Läänemaa pensionäride ühendus – 20

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa pensionäride ühendus saab 20aastaseks. Kolmapäeval oli Haapsalu muusikakooli saali kogunenud veidi üle saja eaka inimese, kellest enamik oli naised ja põhiliselt haapsallased.

Esmalt oli kohaletulnuid tervitamas Wiedemanni gümnaasiumi kümneliikmeline noormeeste lauluansambel. Juhendaja Kadri Kelneri sõnul tegutsevad nad neli kuud. Publik lausa sulas, vastuvõtt oli väga soe.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles kinnitas kokkutulnuile, et oma mõtetes on ta alati nendega. “Mul on väga hea meel, et on sellised ühendused, kes toovad eakad inimesed kodudest välja, teiste keskele. Mida sa seal ikka üksi nukrutsed! Kõige tähtsam, et teil ikka tervist jätkuks.”

Koos sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Eve Lemmsaluga andis Urmas Sukles üle linnavalitsuse tänukirja Koidula Sildrele. Sildre on ühenduse asutajaliige ja juhtis seda kuni 2010. aastani. Praegu juhib ta Haapsalu osakonda.

Sotsiaalmaja direktor Kaja Rootare kiitis ühenduse liikmeid, kes ei virise. “Te annate jõudu ja eeskuju ka noorematele. Teie olete need, kes rasketel aegadel tikite oma seelikule augu kohale lillekese ja lähete laulupeole. See ongi teie väärtus, särage edasi!”

Koidula Sildre meenutas ühenduse algusaegu. “Põhikiri võeti vastu linnavalitsuses 6. aprillil 1992. Otsustasime, et maakonna igas vallas peaks olema oma ühendus. Esimesed tekkisid Ristil ja Taeblas ning 1998. aastaks olid need igas vallas. Sotsiaaltöö võrgustikku hakati looma Ingrid Danilovi initsiatiivil.”

Sildre meenutas, et algul oli muret ja häda küllaga. Koosolekud olid siis rahvarohked ja tehti ka julgelt kriitikat. Jagati abipakke, rahaliselt toetasid Euroopa Ühendus ja maavalitsus.

“Korraldasime memme-taadi loteriid ja sealt saime põhilise raha. Innukalt oleme korraldanud maakondlikke suvepäevi. Tänavu tuleme 21. juulil kokku Linnamäel ja juba 13. korda.”

Sildre kiitis väga sotsiaalmaja direktoreid. “Kui maja 13. oktoobril 1995. aastal avati, oli direktoriks Targo Hanga, 2003. aastal hakkas tööle Kaja Rootare. Mõlemad on väga vastutulelikud, majas on hea aura.”

Sildre toonitas sotsiaaltöötajate töö raskust nii linnas kui ka maal.

“Valdade sotsiaalnõunikel pole sugugi lihtne, vanurite abistamine on tegelikult kurnav töö. Eriti inetu on siis kuulata mõne ninatarga nurinat sotsiaaltöötaja kohta.”

Sildre pidas hea sõnaga meeles ka ühenduse kauaaegset sekretäri Lehte Puskarit, kiitis sotsiaalmajas tegutsevate ringide juhendajaid, linnavalitsust – selle eest, et ta ühenduse rahaküsimused aasta eelarvesse sisse kirjutab – ja praegust ühenduse tegusat esimeest, Paliveres elavat Reet Kaart.

“Hoiame seda miskit, mille pärast me koos käime ja anname seda edasi ka oma lastele,” ütles Reet Kaar, kes sai lilled ka maavalitsuse esindajalt Kersti Lõhmuselt.

“Sellise suure ühenduse juhtimine, murede ja probleemide lahendamine ei ole sugugi kerge. Aga kui ma ka sellesse ikka jõuan, astun rõõmuga teie ühenduse liikmeks,” ütles Lõhmus.

Silvi Saarlo tunnistas, et need 20 aastat on olnud tema elu kaunimad. “Käime koos huviringides ja teeme, mis meeldib. See on vabadus.”

Haapsalu sotsiaalmajas tegutseb praegu kümme huviringi, kus eakad agaralt kaasa löövad. Võimlejaid juhendab Evgenia Luidalepp, kolme seenioride tantsurühma ja toolivõimlemist Eha Toomsar, loovtööringi Vaike Õlekõrs, joogat Irma Illison, inglise keelt Mari Kald.

Toimuvad ka ettelugemised pimedatele ja vaegnägijatele. Eakaim kollektiiv on aga laulukoor Netty, mis sündis Hargo Hanga ja Koidula Sildre initsiatiivil 1995. aastal.

Dirigentide Tiia Kaukese ja Maaja Moppeli taktikepi all kõlasid laulud ka sünnipäevapeo lõppakordiks.

Aivo Paljasmaa

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
server rack shelf
8 aastat tagasi

I value the article post. Awesome.

universal life insurance
8 aastat tagasi

Thanks for the blog article.Really thank you!

make money online
8 aastat tagasi

I value the blog article.Really thank you! Great.