kooli direktor Karin Saare.

Kasarist kaob kooliaste

Praegu õpib Kasaris 31 last, neist kolmandas astmes 13. Sügisest on laste arv koolis 15.

“Eks tulevik näita, kas see on õige otsus, aga mis saab inimestest, kes jäävad tööta,” arutles Saare. Kasaris puudutab 3. kooliastme kadu viiel ametikohal töötavat kaheksat õpetajat.

3. astme sulgemise kohta ütles Tiina Lobja, et nii on valutum: “Esialgu kolmas aste, siis vaatame, mis laste arv teeb. Liigume samm-sammult.”

Lobja sõnul on Kasari nagunii kool, kuhu tuleb sõita, pole vahet, kas Kirblast ühele või teisele poole. “Kooli kütte- ja elektrisüsteem vajavad tõsist remonti. Selleks ei ole vallal raha,” ütles Lobja.

“Riigi rahastatud õpilaskohtadega õpilaskodu säilib vajadusel,” ütles Kersti Ajaots.
Kas seal elavad tulevast sügisest ka 3. kooliastme lapsed, nagu on praegu, pole teada.

“Aprillis on koolis lapsevanemate üldkoosolek, siis kuuleb, mis arvavad vanemad,” ütles Kersti Ajaots.

“Kui on soovijaid, siis võtame ka 7., 8. ja 9. klassi lapsi, aga koolis hakkavad nad käima Lihulas,” lisas ta.

Sügisel sulgemisohus olnud Metsküla kooli kohta ütles Lobja, et tõenäoliselt jääb kool püsima. “Edaspidi on ehk ka raha, et Metskülla rohkem investeerida,” ütles ta.

Prognoosi järgi õpib Metskülas sügisel 15 last.

Koolireformi eelnõu koostanud Kersti Ajaotsa seletuskirja järgi on koolinõudlus Lihula vallas oluliselt vähenenud: viimase 10 aasta jooksul 290 õpilase võrra. Kui aastal 2000 käis Lihula valla neljas koolis kokku 558 õpilast, siis aastal 2011 oli neid 268, seisab eelnõus.

Seletuskirja järgi käib omavalitsusele majanduslikult üle jõu pidada ülal nelja kooli. Peale tavapäraste majanduskulude oleks tarvis 2013. aastaks investeerida 15 000 eurot koolide füüsilisse keskkonda, et õppekavad vastaksid riiklikult nõutavale.

Päästeteenistuse ettekirjutuste täitmiseks tuleb kohe investeerida Metsküla algkooli (3432 eurot) ja Kasari kooli (3840 eurot).

Seletuskirja järgi ei ole nelja kooli järele vajadust, sest õpilased mahuvad õppima ühte kooli. Viimase viie aasta jooksul on vallas sündinud keskmiselt 20 last aastas.

Viimati suleti Läänemaal 2010. aasta septembrist Asuküla kool, aastal 2008 suleti Rõude ja aastal 2000 Liivi algkool.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments