Hinnangud Posti tänava puude tervisele on vastakad 

lma puudeta varasemast hoopis laiemana tunduval Posti tänaval on töömehed nüüdseks üles freesinud ka asfaldi. Foto: Malle-Liisa Raigla
lma puudeta varasemast hoopis laiemana tunduval Posti tänaval on töömehed nüüdseks üles freesinud ka asfaldi. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu Posti tänavalt võeti kahe päevaga maha enam kui sada puud, mille seisukorra kohta lähevad arvamused kahte lehte.

Läänemaa metsaühistu puulangetajate, tee-ehitajate ja linnavalitsuse sõnul olid tänavat ääristanud puud väga kehvas seisus, loodusemees Tarvo Valker aga ütleb, et suurem osa puudest oleks tee-ehituse üle elanud.

Erinevad hinnangud on Posti tänava puudele andnud ka dendroloogid Lembitu Tarang ja Olev Abner. 2008. aastal on Tarang jõudnud järeldusele, et Posti tänava äärne kõrghaljastuse tervislik seisund on halb või kohati väga halb ning ebasobiva hooldamisega on puude väljalangemise protsessi kiirendatud.

Seevastu mullu oktoobris puude tervist hinnanud Abner ütleb uuringu kokkuvõttes, et Posti tänaval ja selle ümbruses on enamiku puude tervislik seisund hea või rahuldav. Ta lisab ka soovitusse, et eelistatult tuleb Posti tänaval säilitada heas tervislikus seisundis pärnasid, tammesid ning meil haruldasi robiiniaid.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles on terve tänavajao puude maha võtmist põhjendanud sellega, et ulatusliku tee-ehituse käigus oleksid ka terved puud vigastada saanud ja poleks remonti üle elanud.

„Puude kasvama jätmisel ning remonti mitte tehes oleksime mõne aja pärast olukorras, kus puud on kuivanud ja ohtlikud,” ütles Sukles. „Täna olen kindlalt veendunud, et otsus teha Posti tänava kapitaalremont ning vanad puud asendada on ainuõige ning tulevikku vaatav.”

Loodusemees Valkerile ei meeldi linnavalitsuse radikaalsus. „Öeldakse, kas puud jäävad ja tee jääb auklik või võtame puud maha,” ütles Valker. Tema sõnul polnud suurem osa puudest nii kehvas seisus, et nad aasta või paari pärast ümber oleks kukkunud, vaid teed oleks saanud spetsiaalseid tehnoloogiaid kasutades ehitada ka puid säilitades. „On vahe, kas võetakse maha 130 või 30–40 puud,” ütles Valker.

Valker tõdes, et vanu puid alles jättes oleks remont tõenäoliselt läinud kallimaks ja pikemaks.

Kui sügisel ütles arhitekt Kersti Lootus, et mahavõtmisele läheb 119 puud, millest 80 protsenti on küll terved, kuid saavad tee-ehituse käigus vigastada, siis pärast langetamist avanes Suklese sõnul arvatust tunduvalt kehvem vaatepilt – haigustunnustega oli 70 protsenti puudest.

„Langetaja ütles, et mitu puud olid seest nii mädad, et neid pidi rihmaga toestama, et puud valele poole ei kukuks,” rääkis Posti tänavat ehitava ettevõtte YIT projektijuht Riho Tahker. Ta lisas, et püsti jäi 15 puud, nagu projekt ette nägi. Säilisid peamiselt Nurme tänava ja Tallinna maantee vahelisel lõigul olevad puud, samuti paar kaske omaaegse Pipi pansionaadi juures.

Puid langetanud Läänemaa metsaühistu juhi Mikk Lingi sõnul olid langetatud puudest umbes pooled mädanikukoldega ja pooled terved. Ta nimetas, et saared ja kastanid olid päris läbi, pärnad ja tammed aga paremas seisus.

Peatänava puude langetamine läks haapsallastele väga korda – kolmapäevast alates on see olnud linlaste üks peamisi jututeemasid ning paljud on kasutanud juhust toimuvat telefoniga jäädvustada. Linki sõnul tehti seda kohati ka ohtlikes kohtades. „Inimestel ei olnud üldse ohutunnet,” ütles ta.

Ekstreemseima näitena tõi Link ühe mööduja, keda puude langetamine ajas nii vihale, et ta viskas langetamise ajal spetsialisti juurest eemale langetuslabida, millega töömees saab puu kukkumist suunata. „Ohualal viskas tööriista minema. Õnneks üks teine inimene tõi selle tagasi,” rääkis Link.

Valkeri sõnul on Haapsalu linnavalitsus teinud Posti tänava remondiga mitu möödalaskmist. Esimesena tõi ta välja suhtlemise. „Nii radikaalselt linnapilti muutev tegu peab olema paremini kommunikeeritud,” ütles ta. „Praegu olid kõik šokis.”

Valkeri sõnul pole kusagilt avalikult leitavad puude seisundi uuringud, mida linnavalitsus oleks pidanud haapsallastele enne puude langetamist tutvustama.

Seni leidis Youtube’ist vaid video tulevasest Posti tänavast ning linna kodulehekülje esilehel oli ainus info peatänava renoveerimise kohta teade remondi alguse ja bussiliikluse ümbersuunamise kohta.

Sukles lubas, et peagi on Posti tänava eskiis nähtav ka linnavalitsuse kodulehel.

Reedel riputatigi Haapsalu linna kodulehe jaotusse „Ehitus ja linnakeskond” üles maastikuarhitekt Kersti Lootuse mullu novembris valiminud eskiis, Abneri hinnang Posti tänava äärsetele puudele eelmise aasta oktoobrist ning Tarangu samalaadne hinnang 2008. aastast.

Linnavalitsus on Valkeri sõnul teinud valearvestuse ka ajaliselt – niigi koroonakriisist räsitud kohvikute ees algas remont aasta kõige tulusamal kuul, kui linna saabuvad siseturistid. Ka oleks võinud turistidele mõeldes enne lõpetada Metsa tänava remondi ja alles siis Posti tänavaga alustada. „Praegu on linlastest ja ettevõtjatest lihtsalt jõuga üle mindud,” ütles Valker.

Linnapea lubas, et Posti tänav näeb pärast ehitustööde lõppu välja kui kuurortlinna esinduslik peatänav, kuhu tulevad linnakeskkonda sobivamad puud.

Lootus on varem öelnud, et maha võetud puude asemele istutatakse 121 uut puud ja põõsast. Ta on soovitanud iluõunapuid, viirpuid, toompihlakaid, harilikke pihlakaid, haabu, kirsse, magesõstraid, lumimarju, kibuvitsu ja enelaid.

 

Posti tänaval langetatud puude tervis

Haapsalu linnapea Urmas Sukles on sotsiaalmeedia vahendusel andnud ülevaate langetatud puude seisukorrast.

Kolmapäeval langetatud 65 puust 27 oli ulatusliku mädanikuga, 21 väikese mädanikukoldega ja 17 terved.

Neljapäeval teisel teepoolel langetatud puud olid nooremad ja paremas seisus. 43 raiutud puust 14 olid mädanikukoldega. Sama palju oli ka vähese mädanikuga puid. Heas korras kände oli 15.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
47 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaatasin
2 aastat tagasi

täna neid puid, nad olid noored ja elujõulised. Aru saada pole, mida sellise vandalismiaktiga saavutatakse

Tänavapuude kaitse
2 aastat tagasi

Selle aasta suvi on olnud palavaim kui kunagi varem ning see trend maailmas jätkub. Tänavapuud annavad varju nii inimestele kui tänavaäärsetele majadele ning jahutavad tänavapinda. Uued puud saavutavad sama lehestiku alles 50 aasta pärast, kui nad enne temperatuuride tõustes ära ei kuiva. Tänavast saab suviti asfaltkõrb, kus on kuni 10 kraadi kõrgem temperatuur, kui kõrghaljastusega rohealadel. Linnavalitsused on hirmul, et tuleviku inimesed on teadlikumad ja tänavapuude suhtes kaitsvamad ning on asunud massihävitusele.. puid on ju hea lõigata, neil ei ole mingit kaitset. Tulevikus, kui linna puudel on samasugune kaitse nagu vanadel ehitistel, hinnatakse need otsused ümber, kuid neid puid enam… Loe rohkem »

Valker tabab naelapead
2 aastat tagasi

Kahjuks on tõsi, mis Valker ütleb: ajaliselt on tegu absoluutse fopaaga: vaevalt suudeti end pärast koroona-komplikatsioone jalule ajada, kui vastutajad oma sigatsemiga ettevõtjale uue põõna panid. Ja siis veel ei suvatseta õigeaegselt teavitatagi oma kuldaväärt plaanidest – no kuulge, halloo! kes makse maksma hakkab, kui linnavalitsus ettevõtjad nii külmalt p…e saadab ja põhja laseb – ?

SaeMees
2 aastat tagasi

1 sõber mul kommenteeris, kes elab pealinnas Moskva ja nüüd ekskursant siin… 🤪
Etat ne Gapsalu, eta jobannõi pasjoolok… 🤪 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍

ja nii
2 aastat tagasi
Reply to  SaeMees

on ta kogu aeg arvanud. Peab ikka aru olema, et võrrelda Moskvat ja Haapsalut. Ja mida ta sinust arvab…?!

Ott
2 aastat tagasi

Kui teeks korraliku 4 rajalise ree

SaeMees
2 aastat tagasi

Kunagi oli lugeda, et Urmas on Peterburi ja Haapsalu sõprusklubi asutaja…
Mingid Venelaste talvepražnikud siin toimusid…
Kui nüüd hakata mõtlema… 🤪 😍 😍 😍

Post
2 aastat tagasi

Jääb mulje, et Sukles nagu Pavlik Morozov, kui viskus tuleava ette. Kuhu on kadunud volikogu esimees Karilaid? Ei saanud seda tööd ette võtta Sukles & Co, kui volikogu poleks teda selleks volitanud. Vaatasin tagantjärele seda volikogu istungit, kus projekteerija tutvustas Posti tänava projekti. Volikogu liikmete otsustada oli, kas selline projekt tuleb või mitte. Volikogu andis projektile rohelise tule, Karilaid kiitis projekti ja volikogu kohustas linnavalitsust projektiga edasi minema. Milles on nüüd Sukles süü? Pidanuks ta oma tööandjat ignoreerima? Karilaid auuu, ära ole jänes, tule põõsast välja ja ütle ka midagi Suklese kaitseks.

Vanake
2 aastat tagasi
Reply to  Post

Samost ja Sildam täna raadios tõsimeeli arutasid, et nemad ei saa aru, miks nii kui tuleb suvi, hakkavad teetööd ja et kuurortlinnas peaks ikka arvestama turistidega. Lisaks muidugi Sukles, kes ei räägi, mida Haapsalus teha kavatsetakse. Kuum ilm on katused puha sassi löönud. Haapsalu justkui lõunamaa kuningriik – talvel peaks kuningas Suklese käsu peale teed ehitama.

just-just
2 aastat tagasi
Reply to  Vanake

Ma vist nägin ja kuulsin seda mõne aja eest unes, kuidas sukles rääkis kohalikus lehes, kuidas on mõistlik praegusel keerulisel ajal kõik need vastikud ja tülikad objektid ära remontida- suurem osa üritusi jääb nagunii ära ja remondiks paremat aega ka nagu raske leida…..

Huvitav
2 aastat tagasi

Miks keegi tee ehitajatelt midagi ei küsi?
Arvamust või midagi ..
Teeremont ja selle suur vajadus on puude taha ära kadunud

Juurikas
2 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Mis puutub siia tee ehitaja, temal projekt ees ja tema teeb tööd selle järgi. Kui projektis oleks kirjas, et puid tuleb säilitada, siis ta ka need säilitaks, tööd veidi rohkem ja ka tööhind, siis kallim. Nii lihtne kõik ongi. Kui otsida nüüd välja aastate tagused vanad ajalehed, siis minu mäletamist mööda targutati selle üle, miks Posti tänava puudega midagi ette ei võeta, nüüd siis teine äärmus. Kas pole aeg selle vingumise lõpetamiseks, mis tehtud, see tehtud ja nüüd tuleb mõelda, kuidas edasi minna…

tomcat
2 aastat tagasi
Reply to  Juurikas

Aga katsu sa majale vundamenti ehitada, kui puud on meeter eemal.

jätaks
2 aastat tagasi

selle tänava jalakäijatele, külvaks muru kõnniteedele, tänava künnaks üles , külvaks mõne vilja peale, paneks kartuli maha, ilus oleks ju , moon ja rukkilill õitseks viljas, rukkirääk laulaks, lambad ja kitsed jalutaks ringi, õhk oleks puhas, idüll missugune. vaadake vanu pilte posti tänavast.

Mati
2 aastat tagasi

Rahva mälu on kahjuks nii lühike. Valimiste ajaks on see taas unustatud ning jälle 90% elanikest valib Suklest…

Ja tekkinud on nüüd jube palju inimesi, kes on hakanud väga häälekalt kisama, et sellel teemal kõnelemine, rääkimine ja postitamine tuleb ära lõpetada, et “aitab küll juba”. Miks? Miks aitab? Miks mitte rääkida sellest, et linn on rikutud? Vastupidi – üha enam ja enam peaks sellest rääkima, et jumalapärast jääks ka valimiste ajaks meelde, mida Sukles oma linnaga teeb.

Kati
2 aastat tagasi
Reply to  Mati

Linn läheb iga aastaga aina paremaks.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Kati

Tõsi, linn areneb, kuid seda koos riigiga, mitte linnapea eriliste teenete tõttu.

tomcat
2 aastat tagasi

Mida riik (keskvalitsus) sul Haapsalus arendab? Üleüldse, mis hala see ENSV aegse peatänava järele on?