Üle poole töötavaist Läänemaa pensionäridest kaotas pensionis

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Töötav pensionär Arnold Juhans usub, et nii untsu läinud reform vaadatakse lõpuks üle. Foto: Arvo Tarmula

Uus maksusüsteem kärpis peaaegu 16 protsendi Läänemaa pensionisaaja pensioni, töötavatest pensionäridest jäid kaotajaks aga rohkem kui pooled.

Läänemaal oli jaanuarikuus 6341 inimest, kellele maksti mingit liiki pensioni. Neist 1610 jaoks ei muutunud võrreldes eelmise aastaga midagi – pensionisumma jäi samaks. 3727 pensionäri saavad end pidada uuest maksusüsteemist kasusaajaks – nemad said suurema summa kui kuu varem. 1004 pensionisaajat ehk 15,8 protsenti kõigist Läänemaa pensionäridest peavad aga edaspidi leppima senisest väiksema summaga. Eesti keskmine oli veidi suurem – 17 protsenti pensionäridest kaotas suurema või väiksema summa.

Oma vastutus

„Mina kaotasin. Täitsa lõpp!” teatas Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula ja laiutas käsi. Tarmula tähistas möödunud aastal 80. sünnipäeva. Fotoaparaadiga on ta leiba teeninud alates 1970. aastast.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuglimugli
6 aastat tagasi

Need pensionärid, kes said varem puudetoetust, kuid nüüd tähtaeg lõppes, töövõimekuse määramisel võisid kaotada küll, kuid neile keegi ei suvatsenud seletada, miks ja nii osa neist räägibki – riik võttis pensionist osa ära …

töötav pensionär
6 aastat tagasi

Tegelikult tõesti vassitakse. Tulumaksuvaba kuus on 500 eurot ning pensionär saab valida, kuhu avalduse esitab – tööle või pensioniametisse. Kui kuu sissetulek ei ületa 1200 kuus, siis ei ole mingit kaotust ja nendel kellel ületab , need maksid ka varem tulumaksu nii pensionilt kui töötasult nagu mina, tulumaksuvaba oli ainult 416 eurot kuus. Oleme ikka ausad, pole mõtet vassida. Tuleb vaadata kuu sissetulekut kogusummas ja alles siis räägime, kes kaotas, kes võitis. Kui pension läks 0-eurost tulumaksu alla, siis oli ju töötasust 500 eurot tulumaksuvaba ning oli võit ju olemas.

Kuglimugli
6 aastat tagasi

tegelikult vassite praegu ikkagi ise, tulumaksu ei lähe maha ühes kuus siis kui sissetulek ei ületa 500-t euri kuus, nt pension 300 (teete selle kohta pensioniametisse avalduse) ja töötasu 200 (teete selle kohta avalduse töökohta) – kõik, mis üle selle, läheb tulumaksustamisele. Kui teil need proportsioonid muutuvad, tuleb teha uus avaldus kui ei tee, siis tulumaksutagastusel aasta lõpus võib selguda, et peate tulumaksu tagasi maksma. Kui te mitte kuskile mitte mingit avaldust ei tee, siis töökoht arvutab tulumaksu esimesest sendist peale, sest ega nemad tea teie muid sissetulekuid.Vahet pole,tasaarveldus tehakse niikuinii, kuid avalduse teinuna saadavat raha saate kasutada kohe, mitte… Loe rohkem »

Arusaamatu
6 aastat tagasi

Milleks vale infot kirjutada?N.n.Ajakirjanik!!!lugegu seadust,kus töölkäivad pensionärid maksavad tulumaksu oma palgast,mitte ei kaota pensionist.Igas riigis maksavad töölkäivad pensionärid tulumaksu ,mis siin arusaamatut on????Tarmula vaadaku üle oma palk ja pension ja siis näebki,et maksab ikka palgast tulumaksu.Kõik inimesed maksavad ju tulumaksu oma palgast.?

To arusaamatu
6 aastat tagasi
Reply to  Arusaamatu

Katsuge endale asjad selgeks teha enne, kui hakkate valeväiteid esitama.

liisu
6 aastat tagasi

See artikkel on täielik jama. Kui Arnold Juhans ei tea, kui palju ta kaotas, siis uurigu järgi. Ma võin kihvti võtta, et tema palk+pension on alla 1350 ja tegelikult ta võitis. Täiesti kindlasti on ta saanud palgateatise, kus on kirjas töötasu suurus ja pensioni peaks ta nagunii teadma

Arnold
6 aastat tagasi
Reply to  liisu

Minult küsiti, mina vastasin. Muuseas, pole artikkel pühendatud minu personaaliale, nagu eelnevalt kirjutasin-minult küsiti ja mina vastasin.

2019
6 aastat tagasi
Reply to  liisu

Ainult Targad Hommikumaalt teavad ise, kes võitis või kes kaotas pensionis. Keegi k…t ei tea nende tuhandete astmete vahel orienteeruda. Järgmisel aastal tulu deklareerides tuleb selgus ja see võib olla üsna mõru. Pisaraid jagub siis.

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  liisu

No kui minu kalamehe väljateenitud 25 a. pension oli 284.- ja jaanuaris oli millegi pärast 234.- ,siis litsalt võeti 50 ÄRA.Nii lihtne see matem. ongi.Maksuametist öeldi ,et kuna töötad pole sellise BRUTO palga puhul mõtet 500.- tulumaksu soodustus
taotleda,sest järgmisel aastal võetakse mitte süle vaid seljaga maksud tagasi!

Ebamäärane tõde
6 aastat tagasi

Õige pealkiri on, et üle poole läänemaa pensionäridest võitis maksureformiga, 6341st 3727 pensionäri on kõvasti üle poole. Ja mingi häma, et osad kaotasid suurema või väiksema summa. Kaotasid 1000 või 1?

Kõrgem matemaatika
6 aastat tagasi

Kas 6341pensionärist 1004 on pool?
Ja paljudel jäi avaldus tegemata, selle raha
nad saavad tagasi. Milleks külvata paanikat?

penskar
6 aastat tagasi

Kuule matemaatik! Kas sul on arusaamisega raskusi? Jutt ju selgemast selgem – 1004 on pool töötavatest pensionäridest, kes saavad nüüd vähem ja teisel osal töötavatest sissetulek suurenes ca 16 euro võrra. Ära soga vett!

Mats
6 aastat tagasi

Arvad ,et töötaval pensionääril ajab rahakott üle ääre ,et võib iga kuu 85.-eur. ära anda ja siis jääda südame värinal ootama kas ja kui palju tagasi antakse!
Kuulge inimesed,pensionäär on oma panused ausalt andnud,nüüd aga kotitakse ikka veel.Meie motivatsioon saab hea hoobi jalaga allapoole vööd,minge koju kotipeale,küll me toome euroopast tumedamaid ja ilusamaid töötajaid.No lugege,mis toimub Saksamaal…jne.

Matemaatika
6 aastat tagasi

6341 pensionärist siis pool kaotasid midagi või? 1610 jäi kõik samaks ja 3727 võitsid, 1610+3727=5337.
Lahutame 6341-5337=1004.
Et siis 1004 on pool 6341st? Keeruline matemaatika.

penskar
6 aastat tagasi
Reply to  Matemaatika

Kurb kui inimene tunneb ainult numbreid ja liitmis-lahutamise tehet. Kas ei ole selge, et pooltel töötavatel pensionäridel ehk 1004 pensionäril on sissetulek väiksem ja pooltel see suurenes. Nii lihtne kõik ongi.

kurjade valitsemine
6 aastat tagasi
Reply to  penskar

Ümberjagamisest raha juurde ei teki. Kellegi taskust virutades, kasvõi natukegi, tekitatakse probleeme juurde, mitte ei lahendata kitsaskohti. Kaotajaid on, pole tähtis, mitu neid tekkis ja neile tuleb kaotatu tagasi anda. Lihtne.

lisaks et
6 aastat tagasi

polegi tähtis, mitu inimest ja mitu tugrikut kaotas, vaid see, kuidas suhtutakse eakatesse.

uskmatu-toomas
6 aastat tagasi

Ei jõua seda hala ära kuulata aga miks keegi ei vaevu kirjutama nendest kümnetest tuhandetest kellele raha rohkem kätte jääb.Soovitan ajakirjanikul minna külastama madalapalgalisi !
Lääne elu on võtnud eeskuju Ameerika demokraatidest st.otsida ainult kõikjal halba.

Ka pensionär
6 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Avhetkel kostab eemalt kriginat. Paunvere vanim inimene, 106-aastane Kristjan Lible väntab oma roostes ratastoolis meeletu kiirusega kõrtsi poole.

„Lible, kuidas sul pensioniga on?” hõikab Teele. „Kas juurde või maha?”

Endine kellamees ei vasta, aga tema ainus silm särab justkui jaaniuss. Juba ongi ta kõrtsiukse taha kadunud.

„See vana tõhk sai vist juurde,” ütleb Kiir kurjalt ja sülitab.
alda oma arvamust

penskar
6 aastat tagasi
Reply to  Ka pensionär

Sa nn ka pensionär võid küll ironiseerida, aga tea, et Lible vana mehena kindlalt ei saanud oma pensionile sentigi lisa. Tea, et statistika alla, kel pension näiliselt tõusis, näidatakse ka neid, kes varemalt ei teadnud mingist tulumaksu vabastuse avalduse kirjutamise vajadusest. Riik arvestas nendelt tulumaksu vabastust ainult 180 eurot ja ülejäänu läks täie rauaga, kuigi oli neil õigus veel täiendavale vabastusele.

noor penskar
6 aastat tagasi
Reply to  penskar

Üldjuhul töötav penskar saab ümbriku palka.Kasulik nii tööandjale ja töövõtjale. Penskaril ju haigekassa kindlustus olema.

neue ordnung
6 aastat tagasi
Reply to  noor penskar

soosibki ümbrikupalkasid!

jokitamine täie rauaga
6 aastat tagasi
Reply to  penskar

Ja et riik suvatseks neile selle raha nüüd tagastada, ilma avalduseta, seda on palju loodetud. Kes ei ole nii taibukas, kes pole kuulnudki tagastusest, see ka tühjade pihudega jääb. Kurb, et riik nöörib pensionäre kavalate nippidega, juriidiliselt kõik korras.

Mats
6 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Kulla inimesed,saage aru,et need 8…16 eur. mis juurde keegi saab võetakse algul töötavalt pensionäärilt ja siis võetakse see pisku aktsiisidega mitmekordselt uuesti juurdesaaja taskust ära. Kui kellelgi on maj kitsikus siis seda inimest peaks otse aitama,mitte justkui heldelt pensinäridele raha külvates.
Nüüd hakatakse lubama lausa 100.-EUR suurust pensioni tõusu…Haa haa.Kust see raha tuleb kas jälle selle külakurnaja-kulaku(töötava pensionääri) taskust.OK,
aga seda ei hakata kindlasti mitte kohe ühekorraga maksma,vaid venitatakse mitme setme aasta peale,kui sedagi,tavaliselt valitsusel lõpeb selline raha ära ja uutevalimiste eel hakatakse jälle lubama!!