28. veebruar: Kui ei kõnele

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

President rääkis pidupäevakõnes Paidet näiteks tuues, kuidas iga ametkond püüab oma süsteemi aina säästlikumaks optimeerida. Lõpuks jõuab see absurdi: ühe ministeeriumi keskus on Pärnus, teise oma Jõhvis, kolmanda oma Tallinnas, aga Paidest on riik kadunud. Kui ministeeriumid ja riigiametid ajaksid ühte joont, ei saaks juhtuda, et iga ametkond arendab ennast isemoodi ja isesuunda, peaasi et oleks odav.

Mõneti nõnda paistab see olevat ka saastekvoodi raha jagamisega. Kui haridusministeerium ühendab Vidruka ja sanatoorse kooli, jääb Vidrukasse maha soojustatud koolimaja ja külm lagunev õpilaskodu.  Sealsamas kõrval jääb kohe kasutuseta Palivere mõis, sest noorte– ja lastekodu kolib kevadel Haapsallu peremajadesse. Kümmekond kilomeetrit eemal Taebla külje all seisab juba hulga aastaid kutsekooli hoonekompleks. Mida nendega peale hakata? Riigi Kinnisvara on küll võimas, aga mitte kõikvõimas, et tühjaks jäänud hooned korda teha või ära müüa.

Kui riigis napib sidusust, kui inimesed ei räägi üksteisega, kui ametnikud ei räägi üksteisega, tehaksegi tegusid, mis käivad üksteisele risti vastu. Siis võib ühel päeval juhtuda, et riik on keset riiki ära kadunud, nagu president Ilves kõneles.

Lehte Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments