26. november: Liiga palju hoolt

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eestit aastaid valitsenud liberaalne valitsus on  pannud üha suurema vastutuse kodanikule, kuid kummalisel kombel ei kajastu see bürokraatias. Vandeadvokaat Jüri Raidla kõneles Pärnu juhtimiskonverentsil, et ametnikud vorbivad kirjutada seadusi, mille järele tegelikult vajadus puudub. Uued seadused aitavad bürokraatial vohada, sest keegi peab neid ju rakendama, ellu viima, elluviimist kontrollima ja elluviimise kontrollimist kontrollima.

Samasugune lugu paistab olevat ka kõiksugu piirangutega. Kui Ridala vallast 75% ja Noarootsist 60% on kaitstud mitmesuguste piirangute, keeldude, kaitsevööde ja rohevõrgustikega, peab vallavõim olema tõeline fakiir, et valda kuidagi arendada. Elanikud samuti, sest piirangud kehtivad ka neile. Liberaalsusest, kodaniku vastutusest ja vabadusest ei ole juttugi.

Veel ebaõiglasem on, kui riik käitub nagu koer heintel: ise ei söö ja teistele ka ei anna. Kehtestab piirangud, aga ise ei suuda kaitsealuseid objekte hooldada. Kodanikele lubab maamaksusoodustust või suisa vabastust, aga omavalitsus pühkigu maamaksust suu puhtaks.
 
Ka parim asi, mis läheb üle võlli ja jääb arusaamatuks, pöördub varem või hiljem iseenese vastu. Nii võib juhtuda ka kaitsmisega. Keegi ei vaidle, et väärtuslik vajab kaitset, aga seda tuleks teha nii, et sellest on võimalik aru saada.
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments