24 november: Oma mets

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kui Haapsalus võetakse mõni puu maha, on toimetuse telefonid punased. Nüüd tahab linn teha mitmekümnel hektaril lausa lageraiet. Esimese hooga võib see uudis oimetuks võtta. Vaadakem aga asja ratsionaalset poolt. 

Linnal on ligi 300 ha metsa, seda on rohkem kui neljandik linna pindalast. Linn ei ole otsuseid langetades talitanud uisapäisa, vaid on tellinud metsade majandamise kava ja metsakonsulendi hinnangu. Neile tuginedes tahabki linnavalitsus müüa avalikul oksjonil metsa raieõigust. Kui linn ka supleks praegu rahas, oleks rumal jätta mets mõistlikult majandamata ja puit mädanema. Mõistliku majandamise üks loomulik osa on lageraie. See ei ole mitte lõpp, vaid uue metsapõlvkonna algus. 

Rahahädas linnale on võimalus metsa raieõigust müüa  suur õnnistus. Aselinnapea Peeter Vikman juba rõõmustas: läheb investeeringute omaosaluseks. Ent ei tohi unustada, et mets ei ole ainult võtmise koht, ja seetõttu peaksid linlased jälgima, et linnaeelarvesse tekiks üks uus kulurida ja et see ei jääks ühelgi aastal tühjaks. Raiesmikud tuleb ometi uuesti metsastada, kraavid puhastada ja hooldada. See maksab. 
Kui tore oleks aga linlastel ja koolilastel kevadel üheskoos metsa istutada, talvel kraave võsast puhastada — ise midagi linna heaks teha ja linnaraha kokku hoida!
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments