29. märts: Tasa ja targu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lihula vald on maakonna seni koolirikkama vallana lõpuks asunud reformima oma koolivõrku. Kerge pole see olnud. Volimeestelt ja spetsiaalselt reformi tarvis moodustatud komisjonilt on see nõudnud hulga tööd ja vaeva. Juba enne seda tuli vallavanemal silmitsi seista äärmiselt jõulise kodanikuühiskonna avaldusega, mille tõi kaasa ennatlik otsus panna sügisest kinni KÕIK valla koolid peale Lihula gümnaasiumi.

Nüüd on volimehed õppinud toimetama tasa ja targu, kehtestanud algkooli jätkusuutlikkuse piiriks 12 õpilast ja sõlminud koolidirektoritega ka sellekohase kokkuleppe. Selle järgi võiks ennustada, et tänane volikogu istung kulgeb rahulikult ja eelnõu kinnitatakse.

Ainus, mis tundub praegu läbi mõtlemata, on Kasari kooli õpilaskoduga seonduv. Esiteks ei valitse selles asjas üksmeel. Kui ühelt poolt leitakse, et õpilaskodu pole üldse vaja – milleks vallale need võõrad lapsed –, siis teiselt poolt tahetakse õpilaskodu säilitada samas mahus.

Viimane tähendaks, et õpilaskodu 7.–9. klassi lapsed elaksid küll endiselt Kasaris, aga käiksid koolis Lihulas. Seni on neid õnnestunud panna koolikohustust täitma suuresti tänu sellele, et nad on pideva järelevalve all ja tulevad kooli sama maja ülemiselt korruselt. Kes aga suudaks tagada, et nad sügisest teel Lihulasse lihtsalt ära ei kao? Kes neid valvaks? Kes vastutaks?

Samuti jääb õhku küsimus, kuidas suudaks Lihula gümnaasium, kust on probleemseid lapsi seni saadetud just Kasarisse, integreerida ka sealsed õpilaskodu kasvandikud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments