Loomakaitsjad paluvad koerad kinni hoida

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eestimaa Loomakaitse Liit tuletab koeraomanikele meelde, et lemmikud tuleb hoida oma territooriumil.

Pärast talviseid näguripäevi ootavad uued katsumused ees eriti metskitsi, kes on hulkuvatele koertele kerge saak. Lumele tekkinud koorik ei kanna metskitsi ning see teeb nende põgenemise võimatuks, lisaks vigastavad sõralised sellistes tingimustes joostes rängalt jalgu.

Seaduse mõistes on omanikuta ringi jooksev koer hulkuv loom ning kohalikul omavalitsusel on õigus toimetada ta varjupaika ja määrata omanikule trahv, samuti peab omanik korvama lemmiku tekitatud kahjud. Hulkuva looma omanikku saab karistada kasside ja koerte pidamise eeskirja rikkumise eest rahatrahviga.

Jahiseaduse alusel kehtestatud määruse kohaselt on loomapidajale tema koera poolt jahiuluki mahamurdmise eest ette nähtud kahjumäär metskitse ja metssea puhul 385 eurot ning põdra puhul 770 eurot. Tiine isendi puhul vastavad kahjumäärad kolmekordistuvad.

Eestimaa Loomakaitse Liit palub loomaomanikel hoolsalt jälgida, et nende koerad ei pääseks hulkuma. Isegi kui päevasel ajal on koerte üle järelevalve tagatud, peaksid loomaomanikud veenduma, et nende lemmikud ei pääseks metsloomi kimbutama ka öösel. Sageli esineb juhtumeid, kus päeval on koerad ketis, kuid ööseks lastakse nad lahti ning territoorium pole piiratud nii, et loom ei pääseks hulkuma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments