Risti volikogu lükkas Kullamaa ühinemisettepaneku tagasi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Siim-Valmar Kiisler ja maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu. Foto: Arvo Tarmula

Risti vallavolikogu andis täna, kolmapäeval Kullamaale korvi, kuid ristilaste „ei” Kullamaa ühinemisettepanekule tuli üle noatera.

Kullamaa ühinemisettepaneku lükkasid tagasi neli volinikku, kolm olid nõus ettepanekut arutama, üks jäi erapooletuks.

Üks, kes oleks tahtnud Kullamaa ühinemisettepanekut edasi arendada, oli Heikki Salm. Teda häiris, et volikogu istungile olid kutsutud küll Martna valla esindajad, kuid kutsutud ei olnud ühinemisettepaneku teinud Kullamaad. Salm leidis veel, et volikogus ei saanud vallavalitsuse eelnõu arutada ega sellele muudatusettepanekuid teha.

Volikogu esimees Andres Liiv ütles, et eelnõu oli kõigile varem välja saadetud ja kõigil oli aega selle kohta ettepanekuid teha, kuid ühtki ettepanekut ei tulnud.

„Volikogu istung oli väga ühte auku mängitud,” kritiseeris Heikki Salm. „Arutelu ei toimunud. Mina ütleksin, et see oli puhas farss.”  Salm ütles, et Risti ja Kullamaa on olnud üks kihelkond ja Risti aleviku eramajad on rajanud kunagise Kullamaa valla inimesed.

Ühinemisettepaneku tagasilükkamise eelnõu seletuskirjas leidis vallavalitsus, et ühinemisega kaasnev negatiivne mõju ei kaalu üles positiivset mõju. Vallavanem Kruusmaa oli analüüsinud volikogu tarvis kolme valla elanikkonda, majandust ja finantsseisu. Sealt ilmnes, et Risti võidaks vaid juhul, kui tema laenukoormus ühinedes väheneb. Praegu on Ristil teistega võrreldes kõige rohkem laenu. Muude näitajate poolest on vallad enam–vähem ühesugused.

Kruusmaa meelest ei pruugiks vallad ühendada poliitilist võimu, pigem võiks arutada, kuidas osutada ühiselt teenuseid. Siiani ongi need vallad koostööd teinud MTÜde, mitte aga vallavalitsuste tasandil.

Volikogu istungist võttis osa regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Ta toonitas, et kui omavalitsus ütleb ühinemisettepanekule „jaa”, ei tähenda see veel, et peab kindlasti ka ühinema. See avab vaid tee läbirääkimistele.

„Ei maksa ühinemisettepanekut karta,” julgustas Kiisler. „Enne ei ole midagi otsustatud, kui ei ole kokkuleppele jõutud.”

Minister toonitas, et iga omavalitsus peaks selgeks tegema oma põhiküsimused ja seadma oma tingimused.

„Kus lõpeb poliitiline tahe, sealt algavad uuringud,” kõlas Kiisler vastus küsimusele, et ehk peaks asja veel uurima või tellima uuringu. „Uuritud on ühinemist juba piisavalt.”

Kiisler oleks tahtnud, et Ristil oleks mindud ühinemisettepanekuga edasi ja selle käigus arutatud, mis on igale omavalitsusele hea ja mis halb; et oleks kaalutud iga valla huve, „sest eks iga vald pea oma huvide eest seisma”.

Martna vallavanem Tiiu Aavik selgitas Risti volikogule, et neil käib rahvaküsitlus, igaüks saab öleda, kas ta on Kullamaaga ühinemise poolt või vastu, anonüümsed arvamused arvesse ei lähe. Praeguseks on täidetud 73 ankeeti ja vaid kaks on ühinemise poolt.

„Tõmmet ei ole,” kommenteeris Tiiu Aavik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
12 aastat tagasi

kõik on tühitallamine oma sooja ja kindla koha nimel, pumbajuurest ei taha ükski suli ära tulla vabatahtlikult

flora
12 aastat tagasi

Salm oli ju alles Kullamaa vallavalitsuses tööl, ime siis, et ta ihu ja hingega Kullamaa eest võitleb.
Ristil ei ole mingit põhjust ühineda Kullamaa vallaga, pigem Taebla vallaga.

vali mind
12 aastat tagasi

mina luban, et saad peale surma taeva meepoti juurde, ilma järjekorrata

Tont.
12 aastat tagasi

Vald on kohalik riigitasand. Ning selleks peab jääma. Algul liidetakse paar valda,siis kõik Haapsalu juurde jõuga. Kaovad koolid,päästekomandod, haiglad…. Ning järgmistel valimistel lendavad Tallinnast kohale ansipid-laarid jne., kes räägivad jultunult,kuidas tahavad arendada haridust ja ettevõtlust jne. Isegi Virtsu pangaautomaati,kus peale kohalike võtavad raha sajad turistid,ei jäätud alles. Leidke järgmise koosoleku tarvis korvitäis mune… ning ärge valige praeguseid tagasi.

fgfgf
12 aastat tagasi

mis plussid ühinemisel oleks?

miks
12 aastat tagasi
Reply to  fgfgf

siis me sinna euroliitu kippusime, eks ikka selleks , et ühiselt vaest kreekat toita

egas mudugi
12 aastat tagasi

ristilastel plaanis suur värav, testel pole midagist vastu panna, ainult vaesus ja viletsus