Puidu hind on tõusnud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mikk Link. Foto: Arvo Tarmula
Läänemaa metsühistut ja Eesti erametsaliitu juhtiv Mikk Link leiab, et puidu hinnatõus võiks metsaomanikke innustada metsa müüma. Foto Arvo Tarmula

Kui metsa ülestöötlejatele on rasked ilmastikuolud majanduslikku kahju toonud, siis metsaomanikel on põhjust rõõmus olla – puidu hind on mullusega võrreldes mitu korda kerkinud.

Läänemaa metsaühistu juhi Mikk Lingi sõnul hakkas puidu hind kerkima juba suve lõpul, kuid kiire tõus on toimunud alates oktoobrist. Ta tõi näiteks, et kui aasta tagasi maksis paberipuu 30 eurot tihumeeter, siis praegu juba 50 eurot. Küttepuu hind on aastaga kerkinud 20 eurolt tihumeetri kohta 30 eurole.

Link ütles, et raiekulud on aastataguse ajaga võrreldes samas suurusjärgus, mis tähendab, et hinnatõusust võidavad just metsaomanikud. Ta tõi näiteks, et kui varem jäi paberipuidu puhul peale ülestöötamiskulu mahaarvamist jäi metsaomanikule kätte 10 eurot, siis nüüd kaks-kolm korda rohkem. Küttepuude puhul on metsaomaniku tulu tõusnud isegi viis korda.

„Metsaomanikud võiksid praegu kaaluda metsa tegemist,” soovitas Link. Ta lisas, et võidavad kiiremad: „Tasub endast märku anda, paberid korda ajada ja järjekorda panna.”

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments